Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ГЕРБ са готови да подпишат коалиционно споразумение с РБ
31 Октомври 2014
Това споразумение ще бъде придружено от разработени програми и приоритети, за които търсим по-широка подкрепа, заяви Румяна Бъчварова

„Готови сме да подпишем коалиционно споразумение с Реформаторския блок (РБ)“, заяви Румяна Бъчварова от Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ. „Това споразумение ще бъде придружено от разработени програми и приоритети, за които търсим по-широка подкрепа. Поканата към Патриотичния фронт беше да видим тяхното разбиране за тяхната формула и възможността да подкрепят правителство без да участват в него”, допълни Бъчварова като посочи, че към момента няма категорични отговори.

„Разработва се програма, която би трябвало да бъде компромис между предизборните програми на ГЕРБ и РБ. Някои точки подлежат на изчистване. Това е в основата на коалиционното споразумение с РБ. В този формат при определени условия бихме приели подкрепа и от други парламентарно представени политически сили“, посочи евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и член на преговорния екип на партията Томислав Дончев. Той допълни, че ГЕРБ не би приела подкрепа от всеки и на всяка цена.

„Това минава през пълно съгласие с всички цели и принципи от общата програма. Има политически сили, чиято подкрепа можем да приемем, има сили, чиято подкрепа нямаме възможност да приемем", заяви Дончев, като уточни, че от ГЕРБ не могат да приемат подкрепа от ДПС.

По думите му до понеделник вечерта или вторник сутринта трябва да се представи окончателният вариант на програмата.  „И ако имаме категоричната заявка, че от РБ биха се подписали под всички принципи от програмата, това е предпоставка тяхната подкрепа да бъде приета“, заяви Дончев. Според него най-удачната формулировка за кабинет ще бъде коалиция на малцинството при търсене на по-широка парламентарна подкрепа.

Томислав Дончев посочи, че в момента са водени разговори само с представителите на Патриотичния фронт. „Дали е възможно разширяване на формата 2 + 2- възможно е. Дали е гарантирано и дали има ангажимент, отговорът е „не”“, допълни той.

Румяна Бъчварова посочи, че ще има пълна яснота и прозрачност за подкрепата, която ГЕРБ получава. „Подкрепата на Волен Сидеров за предишното управление беше скрита, той я отричаше и не бяха ясни регламентите, по които тя се получава. Ние искаме да избегнем това и затова предлагаме на две от останалите политически сили ясната програма с приоритети, които те да приемат“, поясни Бъчварова.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.