Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ИМП: 7 или 8 партии и коалиции могат да влязат в НС
29 Септември 2014
За ГЕРБ биха гласували 35%, а за БСП лява България 21,2%

В следващото Народно събрание могат да влязат 7 или 8 партии или коалиции. За ГЕРБ биха гласували 35%, а за БСП лява България 21,2%. Това сочи проучване на Института за модерна политика /ИМП/.

Още в края на юли се открои сериозна дистанция между двете големи политически сили ГЕРБ и БСП, която първоначално бе приета с изненада и известно недоверие от медии и публика, но само 2-3 седмици след това всички останали социолози потвърдиха тази тенденция (а някои дори надскочиха). След известно снижаване през август, днес, може би в резултат на изтичането на гласове от електората на БСП лява България към АБВ, ББЦ и патриотичните формации, разликата между тях се запазва над 10 процента. Преизчислено в дялове от гласуващите, ако изборите се провеждаха към момента на настоящето проучване, за ГЕРБ биха гласували 35 %, а за БСП лява България 21,2 %.

Тук вероятно влияние ще оказват два противоположни "ефекта": КОНФОРМИСТКИЯ ЕФЕКТ (при който група избиратели без ясни предпочитания, се "прилепват" към силния в последния момент) и ЕФЕКТА НА ОТТЕГЛЯЩИТЕ СЕ КОНФОРМИСТИ" (част от хората, заявили твърда или условна подкрепа за ГЕРБ (по изключение и за други сили) са направили това от конформизъм, по инерция, по принцип, неискрено, защото е достатъчно престижно и безопасно да се подкрепя ГЕРБ, за да му се махне анкетьорът от главата и т.н. Тези хора нямат дълбоки политически привързаности и убеждения, те дори не са решили да гласуват, не се интересуват от избори и от политика, и най-вероятно няма да отидат до избирателната секция, освен ако други, конюнктурни и също така конформистки мотиви не ги накарат да се задвижат. Имайки предвид тези фактори, можем да предположим, че изказваната днес подкрепа за ГЕРБ е възможно в изборния ден да се получи подкрепа от около 36-39%.

ДПС получава подкрепата на 12,7 % от заявилите, че ще гласуват. Тази партия традиционно показва на избори много по-висок резултат, отколкото дават изследванията. Това се дължи на влиянието й сред ромското малцинство (което остава на места частично непроницаемо за социологически сондажи), както и на влиянието на електората й в чужбина (главно Турция), който не се изследва в проучванията.

Очевидно е, че в тези избори имаме изключително силно представяне и конкуренция между средно големите партии и коалиции (ББЦ, Реформаторският блок, АБВ, "Атака", Патриотичният фронт) в зоната около и малко над 4-процентната бариера. Ако заявените към 22-27 септември намерения на гласоподавателите се запазят, в следващото Народно събрание биха намерили място 7 или 8 партии и коалиции.

Освен безспорните ГЕРБ, БСП и ДПС, ако съществуващите тенденции се запазят до 5 октомври, най-вероятно това ще бъдат още "България без цензура", Реформаторският блок, АБВ, Патриотичния фронт и "Атака". Напълно е възможно 1 или 2 от тези формации в крайна сметка да не успеят да мобилизират напълно за гласуване в изборния деклариращите такава готовност към момента на проучването, в резултат на което да останат под изборната бариера.

Към момента на проучването, "България без цензура" получава подкрепата на 5,8 % от заявилите, че ще гласуват, а делът на Реформаторският блок е 5,6 %.

С активна кампания на терен и премерени послания АБВ успява да привлече подкрепата на 5,4 % от заявилите, че ще гласуват. Това са главно избиратели с левоцентристка ориентация и колебаещи, които търсят алтернатива на десните партии.

От началото на предизборната кампания почти отписаната за прескачане на бариерата "Атака" бележи нарастване на влиянието си и преди последната решаваща седмица на кампанията получава подкрепата над 5 % от заявилите, че ще гласуват. В този порядък е и подкрепата за коалицията Патриотичен фронт – 5 % от заявилите, че ще гласуват. Хипотезата е, че освен активната кампания на терен, патриотичните формации съумяват да мобилизират подкрепа в резултат от изострящата се социално-икономическа обстановка, свързана с цените на тока и отново нарастващото недоволство от монополите, активизирането на ислямистите в международен план и др. Тези фактори инжектират още енергия у последователите им. Да не забравяме, че те са тези, които от години зоват за национализиране на ЕРП-тата и пр.

