Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Протести на миньори и служители на "Напоителни системи"
18 Септември 2014
Докога ще получаваме парите си с протест?

43-ма миньори от нощната смяна на мина "Черно море" в Бургас останаха в рудника в знак на протест срещу неизплатените им заплати. Ефективната стачка на работниците започна в 8 часа.

Спешна намеса от страна на държавата и изплащане на дължимите от НЕК на "Топлофикация – Сливен" близо 3 милиона лева, за да бъдат изплатени работните заплати на миньорите от мина "Черно море" – Бургас. За това настояват ръководствата на КНСБ и на Федерацията на независимите синдикати на миньорите пред служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов, ръководствата на Българския енергиен холдинг и НЕК.

Те искат още мениджърите на мината и екипът на минно-спасителната служба да предприемат всички действия, за да се подсигури безопасният престой на миньорите, тъй като продължителното им оставане на 300 метра под земята заради протестните действия, представлява огромен риск за здравето и безопасността им.

Към кого е насочен протестът, обяснява председателят на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа" Ростислав Радуков:

Протестът е изцяло насочен към държавния орган НЕК, защото той не се разплаща с ТЕЦ-а. ТЕЦ-ът няма как по обратния път да преведе пари на мината, която да плати заплатите на нашите работници. Аз съм един от тях. Заплатите не са плащани за юли и за август.

Лидерът на КНСБ в мина "Черно море" Чавдар Николашев каза в предаването "Преди всички": Няма да излязат, докато не си получат заплатите. Всички дължими суми.

Възможна е промяна в позицията на протестиращите, ако се потвърди информацията за това, че част от заплатите им вече са преведени, каза още Николашев.

С плакати "Напоителни системи - равно на глад и мизерия", "Няма да търпим повече бедност и унижение" и с емблеми на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" служители на "Напоителни системи" се събраха на протест пред храм-паметника "Св. Александър Невски" на протест, предаде БГНЕС.

Множеството скандираше: "Искаме парите си". Над 300 души обявиха, че са гневни заради безотговорното отношение на държавните органи и отчаяни заради постоянното безпаричие, в което живеят.

Протестиращите обявиха, че отчаянието тласка служители на "Напоителни системи" дори да продават кръвта си и въпреки това да гладуват. "Правителства идват и си отиват, обещават, че ще ни изплатят заплатите и поемат ангажименти, но така и не получаваме парите си", заяви пред БГНЕС Йорданка Попова.

С днешния си протест служителите, подкрепени от синдикатите, настояват за изплащане на дължимите работни заплати в пълен размер до края на септември и гарантиране на редовното им получаване.

Служителите се обявяват за възстановяване на средствата до декември 2014 г. в размер на близо 20 млн. лв., които са в изпълнение на параграф 2 от преходните и заключителни разпоредби от Закона за водите.

Протестиращите заявяват, че искат отговорна управленска политика по напояване и отводняване в държавата. Като подчертават, че дружество Напоителни системи е стратегически важно за икономиката и селското стопанство.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.