Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Остава сложна ситуацията в наводнените и обледени райони
5 Декември 2014
Обявен е червен код – тревога за река Марица при Свиленград и за Тунджа при Елхово

Заради продължаващите валежи ситуацията в Югоизточна България остава тежка, а Северозападна остава в леден капан. Бедствено положение е обявено в няколко селища.

Обстановката в две общини на Ямболска област остава усложнена. В община Елхово река Тунджа е пред критичния праг от 4 метра. Около 100 семейства са заплашени от евакуация, ако реката продължи да покачва нивото си. Готовност за евакуация имат и в Елхово, където нивото на реката e критично, съобщи БНТ.

В община Стралджа вчера беше залята ромската махала и се наложи евакуацията на около 30 семейства.

Бедствено положение e обявено за част от сливенските села Желю войвода, Тополчане и Крушаре. Засега не се налага евакуация на хора. Целта на общинските власти в Сливен е да предприемат спешни действия по възстановяване на щетите и овладяване на критичните ситуации. Взети са мерки да не се преминава по залетия от водите на река Тунджа път между селата Бинкос и Струпец. Водачите на училищни автобуси са предупредени да не минават оттам, полицията призова гражданите да използват обходен маршрут. Екипи на общината са обходили наводнените села. Най-сериозни са щетите в Желю войвода, Тополчане, Крушаре, Скобелево, Бозаджи и Младово, съобщи БНР. Наводнени са приземни етажи, дворни места и пътна инфраструктура. В землищата на Селиминово, Ступец и Гавраилово под вода са прасковени градини. Кметът на Бинкос е изградил кризисен щаб за постоянно наблюдение на нивото на Тунджа. Със спирането на валежите ще се предприемат мерки за почистване на затлачените с шума отводнителни канали.

В сила е бедственото положение в община Белоградчик, където много селища бяха без ток заради обледеняване на проводниците. Бедствено положение е обявено и в община Раднево. Кризисна е ситуацията в бургаското вилно селище "Черниците", където местния микроязовир Маринка е на своя предел. Следи се с особено внимание положението в село Извор, както и в квартал "Долно Езерово", който е на брега на бургаското езеро Вая, чието ниво застрашително се покачва. В странджанската община Средец от четвъртък е обявено бедствено положение. Водите на язовира край с. Зорница достигнаха критичната си точка.

И днес ще продължи повишаването на нивата на реките, предупреждават от екоминистерството. Очаква се днес валежите да отслабнат, но отново да бъдат интензивни утре. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.