Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Октай Енимехмедов и Никола Вапцаров кандидати за депутати
28 Август 2014
ЦИК регистрира 9 инициативни комитета, на един е отказана регистрация
Девет инициативни комитета са регистрирани в РИК от общо десет. Това съобщиха от ЦИК. В Благоевград регистрираният Инициативен комитет (ИК) е издигнал Никола Николов Вапцаров за независим кандидат. Издигнатите кандидати от Бургас са двама - небезизвестният Октай Енимехмедов, нападнал почетния председател на ДПС Ахмед Доган с газов пистолет и Андреан Георгиев.

Веска Волева е посочена като независим кандидат от регистрирания ИК в 24 МИР-София. От 25 МИР-София независимите кандидати, които ще се включат в предизборната битка са двама - Симеон Генов и Денис Николов. Благо Джиев е независимият от София-област.

Безпартийните кандидати от Хасково също са двама - Станислав Иванов и Господин Тонев. Единственият отказ от страна на РИК да регистрира независим кандидат е за Владислав Стаматов от Пловдив-град.

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова обяви, че до момента има около 10 сигнала, получени на имейла на ЦИК, в които се заявява, че има неправомерно използване на лични данни. Те са изпратени по компетентност към Комисия за защита на личните данни (КЗЛД). На сайта на КЗЛД гражданите могат да се информират какво представлява жалбата, която трябва да попълнят по представен образец. Очаквайте подробности.

Досега подготовката за изборите протича нормално и спокойно. Надявам се, че този път ще има по-малко напрежение. Това заяви на брифинг говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Томов подчерта, че предварителните избирателни списъци за изборите на 5 октомври съдържат 6 931 855 избиратели. Числото е такова, защото много българи, които живеят в чужбина, имат постоянен адрес в България. Другият говорител на ЦИК Александър Андреев допълни, че през 2013 г. при изборите за народни представители окончателните избирателните списъци са били от 6 919 260 души, а през изборите за Европейския парламент тази година броят им е бил 6 543 423 души.

Работим отлично със служебното правителство, координацията се осъществява на всички равнища, не само с премиера, който отговаря з а изборите, но и с останалите министерства, които са включени в изборната подготовка, информира Андреев. Той обясни, че секциите за провеждане на експериментално машинно гласуване ще бъдат 300 в 5 изборни райони. До момента пък 3 неправителствени организации (НПО-та) са искали регистрация за наблюдатели, като до сега общият брой на наблюдателите, които са регистрирани от НПО-та е 91. На 2 септември изтича срокът, до когато могат да бъдат регистрирани кандидатските листи и независимите кандидати.

Третият говорител на ЦИК Камелия Нейкова посочи, че ЦИК е определила изпълнителите, които ще изработят клиповете и печатни материали - "Мейл бокс ООД"е изпълнителят за печатните материали, а "Междинна станция ООД" ще отговаря за клиповете. Фирмите са били избрани по процедура по Закона за обществените поръчки. Нейкова подчерта, че в правомощията на ЦИК се съдържа изготвянето на анализ за проведените избори и възможност за предложение до законодателя за промени в Изборния кодекс. След изборите за народни представители на 5 октомври ЦИК ще направи този анализ и заедно с изборите за Европейския парламент ще обсъди и направи общо предложение за промени в законодателството, ако анализът налага да има такива, обобщи тя.

Във връзка с регистрацията на партиите и коалициите от ЦИК припомниха, че беше заличена регистрацията на една партия и не беше допусната регистрацията на друга, а именно - "Другата България" и БКП. По отношение на "Другата България" беше подадена жалба и ВАС се произнесе и потвърди решението ни, решението за БКП също беше потвърдено, добави Александър Андреев. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.