Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Премиерът проф. Близнашки: Изпълнихме над 90% от ангажиментите на служебното правителство
30 Октомври 2014
Така министър-председателят отчете извържената от кабинета работа

Над 90% от приоритетите и задачите на служебното правителство са изпълнени, а сред тях са всички основни поети ангажименти, отчете министър-председателят проф. Георги Близнашки на пресконференция след заседанието на Министерския съвет. На първо място проф. Близнашки отбеляза организирането и провеждането на свободни, демократични, честни и прозрачни избори, които доведоха до легитимен резултат на вота.

Премиерът беше категоричен, че първата задача на 43-то Народно събрание трябва да бъде разглеждането на подготвената и внесена от служебното правителство актуализация на бюджета за 2014 година. Проф. Близнашки отново потвърди позицията си, че този въпрос трябва да бъде приоритетен за Народното събрание. „Само на тази основа могат да бъдат стабилизирани основните обществени системи“, подчерта министър-председателят, като припомни, че кабинетът подготви и редица други законопроекти, които не търпят отлагане и които предстои да бъдат внесени в парламента.

Служебното правителство подготви и редица стратегически документи, които също ще бъдат представени на Народното събрание. Сред тях са Стратегията за развитие на висшето образование, както и приетият днес от Министерския съвет актуализиран вариант на Стратегията за развитие на научните изследвания. Проф. Близнашки припомни и подготвения нов вариант на Стратегията за продължаване на съдебната реформа, която ще бъде предоставена на следващото редовно правителство.

В енергетиката бяха изготвени законодателни промени, които трябва да създадат независим и експертен държавен регулатор в сектора. Одобрена беше и Националната програма „България в НАТО и европейската отбрана – 2020“, която предстои да бъде предоставена за разглеждане от Народното събрание, посочи още премиерът.

Пред медиите министър-председателят отново изтъкна възстановяването на диалога с Европейската комисия и усилията на служебния кабинет за възстановяването на плащанията по спрените програми. До две седмици се очаква Европейската комисия да започне възстановяването на плащанията по Оперативна програма „Околна среда“ 2007-2013 година.

Премиерът Близнашки изрази надежда следващото правителство да продължи дейностите за създаване на устойчив модел на пенсионна система, като подготвените от служебния кабинет варианти на реформа ще бъдат предоставени на редовното правителство.

Проф. Георги Близнашки изрази очакване следващият кабинет да продължи по пътя на реформите. „Проявихме стремеж към отговорност и дългосрочно мислене, което се надяваме да бъде следвано и от новото правителство“, каза още проф. Георги Близнашки.

Служебното правителство ще направи официалния си отчет, след като бъде обявено сформирането на редовно правителство.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.