Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Местан поиска международен представител да разследва КТБ
29 Септември 2014

Международно юридическо лице за финансово разузнаване да разследва всички и всичко в Корпоративна търговска банка /КТБ/. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в Хасково.

Тези дни се запознах с анализи на наблюдатели на политическия процес, които според мен съвършено справедливо отправиха упрек към основните участници в политическата надпревара за 43-ото НС, че нямат конкретни и ясни позиции по отношение на КТБ и че този въпрос дори отсъства от предизборните им платформи, каза лидерът на ДПС. С тази пресконференция аз изразявам уважение към тази критика и ще ви запозная с позицията на ДПС, добави Лютви Местан.

Той подчерта, че с КТБ е свързан значителен публичен интерес и е дълг на всички партии да имат ясна позиция по темата. "Нашата е в няколко пункта. Първо, необходимо е да се узнае цялата, повтарям, цялата истина за КТБ. Особено когато става въпрос за съмнения за обвързаност на политици и политически интереси с тази банка. ДПС е най-заинтересованата партия от разкриването на пълната истина за евентуални политически връзки и зависимости с КТБ", каза Местан.

Той отбеляза, че това не е въпрос само на "гола словесна претенция". "Припомням, че ДПС в разгара на скандала за КТБ, към края на мандата на 42-рото НС, внесе законопроект в 4 точки, чрез който ние поискахме разкриването на банковата тайна на всички публични фигури в българската политика и управлението на страната. Важна уговорка - и настоящи, и от целия преход – от 1990 година насам. Става въпрос да се разкрие банковата тайна на всички публични фигури вложители и кредитори, кредитополучатели в КТБ", подчерта Местан.

Според него в този случай истината стои по-високо от банковата тайна. "Не можем да бъдем уличени, че това е действие против банковата тайна, който принцип е абсолютен като част от защита на правата на вложителите, защото ние говорим за разкриване на банковата тайна само на публичните фигури, не на останалите вложители, кредитополучатели, кредитори и прочие", каза Местан и уточни: "А кои са те? Много просто, това са онези публични фигури, които дължат годишните декларации за доходите си – списъкът е достатъчно ясен, изчерпателен в нарочен закон Законът за достъп - дом доходите, имотите, сметките на публичните фигури, като се започне от президента, мине се през министри, министър-председател, народни представители, шефове на агенции, областни управители, зам.-областни управители, кметове и прочие"

От ДПС също така настояват да се разкрият включително и търговските дружества, регистрирани в зони със специален режим, тоест и офшорките. "Аз ви питам знаете ли каква е съдбата на този закон на ДПС. Законът беше вкаран в дневния ред на 42-рото НС и не беше приет, защото не получи подкрепата на нито една от другите парламентарни групи ГЕРБ, БСП и Атака, ние бяхме сами. Тогава от трибуната на НС аз зададох въпроса – върху кого тегне сянката на КТБ и кой се бои от истината за КТБ. Отговорът е ясен, нали", запита реторично Местан.

Той заяви, че ДПС не се бои от истината за КТБ. "Върху ДПС не тегне сянката на КТБ, а върху кого, ще ги познаете по отношението им към този законопроект. Говоря и за парламентарните, и за извънпарламентарните политически сили. Аз и пред вас ще кажа – имам дъщеря от първия си брак, тя няма консултантски договори с КТБ, по които да получава тлъсти месечни хонорари. Говоря за себе си, не говоря за политическите си опоненти. Първият законопроект, който ПГ на ДПС ще внесе в деня на учредяването на 43-тото НС е същият този законопроект - вече разширен и задълбочен. С два нови момента – първият, това е новината от пресконференцията – именно, защото с КТБ се свързва значим публичен интерес, ние настояваме международно юридическо лице за финансово разузнаване да осъществи пълно разследване на КТБ за вложенията, кредитите, добри, лоши, на търговски дружества, публични фигури, офшорки", заяви лидерът на ДПС.

От партията също така настояват час по-скоро България да се включи към Европейския банков съюз и оттам всички български банки да бъдат подложени на европейския банков надзор, на банковата регулация, защото има тежки съмнения, че надзорът и регулацията не са достатъчно ефективни. "Категоричният, реалният отговор на тези съмнения е включването на България незабавно в Европейския банков съюз и към европейската система за банков надзор", допълни Местан. Той каза, че това са мерки, които ДПС ще предприеме от първия ден на учредяването на 43-тото НС.

Съобщавам факти, които се надявам да взривят и да ликвидират мита, внушен от политически опоненти на ДПС във връзка с КТБ, защото може би съм единственият лидер на политическа сила, който не се познава с председателя на УС на тази банка, посочи Местан и добави: Когато за първи път го съобщиха в централната на ДПС, тази информация се посрещна с такова недоверие, че предизвика бурен смях, по-късно ваши колеги потърсили информация се убедиха, че това е истината.

