Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Явор Куюмджиев: Европа трябва да разбере, че не може винаги България да е губещата страна
13 Септември 2014
Явор Куюмджиев се завърна от Лондон, където  взе участие във  форума  "Енергийна сигурност на ЕС и България". Домакин  беше организацията на БСП в столицата на Великобритания и представители на Лейбъристката партия. Събитието се проведе в Британския парламент.  На нея присъстваха повече от 70 участници от ЕК във Великобритания, Кралския институт по международни отношения, посолството на Руската Федерация в Обединеното кралство, Демократическата партия на Италия, Партията на европейските социалисти, политици от Лейбъристката партия, експерти и преподаватели по енергиен мениджмънт от университетите  Кингтън Колидж, Кеймбридж и Оксфорд. 
 
Основните теми, по които дискутираха участниците на форума, бяха общоевропейската енергийна политика и проектът „Южен поток”. След  дебатите, в които се включиха аргументи „за” и „против” „Южен поток”, се наложи мнението, че проектът е важен и необходим за енергийната сигурност на европейските страни, през които ще минава газопроводът. 
 
Според Явор Куюмджиев, „Южен поток” е изключително важен за България, защото осигурява различно трасе за газ и заобикаля размирните територии, които могат да доведат до спирането на доставките. Освен това проектът ще носи 1 млрд.долара приходи за страната ни от транзитни такси, в продължение на много години. 
„Категорично отстояваме нашата ориентация към ЕС и НАТО и ще бъдем техни лоялни партньори и занапред, но не можем повече да плащаме тази лоялност с цената на обедняване на българските граждани”, категорично заяви Явор Куюмджиев пред участниците във форума.Той припомни как през 2009 г. България загуби 250 млн. евро само за 2 седмици, заради спирането на газа от Русия за Украйна. „Тези загуби никой не ни ги възстанови”, каза Куюмджиев.
 
„Не може повече България винаги да е губещата страна”, каза Явор Куюмджиев.  „Достатъчно щети претърпяхме заради югоембаргото, затварянето на блокове на АЕЦ „Козлодуй”, загубихме пазари и  милиарди долари заради войната с Ирак. Сега отново трябва да губим милиарди заради чужди интереси”, каза още той.
 
По думите му европейската солидарност трябва да е двупосочна. „След като ние сме лоялни партньори, редно е и европейските институции да разберат, че не можем да плащаме скъп ток и да купуваме газ на висока цена”, завърши изказването си Явор Куюмджиев.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.