Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Прокуратурата поиска "Мишките" да останат в ареста
22 Август 2014

Специализираната прокуратура, поиска от съда да наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на Върбан Димитров, Димитър Димитров и Цветомир Димитров, съобщиха от съда.

Тримата, които са криминално проявени и са известни с прозвището "Мишките", са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, създадена с цел лихварство, отвличания и рекет на територията на Врачанска област, с ръководител Ангел Попов. По-късно днес съдът трябва да вземе решение дали да уважи искането на прокуратурата или не.

Припомняме, че тримата бяха задържани на 20 август, но арестите на членове на групата започнаха на 11 август, когато при специализирана операция на Главна дирекция "Криминална полиция" на територията на Врачанска област бяха задържани шестима от тях. Два дни по-късно, на 13 август специализираната прокуратура повдигна обвинения на общо осем участници в групата, създадена с цел лихварство,отвличания и рекет, за която от МВР намекнаха и, че се е занимавала и с купуване и продаване на гласове.

На 13 август обвинения бяха повдигнати на ръководителите на групата -братята Ангел Попов и Веселин Попов. Като участници бяха привлечени, Анатоли Ангелов, Цветомир Ценов, Милен Иванов, Ивайло Николов, Боил Комаревски и Нина Македонска, Обвинение за съучастие в част от престъпленията на група (без да е участник в групата) е повдигнато и на сина на Веселин Попов – Веселин Веселинов Попов.

На 15 август Специализираният наказателен съд остави в ареста петима от членовете на престъпната структура. В ареста остават Боил Комаревски, Ангел Попов, Ивайло Николов, Цветомир Ценов и Нина Македонска.

Според събраните до момента доказателства престъпната група е действала от 2008 г. на територията на Враца, Козлодуй, Оряхово, Мизия, с. Галиче и други селища в региона. Участниците са предоставяли заеми на нуждаещи се, като лихвите, налагани на длъжниците, често са достигали и надхвърляли двукратно дадените "на кредит" суми. Събирането на дълговете от закъснели с плащанията, е ставало с особена жестокост и гаври.

По информация на МВР дължимите суми са събирани чрез принуда и насилие. Взелите заем получавали закани за убийство, имотите на част от тях бивали опожарени, често на длъжниците бил нанасян жесток побой. Криминалистите стигнали и до информацията, че групата разполага с незакононо автоматично оръжие, съпричастна е към извършването на поръчкови убийства на територията на страната, проявява особена жестокост и бруталност.

Извършени са претърсвания на няколко адреса в Козлодуй, Оряхово, Мизия, с. Гложене и с. Галиче. Оттам са иззети голямо количество документи, записни заповеди, договори, чужди дебитни и лични карти, свидетелства за правоуправление на МПС, мобилни телефони и СИМ карти, черни маски, пушка помпа, друго оръжие и боеприпаси за него, голямо количество златни накити с неустановен произход, бухалки, белезници, крупни парични суми.

По информация на МВР Ангел Попов, известен с прякора Главестия, е криминално проявен, регистриран многократно за изнудване, телесни повреди и закани за убийство, изключително безскрупулен и жесток човек. Почти всички други членове на групата също имат прякори, Цветомир Ценов е известен като Квиц, Милен Иванов – като Бижуто, Ивайло Николов - като Зъбчо, Боил Комаревски – като Биби, а Веселин Попов – като Лунгара. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.