Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Делото за обявяване на КТБ в несъстоятелност тръгва след седмица
17 Ноември 2014
Според законовата процедура, делото ще се гледа при "закрити врати"

Делото за обявяване на Корпоративна търговска банка в несъстоятелност е насрочено за следващия понеделник, съобщиха от Софийския градски съд. Най-големите акционери в банката - фирмата на Цветан Василев "Бромак" и свързваната с Оманския фонд "Бългериън акуизишън къмпани", са поискани да бъдат конституирани като страни по делото.

Според законовата процедура, делото ще се гледа при "закрити врати". За съдебното заседание са призовани КТБ, БНБ, Софийската градска прокуратура и Фондът за гарантиране на влоговете. Тогава ще стане ясно дали исканията на двамата най-големи акционери са удовлетворени. По принцип Законът за банковата несъстоятелност дава възможност на акционерите, които притежават дял над 5%, да встъпят като страни по делото за фалита. Чрез "Бромак" Цветан Василев владее 57% от капитала на КТБ, а компанията, контролирана от Оманския фонд, държи 30%.

Делото за фалита на КТБ тръгва при висок обществен интерес както заради факта, че са засегнати интересите на стотици физически лица и фирми, така и заради начина, по който беше избран съдия-докладчикът. В момента това е шефът на търговското отделение на СГС Иво Дачев, но преди това системата за случайно разпределение на делата беше изтеглила съдия Калинка Илиева. Заради съмненията доколко изборът е бил наистина случаен, тя си направи отвод, а ВСС започна спешна проверка на софтуера на Софийския градски съд.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.