Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Отменено е бедственото положение в Мизия
16 Септември 2014
Щетите от наводнението се изчисляват на 5 и половина милиона лева

В Мизия от днес е отменено бедственото положение, обявено след наводнението в града в началото на август. Щетите от него се изчисляват на 5 и половина милиона лева, съобщава БНР.

Без дом в Мизия са 120 домакинства или около 300 души. Сред тях са сестрите Цветана и Галина Тончеви, които живеят между падналите си къщи в заслон от одеяла. Те споделят:

Не сме разчистили още събореното. Ние сме две бабички-инвалиди и нямаме пари. От 1000 до 2000 лева трябва да дам за план, за конструктивни бюра и говори се, че ще ни дадат 70 процента от данъчната оценка. Ами, тя горе-долу 1000 лева ще ми бъде. Аз само плана не мога да извадя. Как ще строя?

С 200 лева не мога да започна да правя и да събирам фактури и един ден ще кандидатствам да се осребрява това. Това е невъзможно. Така ще бъде. Нека Бог ни прибере.

Въз основа на данъчните оценки на имотите щетите са за 4 милиона и 400 хиляди лева, съобщи кметът на Мизия Виолин Крушовенски и напомни, че от Общината настояват за законодателни промени, които да позволят обезщетяване на базата на средни пазарни оценки. При такъв подход щетите ще скочат до 50 милиона лева, поясни Крушовенски.

30 фургона за 120 души ще има във временното селище за настаняване на пострадали. Вече е готов проектът за електрозахранването му. Ремонтира се и ученическото общежитие, където има 30 стаи. Във всяка от тях могат да живеят по четирима души. Продължава раздаването на топъл обяд и консерви за вечеря на хората, останали без дом.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.