Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бареков оттегли подкрепата си към БДЦ
20 Декември 2014
Лидерът на ББЦ подаде ръка на Радан Кънев за нов опозиционен блок

От днес оттеглям безусловната си подкрепа за парламентарната група на БДЦ. Нашите избиратели не са гласували за хора, влезли в НС благодарение на мен и на „България без цензура“ да върнат МВР в ръцете на Цветанов и да откраднат парите от ръцете на хората. Това обяви пред Дарик радио лидерът на „България без цензура“ и член на ИБ на ЕКР в Европарламента Николай Бареков.

Той поясни, че оттегля подкрепата си за парламентарната група, но не и към депутатите от ББЦ. Бареков още веднъж припомни, че именно тези депутати – Светлин Танчев, Стефан Кенов, Мартин Иванов, Георги Ковачев, Борислав Иглев и Христо Тодоров вчера са гласували против конфискацията на парите на хората от пенсионните фондове. Подчерта, че това е направила и д-р Красимира Ковачка от ЛИДЕР.

„Имаше хора от ЛИДЕР, от ЗНС, както и независимият Росен Петров, благодарение на които МВР беше върнато в ръцете на Цветанов. Не казвам, че трябваше да гласуваме и против, защото изборът между модела „Кой“ и Цветан Цветанов е еднакво отвратителен. Моята позиция бе, че трябва да гласуваме въздържали се по този текст, уточни евродепутатът. За пенсиите – тези гласове от ЛИДЕР, които бяха дадени за кражбата на пенсиите, са дадени под натиск, за да не бъде срамно само ГЕРБ и ДПС да приемат този закон. ГЕРБ и ДПС направиха коалиция вчера в парламента и само тези три гласа от БДЦ бяха като брошка върху ревера на Борисов, коментира случилото се в парламента лидерът на ББЦ.

Той посочи, че ще стои зад своите депутати, докато те са истинска опозиция и ще подкрепя всяко тяхно решение, което го доказва. Моите депутати не са стока, не ги предлагам. Аз в лично качество оставам опозиция на това правителство, защото е изчерпано. Не знам и дали в този парламент може да се роди нещо различно, допълни той.

Бареков подаде ръка на Радан Кънев като апелира да се работи за създаване на нов общ опозиционен блок, който да се изправи срещу сегашното статукво. „Трябва да се организираме и да създадем опозиционен блок. Той трябва да заложи в своята политика тежки реформи и спирането на политическата олигархия и корупция. Три партии в България са носители на това – ГЕРБ, БСП и ДПС. ние трябва да помислим да направим нещо, което да не е част от това статукво, а срещу него. Провалът на РБ беше, че те подлъгаха своите избиратели, че ще правят промени, но редом с новите лица като Радан Кънев са и стари муцуни. И в един момент реформаторите станаха част от това статукво“, каза Бареков.Реформаторският блок послужиха вчера като параван на ГЕРБ и ДПС, зад който двете формации си подхвърлят сапуна, обясни той.

Бареков прогнозира, че кризата с КТБ отново ще се повтори и този път това ще стане по отношение на пенсионните фондове. Заради това, според него КФН трябва да излезе и да каже ясно на хората каква е реалната ситуация с фондовете и дали там няма някакъв проблем. Като опитен журналист той предположи, че е възможен сценарий на управляващите, според който ще се приеме либерален закон, че хората могат да държат парите си или в НОИ, или в пенсионен фонд. Но тъй като медиите са под контрола на управляващите, в един момент ще започнат да излизат информации, че нещо с този или онзи фонд не е наред, което от своя страна ще накара хората да се наредят на опашки и да ги сложат в НОИ. От там средствата им ще бъдат вкарани в едни фирми, които се оказаха големите губещи от спирането на проекта „Южен поток“ и ще потънат.

Евродепутатът каза, че за съжаление през 2014 г. не е бил сложен край на нищо. „През 2013 г. беше сложено едно начало със свалянето на кабинета „Борисов“ и лош опит за махането на Орешарски, който беше долнопробен начин да се излъже българският народ и сега отново сме в началото на същите процеси. Целта през 2015 г. ще бъде да се създаде нов опозиционен блок, в който да има основно присъствие на гражданското общество, каза Бареков. Ако в този блок има силно гражданско участие и енергия, само така ще могат да се направят нужните реформи, обобщи той. По думите му подобен шанс е имало през тази година, но е бил пропуснат с излизането на ВМРО от коалицията с ББЦ. „С 20 човека – Бареков с 6 депутати, Каракачанов със 7, Радан Кънев с 5, какви сме ние? В този парламент сега управляват ГЕРБ, ДПС и ние сме просто смешни и една прашинка в морето на големите интереси. Нищо не можем да направим“, коментира Бареков. 2014 г. той обобщи с думата „балон“, който е бил надут от българския политически елит, но ще бъде спукан.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.