Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ГЕРБ и РБ отново не се разбраха
30 Октомври 2014

Събитията от деня и новата позиция на лидера на ГЕРБ за самостоятелно управление принуди лидерите на Реформаторския блок и преговорния екип на формацията на Бойко Борисов отново да влязат на дълги консултации. След повече от два часа и половина двете политически сили пак се оказаха без обща позиция за бъдещо коалиционно управление, съобщава БНР.

Томислав Дончев от ГЕРБ, който замени Цецка Цачева в преговорния екип, обяви, че са водени разговори за политическата формула за съставяне на кабинет, като не е имало конкретика кои политически сили да попаднат в бъдещата коалиция. Дончев беше категоричен, че ако до понеделник няма постигнато съгласие, създаването на правителство ще остане под въпрос:

Продължават разговорите по политическата формула. Вторият разговор трябва да постигне съгласие относно механизмите на вземане на решение. Третата тема е разпределението на отговорностите и персоналният състав. Искам да ви уверя, че все още сме на разговори по отношение на първата тема, това е политическата формула. Без да се намери консенсус по отношение на нея, нататък няма как да се продължи, защото темата за аритметическо осигуряване на мнозинство в парламента в момента не е основната тема. За да съществува правителство, то трябва да има ясна цел, мисия и програма. Ако ние до понеделник нямаме окончателен вариент и нямаме съгласие, за съжаление прогнозите за създаване на правителство за изключително песимистични. 

Меглена Кунева от Реформаторския блок каза, че не може да бъде представен резултат, защото такъв не е постигнат. Петър Москов, който смени по средата на преговорите Радан Кънев, изрази увереност в успешния край на разговорите:

Има обща нагласа и тя не е просто между ГЕРБ и Реформатирския блок, а наистина обща нагласа за това да се излезе от кризата и да има функциониращо правителство. Нашите притеснения, нашите чести срещи в момента са свързани с възможността да се осигури макимално стабилна политическа рамка на това правителство и това е целта. Но иначе разговорите са добри и водят към добър резултат.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.