ВЪЗМОЖНО ВЛИЯНИЕ НА ВОТА НА "КОЛЕБАЕЩИ СЕ"

Трябва отново да се подчертае, че това са данни преди последната и решаваща седмица на предизборната кампания, така че те нямат характер на прогноза, а на снимка на моментното състояние на избирателния корпус.

За да се опитаме да се доближим максимално до истинските намерения на избирателите трябва да се анализира тази група от тях, която се самоопределя като "колебаещи се". Това са хора, които не само още не са решили за кого да гласуват, но и дали изобщо да гласуват за някоя партия или коалиция, или да се въздържат. Очевидно е, че те нямат свой фаворит (дори и да са имали преди време, сега са разочаровани) и ако отидат да гласуват ще вземат решение в последния момент кого все пак да подкрепят. Водени са повече от чувствата си "против" някоя от участвалите във властта политически сили, отколкото от убеденост в правотата на избрания кандидат (партия или коалиция).

В проучването е отделено специално внимание на колебаещите се, защото от техните решения нерядко зависят резултатите, когато те са "на кантар" – както е при партии на ръба на 4% бариера или при близки резултати на първите 2 партии. Опитали сме се да разберем, когато имат колебание, между кои конкретно две алтернативи са колебанията им, съответно кои партии има известна вероятност да бъдат подкрепени. Ето защо в анкетната карта сме помолили анкетираните да отбелязват между кои две сили (или алтернативи) са колебанията. На базата на експертен анализ, отчитащ и очертания от други отговори профил на респондента, би могло да се определи – макар и в широки граници – вероятността за едно или друго негово решение.

НАГЛАСИ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ ПРЕФЕРЕНЦИАЛНО ГЛАСУВАНЕ ПО ПАРТИИ

За първи път в парламентарни избори гласоподавателите ще имат законова възможност да преподреждат предложените от партии и коалиции кандидатски листи. Социологическият екип на Института за модерна политика проучи готовността за използване на преференциалния вот сред електоратите на различните политически сили. Най-сериозна готовност да посочат предпочитани от тях кандидати в листите са Реформаторския блок – 61 %, АБВ – 53 % и БСП лява България – 50 %.

Най-резистентни към преференциалното гласуване са респондентите, заявили подкрепа за ДПС – само 18 % от тях биха посочили личностно предпочитание в партийната листа. По-ниска е популярността на преференциалния вот и сред избирателите на ГЕРБ – 39 % и "Атака" – 35 %.

КАКВИ ПРОМЕНИ ОЧАКВАТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ СЛЕД ИЗБОРИТЕ:

В проучването бяха тествани и нагласите на респондентите към очакваните от тях промени след изборите - дали те са натоварени, както е нормално, с очаквания за по-добри перспективи, за позитивни промени в обществения живот, които ще рефлектират и върху личния.

Макар да преобладават хората, които не очакват никакви промени, все пак е налице ясна лека оптимистична нагласа у българина – очакващите негативни промени са точно два пъти по-малко (17 %) от тези, очакващи позитивни промени (35 %).

Разликите между електоратите на отделните партии по отношение на оптимизма им са впечатляващи – очаквано, сред тези на ГЕРБ очакващите позитивни промени са над 3 пъти повече от умерените песимисти, докато при БСП и ДПС електоратите съотношението е точно обратното.

ОЦЕНКА НА СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ

Доверието в изпълнителната власт не е се повишило в резултат от работата на служебното правителство. Респондентите, които изразяват категорично отрицателно отношение към служебното правителство на Георги Близнашки е два пъти по-голям от дела на респондентите, които имат категорично положително отношение – съответно 18 % и 9 %. По-скоро отрицателно е отношението на 24 % от анкетираните, а по-скоро положително на 20 %.

Социологическият екип на Института за модерна политика проведе национално представително проучване на обществено-политическите нагласи в периода 22-27 септември 2014 г. – седмица преди финалната права на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори, които ще се състоят на 5 октомври 2014 г.

