Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Парламентът ще обсъди промени в Закона за МВР
18 Декември 2014
Част от тях предвиждат връщането в структурите на министерството на ГДБОП

Парламентът ще обсъди промени в Закона за МВР. Част от тях предвиждат връщането в структурите на министерството на ГДБОП, съобщава БНР.

Мярката на практика връща старото положение от времето на първия кабинет "Борисов". От ДАНС ще бъдат извадени полицейските функции. Председателят на ДАНС ще се избира с указ на президента, но по предложение на МС, а не, както е сега, по предложение на парламента.

Един от основните аргументи на ГЕРБ е връщането на балансиращата роля на Президента, но и припомнят, че именно парламентът реши спорният Делян Пеевски да оглави агенцията.

В първите дни на НС депутатите от мнозинството не показаха, че са доволни от работата на службата, след като изслушаха шефа на ДАНС за проведената акция срещу радикалния ислям. Засега за оставки не се говорело.

Преди дни от агенцията възразиха писменно срещу предлаганите промени и предупредиха, че пак може да има влияния на определени кръгове.

Очаква се след приемане на промените главният секретар на МВР Светозар Лазаров също да бъде сменен, по силата на редица условия, които той няма да изпълнява след приемането на закона.

На Държавната агенция за технически операции пък ще бъде дадено звеното на ДАНС, което отговаря за подслушванията. Други промени в закона за МВР ще задължат полицаите да носят личен номер по време на охрана на безредици, за да се знае кой превишава правата си. Промяна в закона за Специалните разузнавателни средства пък предвижда да отпадне принципът, който поръчва СРС-то, той да плаща за него.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.