Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Депутатите обсъждат два доклада за ситуацията в КТБ
31 Октомври 2014

Депутатите ще обсъдят доклада на временната комисия по бюджет и финанси за КТБ, както и доклада на БНБ за ситуацията в банката, съобщава БНР.

Още в първия работен ден на новия парламент БНБ внесе доклада за КТБ и Търговска банка "Виктория". В него Централната банка обяви очакването си КТБ да отчете отрицателен собствен капитал. Това е стъпката, която да доведе до отнемането на лиценза и до 20 дни след това Фондът за гарантиране на влоговете да започне изплащането на депозитите до 100 000 евро. След като се запозна с доклада, временната бюджетна комисия реши да приеме промени в закона, които да задължават БНБ да спаси банката.

Управителят на БНБ Иван Искров реагира остро на предложението. Той смята, че така ще се наложи държавата да налее пари в КТБ. За да успокоят гуверньора, от ГЕРБ заявиха, че ще предложат допълнение, което да не позволява оздравяване на КТБ с публични средства. И ще дадат 3 календарни дни БНБ да представи разчети за ефекта върху бюджета, преди парламентът да вземе някакво решение. След среща на депутати във Министерството на финансите стана ясно, че заради случая с КТБ бюджетът за тази година върви към свръхдефицит.

Очаква се точката, засягаща съдбата на КТБ, да бъде излъчена по БНР и БНТ.

Въпреки че няма редовно излъчено правителство, по временно действащия стар правилник, ще има и парламентарен контрол. Депутатите имат въпроси към служебните министри на регионалното развитие, на икономиката и енергетиката и на финансите.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.