Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
КНСБ ще представи позицията си по предложенията за пенсионната реформа
18 Декември 2014

Президентът на КНСБ Пламен Димитров ще представи позицията на синдиката за пенсионната реформа. Очакват се и позициите за промените в пенсионната система на „Патриотичния фронт” и АБВ.

В интервю за предаването на "Хоризонт" - "Преди всички" бившият председател на Комисията за финансов надзор Апостол Апостолов коментира, че хората няма да имат реален избор между осигуряването в НОИ за втора пенсия или в частен фонд.

Според Апостолов в момента частните фондове носят доходност от 6,7 процента на вноските за втора пенсия, докато в НОИ парите ще потъват в солидарния модел, което прави двата вида осигуряване несравними. Тристълбовият модел на пенсионна система в България се е доказал като работещ, а нарушаването му може да доведе до стрес във финансовата ни система, смята Апостолов:

Всеки казва популистки: Да, това са моите пари за вбъдеще. Добре. Свободата на решение трябва да бъде да избирам там, където имам по-добър доход. Какво ще се сравнявам в НОИ спрямо частната пенсионна система.? Те са несравними неща. Какво ще прави НОИ? Че нали виждаме, че непрекъснато е в дефицит. Тя няма артък пари да инвестира. Тя каквото влезе - разпределя. Този месец трябва да се платят 100 милиона. Я да видим колко имаме? Ами имаме 98. Дайте да вземем 2 милиона примерно от бюджета, където са делегирани тези права. Ето ви 100 милиона. Хайде, започваме пак събирането. Значи, затова това си е първи стълб и ние сега искаме общо взето тая система да я направим да не е тристълбова, да е едностълбова и половина евентуално. Не знам. За мен това, за съжаление, е решение, което, ако се търси някакъв бюджетен ефект, няма да е дългосрочно.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.