Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
И последната задържана по аферата "КТБ" излиза на свобода
28 Август 2014
Бившата зам.-главна счетоводителка на банката Борислава Кючукова ще напусне ареста, след внасяне на гаранцията
Окончателно – и последната задържана по аферата "КТБ" излиза на свобода. Бившата зам.-главна счетоводителка на банката Борислава Кючукова ще напусне ареста, след като внесе определената й от Софийския апелативен съд парична гаранция в размер на 3 хиляди лева. Такава гаранция съдът определи и на бившата главна счетоводителка – Мария Димова, която беше с мярка за неотклонение "домашен арест". 

Преди съдът да обяви решението си, прокуратурата поиска и за двете задържани мярка "домашен арест". Съдът не се съобрази с това, защото прецени, че е изминал прекалено дълъг срок от тяхното първоначално задържане, и понеже вече не са на работа, те няма как да пречат на разследването, и защото до голяма степен следствието буксува заради липса на разпит на основния обвиняем по делото – банкера Цветан Василев. 

Буквално до часове се очаква Борислава Кючукова да излезе от ареста, тъй като адвокатът й Христо Ботев декларира готовност, ако тя не може да намери трите хиляди лева, те да бъдат внесени. Важно да се уточни, че предишната съдебна инстанция беше подновила най-леките мерки за неотклонение на двете обвиняеми с аргумента, че е отпаднало обоснованото предположение, че те са участвали в източването на КТБ. Този съдебен състав не се съгласи с това. Напротив, той се довери на бившата главна касиерка на банката Маргарита Петрова, която преди време срещу показания също излезе от ареста. Тя е разказала, че в продължителни периоди е изнасяла от банката пари и ги е предавала лично на Кючукова и на Димова и че всъщност по този начин е ставало източването. Съдът смята, че това са факти, които трябва да бъдат проверени, но на този етап няма основания да не им се вярва. Магистратите от САС твърдят, че данните за това, че има престъпление, свързано с източването на КТБ, продължават да са точно такива, каквито бяха преди месец и половина, затова и мярката за неотклонение е "парична гаранция", а не "подписка", както поиска Софийският градски съд. 

Любопитна продробност от днешното съдебно заседание беше, че то беше произнесено в присъствието на баскетболния специалист Тити Папазов, който дойде, за да се солидализира с обвиняемите по аферата "КТБ". Това, което каза той, е, че според него Цветан Василев е невинен и че е в неизвестност, защото се страхува да си дойде в страната, тъй като дори и държавата е срещу него. И още нещо – според Папазов, всеки ден, в който казусът "КТБ" се движи между съдебните инстанции, е фатален за банката, която, най-вероятно, без да е била в състояние да фалира, със времето ще бъде фалирана. Това било специален сценарий. Кой е сценаристът – Тити Папазов не знае.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.