Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Споразумението с "Уестингхаус" е подписано
1 Август 2014
Министърът на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев обясни, че ако следващото правителство не одобри споразумението, то няма да влезе в сила

Споразумението между АЕЦ „Козлодуй“ и „Уестингхаус“  за изграждане на 7-ми блок в централата, вече е подписано, съобщиха от американската компания. Министърът на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев обясни, че ако следващото правителство не одобри споразумението, то няма да влезе в сила. От „Уестингхаус“ коментираха, че преди подписването, са проведени консултации с всички български политически партии.

Споразумението, което ще влезе в сила най-рано през октомври, трябва да докаже възможността за реализацията на проекта у нас. Следващата стъпка е новото правителство да вземе решение за изграждането на блока. Стойността на проекта, за която ще се преговаря, е 5,3 милиарда долара. Участието в акционерното дружество ще бъде 70 процента за АЕЦ "Козлодуй" и 30 проецнта за "Уестингхаус". Изплащането на заема за новата мощност ще се извършва с парите от продажбата на електроенергия от 5-ти, 6-ти и 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй.

Все още няма финансов модел, който да определи каква ще е крайната цена на блока, заяви ресорният министър в оставка Драгомир Стойнев: Каква ще бъде крайната цена на произведената електроенергия, кои ще бъдат банките-кредиторки, нямаме договор за проектиране и строителство, което да има тръжни процедури. Едва тогава вече ще можем да отговорим, когато имаме цялата рамка за конкретни ангажименти на българската държава. До този момент, поне такава е идеята, никакви пари да не се харчат, докато не е ясно колко ще струва.

На въпрос на "Хоризонт" не се ли избързва с подписването на споразумението за новата мощност, изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов посочи:

Създаде се едно усещане, че се действа под пара? Вие го създавате усещането. Ние сме работили осем месеца. Ние не сме си правили сметката, че в края на този процес някой ще си подава оставка...,  коментира изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов.

Депутатът от БСП Таско Ерменков коментира, че е притеснен, защото споразумението с "Уестингхаус" може да превърне България в опитна площадка. Според Ерменков в споразумението има още смущаващи моменти: Такъв реактор в момента фактически никъде в света не съществува, може би някъде в Съединените щати, какъвто предлага "Уестингхаус". Нещо повече - говорят, че това е най-модерният, най-съвременният, така че притеснявам се да не се превърнеме в една опитна площадка за строителство на блок, който няма някъде другаде доказани своите възможности. И последното нещо, което ме притеснява, е цената. Цената 5,3 милиона долара индикативна, е по-висока за един реактор от цената на два реактора, нещо повече - индикативната цена обикновено има тенденция за нарастване. Не съм чувал до сега за индикативна цена, която да бъде обявена, след това да бъде намалена. Най-неприятното нещо е, че ние резервираме тази площадка вече само с "Уестингхаус".


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
04 Aug, 2014 | 04:28

Каква американска АТЦ?! Че те ще я направят да може да се взриви от пентагона в случай на нужда - да кажем че България надигне глава. Поръчваме си атомен обект на дявола яхве и неговите бесове, след като официално се заявява че за България целта им е да я няма! Независимо кой ще дойде на власт - Тиквоча, временния или някой реформатор, все едно - куршум в темето отдалече. Огън по чифутската гнус! Времето дойде! Аз ще поставям бомби в йешивите и еврейските детски градинки, защото с паразити се провежда санитарна акция като се ликвидирват гнездата. Също така, с избиването на евреи човека се освобождава от грехове, най тежкия от които е подминаването на тази гнус без да я застреляш!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.