Изрично трябва да се подчертае, че представените данни са ПРЕДИ финалния щурм в последната седмица на кампанията, така че те нямат характер на прогноза за разпределението на мандатите в следващия парламент, а са снимка на моментното състояние на избирателното тяло в периода 22-27 септември. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Alex
30 Sep, 2014 | 12:15

Какво да изберем – да станем като тях, или да бъдем свободни, пита гръцкият в. „Симера”
Директна извадка от гръцкия вестник “Симера” за България!

“Българите са най-бедният народ в Европа и това не е тайна дори за самите тях, но видели ли сте ги да протестират? Не, няма и да ги видите, защото не могат да си го позволят.

Целенасочената политика по обедняване на българският народ се ръководи чрез различни уж европейски директиви.

Забележете въпреки, че българите са признато най-бедни, голяма част от стоките и услугите са с по-високи цени от средноевропейските.

За да оцеляват, те са принудени да работят непрекъснато при ужасни условия на труд, при масово погазване на всякакви трудови норми, без да смеят да се оплакват, без да смеят да си потърсят правата. Техните синдикални лидери, ако могат вобще да се нарекат така, ще видите сред редиците на управляващите, окичени с най-високите държавни отличия, но не и сред работниците, не и на площадите, не и в първите редици на протестите, защото протести няма.

И ние като гръцки граждани, свикнали да търсим и отстояваме правата си задаваме въпроса, как е възможно това? Как при този стандарт на живот, при тези условия на труд, при това нагло и безочливо отношение към тях, как те стоят тихо и безропотно?

Отговора е един – те са бедни, толкова бедни, че дори и един ден да не са на работа, а да излязат на протест, това ще бъде пагубно за тяхното оцеляване. Те няма да успеят да си платят сметките, или да си купят храна, или необходими лекарства, или дрешки за децата. Да, те са толкова бедни, че ходят болни на работа, че по скоро биха умрели на работното си място, отколкото да си вземат почивка нужна на всеки жив организъм.

За тях няма почивка, заробени веднъж от банките, втори път от работодателите си и трети път от политиците си, те са изгубили всяка надежда и живеят ден за ден в постоянен страх и стрес да не изгубят работата си, надника си, да не се разболеят. Всяко едно по-сериозно заболяване ги обрича на почти сигурна смърт, защото са бедни. Техните предприятия произвеждат инвалиди, българите биват използвани, изстисквани и изхвърлени на улицата. Без защита , без надежда.

Тяхната държава, тяхната индустрия бе разпродадена и разграбена на безценица. В България няма истински чуждестранни инвестиции. Това което е продадено на чужденци на безценица или е унищожено, за да не се произвеждат конкурентни на вносните стоки или се използва за ограбване на българите и изнасяне на спечелените пари в чужбина.

На българите им набиват в главите, че заплатите им трябва да са ниски, защото така били конкурентно способни и така забележете привличали чуждестранните инвеститори. Няма по-смехотворно твърдение от това.

Как можеш да твърдиш, след като уж си член на Обединена Европа, че ще привличаш инвеститори с ниското ниво на заплащане? В кой век живеят българите? Не разбират ли, че днес истинските инвеститори търсят не проста маса работеща за без пари, а работници образовани, специалисти, притежаващи творческа мисъл и креативност, откриватели и способни да предугаждат бъдещето.

Явно някой има интерес да ги кара да се конкурират по заплащане със страните от третия свят, а не по знания с развитите Европейски държави.

В България правителството инвестира най-много в полицията, която е един процент от цялото население на страната. Но не мислете, че тази полиция се бори с престъпността, не, самата полиция е корумпирана, съдебната им власт също, за политиците им да не говорим.

Полицията им е гарант за сигурността на корумпираната върхушка, за това, че всеки дори и плах опит за протест и търсене на отговорност, ще бъде смазан и потушен.

Благодарение целенасочената политика на потъпкване и опростачване на българският народ, той е почти обречен на изчезване.

По-голямата част от знаещото и можещо население е емигрирала, циганите са оставени сами на себе си като безнаказаността им е пословична, а страхът у българите неописуем.”
-----------------------------
Авторът на превода на статията бе така любезен да се представи и да добави, че всякакъв коментар по повод написаното в гръцкия вестник е просто излишен. Не можем и да ги опровергаем – това е на истината, нали? С уважение, Румен АНДОНОВ, Враца


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.