Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
АБВ ще подкрепи отделни политики на ГЕРБ, но без да участва в дясноцентристка коалиция
23 Октомври 2014
Принципните различия между нас остават, заяви след разговорите Румяна Бъчварова

Принципните различия на ГЕРБ и АБВ остават и след поредните разговори. АБВ ще подкрепи отделни политики на ГЕРБ, но без да участва в дясноцентристка коалиция. Това стана ясно след вторите преговори между партиите, в които е участвал и Бойко Борисов.

"Ние запазихме различните си позиции и разяснихме, че нашите усилия в момента са да търсим подкрепа за едно дясноцентристко управление и не се отказваме от това. Затова принципните ни различия остават. Това обаче не е препятствие пред възможността да търсим общи решения по много важни за държавата въпроси". Това заяви Румяна Бъчварова след втория тур от консултации с АБВ и отчете, че двете партии са провели много конструктивен разговор. Тя обяви, че има две теми, по които ГЕРБ и АБВ са постигнали принципно сближаване на позициите. „Реформа в правосъдната система и реформа в сферата на сигурността - много важни и ключови теми за страната", поясни Бъчварова.

Румяна Бъчварова обясни, че на срещата са обсъдили доста теми, които са свързани с актуалните мерки по управлението на държавата. „Удовлетворени сме, че получихме разбиране по най-болните за страна теми – финансовата стабилност, КТБ, възможността за бързо отблокиране на европейските средства и тяхното използване“, заяви още Бъчварова. Тя посочи, че ГЕРБ ще разчита АБВ да подкрепя всички важни и полезни за страната ни решения, за да може в най-кратки срокове да преодолеем критичното състояние, в което се намира България. 

От своя страна Ивайло Калфин заяви, че АБВ трудно би могла да участва в дясноцентристка коалиция, което обаче не означава, че няма да подкрепят конкретни политики. Според коалицията на Първанов е добре следващият парламент да приеме още в началото декларация, в която да се изведат тези приоритети, които да подкрепят всички политически групи.

"За нас разговорите за коалиция на се приключили. Ние подкрепяме и бихме подкрепили коалиция, в която влизат основните - първата и втората политически сили. В дясноцентристка коалиция АБВ трудно би могла да участва, което не означава, че няма да подкрепим конкретни политики", заяви Калфин.

„Имаме различия по социалните мерки, които са свързани включително със зимата. По наше мнение в актуализацията на бюджета, която ще бъде обсъждана в парламента, трябва да се предвидят ясно заложени коледни надбавки за пенсионерите”, допълни Калфин. Той обясни, че АБВ имат различия с ГЕРБ по няколко основни въпроса. „Едното от различията е свързано с данъчната система - данъчната реформа, която ние предлагаме, включително с премахване на плоския данък, въвеждане на данък наследство, въвеждане на данък върху банковите операции и финансовите трансакции, ограничаване на офшорните компании”, посочи Калфин. „По някои от темите има терен, по който можем да работим, по други от тях очевидно имаме различия", каза още той.

„Имаме различия в ангажимента и ролята на държавата за стабилизиране на икономиката. Според нас държавата трябва да бъде много по-активна като инвеститор в българската икономика", коментира Ивайло Калфин.

Калфин посочи и конкретните различия, които коалицията има с ГЕРБ, свързани с данъчната система и реформа, ангажимента на държавата за стабилизиране на икономиката, социалните мерки, свързани със зимата и ревизията на бюджета. Той уточни, че по някои от тях има терен, по който можели да работят, а по някои било очевидно, че имат различия.

Днес ГЕРБ продължават консултациите за сформиране на управляваща коалициия с Патриотичния фронт.

Още след първите разговори стана ясно, че от Патриотичния фронт са за коалиционно правителство с максимално широка подкрепа.

Целта, която трябва да бъде постигната, е изолацията на ДПС от властта. За дясноцентристко коалиционно правителство с патриотите и ГЕРБ се обявиха и от Реформаторския блок, които разговаряха във вторник с партията, която е мандатоносител.

По-интересни ще са разговорите с БСП. Очаква се те да не са в централата на ГЕРБ, а в сградата на парламента. Двете страни трябва да уточнят взаимоотношенията си, след като стана ясно, че и АБВ са на позиция за голяма коалиция между двете първи по резултат от изборите партии – ГЕРБ и БСП, която коректно да събере лявата и дясна политика. В първите си реакции Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ – БСП не е голяма коалиция. Затова от БСП ще се търси подкрепа за отделни политики.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.