Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
И САС отхвърли искането на Цветан Василев за отмяна на разпореждането за задържането му
18 Септември 2014

Софийският апелативен съд потвърди решението на Градския, с което беше обявено за недопустимо искането на банкера Цветан Василев да бъде отменено прокурорското разпореждане за 72-часовото му задържане. На практика, това означава, че ако сръбските власти екстрадират банкера в България, той ще бъде отведен направо в следствения арест, съобщава БНР.

И този съдебен състав се аргументира с факта, че пред съд се обжалва само фактическо задържане, а не теоретична възможност. Апелативните съдии добавиха в мотивите си и това, че няма как от тях да се иска ревизия на прокурорско постановление, защото това е в правомощията само на по-горе стоящия прокурор.

Адвокат Константин Симеонов, който представлява Цветан Василев, обясни, че пътят през прокуратурата вече е извървян и имало отказ за смекчаване мярката за неотклонение. От думите му стана ясно, че днешното съдебно решение, което е окончателно, сериозно ще се отрази на поведението на Цветан Василев, по екстрадиционната процедура в Сърбия, защото, припомня той, готовността на банкера да дойде тук била обвързана именно със снемане на 72-часовото задържане, защото Василев имал друга работа. Тя била свързана с оздравяването на КТБ.

Константин Симеонов не се е чувал още с Цветан Василев. Имал намерение да го направи днес, но не по телефона, защото го подслушвали, и даже да се види с него в Белград.

Къде се намира сега обаче клиентът му, къде е настоящият му адрес, на който той търпи мярката за неотклонение "подписка", Симеонов каза, че не знаел. Бил се виждал с него в края на август, но в ресторант. Той потвърди, че Василев е отишъл в полицията в Белград, след като е разбрал, че сръбските власти го търсят, а това станало едва ден преди предаването му. Нямаше обяснение за леката мярка за неотклонение, както и каква е ролята на министъра на правосъдието, който ще има последната дума, след екстрадицията на банкера. Иначе заяви, че от две седмици Василев бил под сериозна заплаха, защото имало поръчка за неговото ликвидиране, но кой стои зад тази поръчка, Симеонов не пожела да каже.

В Белград днес се очаква банкерът Цветан Василев да посети полицейско управление, където ще трябва да се подпише, каквато мярка постанови Висшия съд на Белград. От днес също така започва да тече и срокът, в който българските власти трябва да предоставят на властите в Сърбия необходимите документи за процедурата по екстрадиция на Цветан Василев.

В някои от сръбските сайтове вече се появиха информации, че Василев може да поиска и политическо убежище в Сърбия. Според белградско издание по време на предаването си в полицията Василев е казал, че дори не му идва на ум да бяга от Сърбия и то в България. Той щял да изчака да минат парламентарните избори у нас и едва след смяната на властта, смятал да се появи в България.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.