"ДПС няма проблем с истината, истината ни е приятел, ние имаме приятел с внушенията и с митологемите, преднамерено съзнателно продуцирани от политическите ни опоненти", подчерта още Лютви Местан.

"Когато в деня на учредяването внесем този законопроект, отговорът на въпроса върху кого тегне сянката на КТБ и кой се бои от истината за КТБ, ще намерите в поведението на останалите парламентарно представени политически сили. Ако предложенията на ДПС още през юли бяха взети сериозно предвид, убеден съм, че интересът на коректните вложители вече щеше да бъде не просто защитен, но и реализиран. Тогава ние подкрепихме едно предложение, съгласувано и с БНБ, за съответни промени в Закона за гарантиране на влоговете на българските граждани, които да направят възможно те да обслужват влоговете си най-късно считано от 21 август", заяви Местан.

Той припомни, че тогава са им опонирали, че подобен подход не е важен.

"Ние обаче се позовахме на реална категорична препоръка на Европейската комисия. Мога да ви извадя стенографски протоколи от заседание на НС, от които е видно, че някои оспориха, че има такава препоръка, на която бяхме стъпили. Оказа се, че не само, че е имало такава препоръка, днес България е в наказателна процедура за нарушаване на европейски директиви, които регулират отношенията банки-вложители в европейските държави", подчерта лидерът на ДПС.

"Европейската директива гласи: ако една банка е затворена и е спряно обслужването на клиенти – вложители, кредитори, кредитополучатели, най-късно след 20-ия ден банката трябва да отвори и да обслужва клиентите, без това да е обвързано с отнемането на лицензията непременно. Българският закон предполага това да става след отнета лицензия на банката. Ние сме отворени и затова да се приведе в съответствие българският закон с европейската директива, ако е налице подобно противоречие, но публичният интерес трябва да бъде защитен, оттам нататък на тема глобалната тема за съдбата на КТБ, ДПС пледира за диалог, за политическо съгласие, и ще участва в този процес на постигането на съгласие, ако е възможно бизнес решение, пазарно решение, кредитори да покрият риска, ще го подкрепим с две ръце това решение", категоричен е Местан.

Той съобщи, че е разговарял с Йордан Цонев и Делян Пеевски. "Готови са със законопроекта, ще го внесат, повтарям, още в първия ден на учредяването на 43-тото НС. Преди техните два подписа, ще стои моят подпис като председател на ДПС, за да поема политическа отговорност в защита на този публичен интерес", обяви Местан.

Истината, не внушенията - международна фирма, юридическо лице за финансово разузнаване, което да разкрие кой какви кредити и вложения, какви зависимости има, всичко. Оттук нататък на упоритите митологеми и внушения, с които се изгражда негативен образ за ДПС, и на отделни представители на ДПС, ние ще отговаряме с езика на фактите и на истината, закани се Местан.

А въпросите, които подклаждат подобни митове и внушения също трябва да бъдат обосновани с езика на фактите. Истината, при това от независим външен източник – юридическо лице, фирма ако щете, структура за финансово разследване, повтори отново Местан. Той каза, че ако е необходимо ще поискат и с официално решение на НС подобна помощ. "Аз се надявам, че когато фактите проговорят, ще мълчат и политическите ни опоненти", подчерта той.

Има тежки съмнения в българското общество, коментирам съмненията, не обвинявам никого, съмнения в ефективността на банковия надзор и на банковата регулация. БНБ е надзорният орган и по тази причина предлагаме конкретно, реално, безусловно вярно решение – присъединяването на България към Европейския банков съюз, а от там и към европейската система за банков надзор. Неслучайно са създадени тези европейски структури, време е и България да се присъедини. А оттам нататък бих могъл на вас да ви отправя една препоръка за едно журналистическо разследване, което няма да ви отнеме повече от 5 минути, да проверите кога и от кого е създадено КТБ, с какъв първоначален капитал, в кои години и при чие управление е осъществен разцветът на тази банка, от банка с няколкостотин милиона, в банка с капитал над 6 милиарда и къде е било ДПС през тези години – дали е било на власт, или е било глуха опозиция, натикано в ъгъла, та да си обясните другите аспекти, свързани с тази банка. Но понеже обещах, че няма да използвам имена на политически опоненти в тази предизборна кампания, говоря леко в метаплан, макар и пределно конкретно, заяви Местан.

Отново представих своите позиции, не обвиних никого, казах ви, че имаме готов закон с авторите двама колеги от ДПС, за който закон аз ще поема политическа отговорност. По отношение на зависимост от политици, казах, че не се познавам с председателя на УС и съобщих, че имам дъщеря, но тя няма консултантски договори в КТБ, по които да получава тлъсти месечни суми. Аз обаче ако имах подобни контакти, членове на семейството ми, които са в някакви отношения, нямаше да го играя ролята на моралния цензор, който да раздава присъди на други партии, щях да бъда по-предпазлив, защото моралните маски рано или късно падат, поясни още Местан. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.