Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Дългът на България нарасна с 8,4 млрд. лв за година
19 Ноември 2014
В тази цифра влиза и предстоящото изтегляне на заем в размер на 4,5 милиарда лева
С внушителната сума от 8,4 милиарда лева ще набъбне дългът на България само за една година. В тази цифра влиза и предстоящото изтегляне на заем в размер на 4,5 милиарда лева.

Общо задълженията на страната ни ще нараснат до 22,5 милиарда лева от малко над 14 милиарда през 2013 г., показват изчисленията на финансовите институции.

От началото на кризата дълговете на България са нараснали с почти 13 милиарда лева. През 2008 г. вътрешните и външните задължения са възлизали на приблизително 9,5 милиарда лева.

Увеличаването на дълговете не е равномерно, защото през първите години на кризата, която започва в края на 2008 г. началото на 2009 г. България не се нуждае от допълнително финансиране, но тогава във фискалния резерв има натрупани солидни суми – над 8 милиарда лева, които не идват от заеми, както е попълнен резерва през последната година. Даже и след постепенното излизане от кризата през 2013 г. българската икономика продължаваше да стагнира и да отбелязва вял икономически ръст, което не позволи на държавата да натрупа свежи резерви и да не прибягва до външно финансиране. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.