Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Историческо събитие - изкуствен апарат каца на комета
12 Ноември 2014
Днес е кулминацията на мисията "Розета" на Европейската космическа агенция, при която, за първи път в историята, ще бъде осъществено кацане на изследователски апарат на комета

Днес е кулминацията на мисията "Розета" на Европейската космическа агенция, при която, за първи път в историята, ще бъде осъществено кацане на изследователски апарат на комета.

Космическата сонда "Розета" бе изстреляна преди 10 години и прелетя близо 7 милиарда километра, преди да достигне целта си през август. Тогава влезе в орбита около кометата Чурюмов-Герасименко. Около 11 часа българско време днес от сондата ще бъде изстрелян спускаем апарат, който след 7 часа трябва да кацне на кометата за набор от изследвания и проби от нейното ядро. Историческото за науката събитие ще бъде предавано пряко на сайта на Европейската космическа агенция.

Сондата "Розета" е кръстена на Розетския камък от долината на река Нил, чиито надписи помогнаха за разчитане на йероглифите. Подобно на това епохално откритие, учените се надяват със сегашната мисия да получат отговор на едни от най-големите въпроси пред човечеството – за произхода на Слънчевата система и зараждането на живота на Земята.
 
Когато говорим за живот във Вселената, винаги става дума за наличието на вода и въпросът, на който можем да отговорим през следващите седмици, е какъв е приносът на кометите за появата на вода на Земята. Следващият етап е да изследваме пробите, които се очаква да съдържат сложни органични съединения, а както е известно, аминокиселините също са стъпка към зараждането на живот, казва Герхард Швем от командния център на мисията в Дармщад, Германия.

В проекта "Розета", който е на стойност 1 милиард евро, участват 14 страни от Европейската космическа агенция в сътрудничество с Канада и НАСА.

Мисията е командвана съвместно от космическите центрове в Дармщад, Кьолн и Тулуза.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.