Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
София чества своя празник
17 Септември 2014

С множество тържествени събития София ще отбележи своя празник. Най-големият град в България носи името на късноантичната катедрала на града „Света София“. Това се допълва от всенародната почит към светата мъченица София, майка на трите свети мъченици Вяра, Надежда и Любов, и тъй като „Божествената премъдрост“, т.е. Христос, е предмет на постоянно преклонение, неподвластно на определен ден от годината, затова празникът на светиците – днешният ден е приет за Ден на София.

Тържествата ще започнат пред храма „Света София” от 11.30 часа с тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на града. На събитието ще присъстват президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят проф. Георги Близнашки, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и много други официални лица, жители и гости на столицата. Тържествено заседание ще проведе Столичният общински съвет, по време на което ще бъдат връчени званията „Почетен гражданин на София”, „Почетен знак на Столична община” и на „Значка на София”. Вечерта в 18.30 часа в Народния театър „Иван Вазов” ще се състои церемония за връчване Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата.

Столична библиотека също е подготвила своя празнична програма, като от 11.00 часа на открита сцена на пл. „Славейков” деца от школи за модерни танци ще направят изпълнения. Националният исторически музей /НИМ/ от 11.00 часа ще започне традиционното си тържество, посветено на Деня на София – „На София с любов”. Празничната програма ще бъде открита с изпълнение народни песни заедно с фолклорна група от Софийската гимназия за хлебни и сладкарски технологии. Децата, които ще посетят музея, ще могат не само да се забавляват на воля в Детския център, но и сами да изработват различни предмети в ателиетата по грънчарство, плъсти, дори и сапунчета.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.