Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Местан: ДПС ще върне мандата и ще е в зала за актуализацията
30 Юли 2014

На 4 август от 14:00 часа цялата група на ДПС ще бъде в пленарната зала на Народното събрание с готовност да гласува "за" актуализацията на бюджета на НЗОК и бюджета на държавата. Така разбираме своята политическа последователност и отговорност. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан след днешното провалено заседание и заявката на ГЕРБ, че се отказват от актуализацията на бюджета и повече няма да влизат в зала, което прави невъзможно приемането й.

Лютви Местан бе категоричен, че ще върне мандата, който държавният глава ще му връчи в 14:00 часа днес. "Въпросът е твърде странен, защото това, което ще се случи формално след около час и половина при президента, е формален акт на онова, което вече се случи на 29 юни на първите консултации при него, когато се споразумяхме, че вървим към предсрочни избори и нито една политическа сила няма да прави опит да състави кабинет", категоричен бе Местан.

"Въпросът ви вероятно е породен от продуцирани съмнения, а кой и защо ги продуцира, също е въпрос, на който не съм в състояние да отговоря, защото не искам да се занимавам с психоанализа", добави лидерът на ДПС в отговор на въпроса дали ще върне мандата. "Струва ми се, че всички тези предложения и внушения ще увиснат във въздуха към 14:02 часа. Ако след това някой се почувства неловко, това си е негов проблем", подчерта той.

Запитан дали забавянето на връчването на мандата не е било помощ от страна на президента да бъде обезпечено служебното правителство, Местан отвърна, че това е изключително некоректна и спекулативна теза. "Помолих мандатът да не ми бъде връчван в понеделник, защото това е денят на религиозния празник Рамазан Байрям и е съвършено естествено да бъда при 84-годишната си майка", посочи той.

По отношение на актуализацията на бюджета Местан коментира, че "оттук – нататък, понеже явно е настъпило време разделно, разделна трябва да бъде и отговорността – пред лекарите по отношение по отношение на НЗОК и пред цялото общество по отношение на държавния бюджет".

ДПС носи тази отговорност и има готовност да подкрепи двете актуализации, категоричен бе той. "Оттам – нататък тези, които по съдържателен или тактически характер няма да участват в гласуването или няма да влязат в зала, трябва да носят своята отговорност, добави лидерът на ДПС.

На въпрос как си обяснява рязката смяна в позицията на ГЕРБ Местан отвърна, че ще говори само за ДПС, а не за останалите политически партии. Запитан защо всички останали партии очевидно се притесняват да бъдат обвързвани с ДПС, Местан отвърна, че този въпрос трябва да бъде към останалите лидери, а не към него. "Поведението на ДПС е достатъчно ясно и предвидимо, особено от евровота насам. Всички наши действия се разполагат именно в онова, което уж консенсусно определихме като плавен преход към политическа стабилност. Ние дадохме своя принос и смятам, че сме единствената партия, която остана последователна и вярна на постигнатото съгласие при президента. Поведението на другите партии е въпрос на тяхна отговорност и решение", коментира Местан.

Запитан дали не е жалко, че 42-рото Народно събрание завършва само със "самостоятелни играчи", Местан отвърна, че споделя тази оценка. На въпрос дали сътрудничеството с останалите партии става все по-трудно, той отвърна, че "нито едно сътрудничество не е самоцел".

Тъй като реализирането политики и национални приоритети е "твърде тежка и непосилна за която и да е политическа сила, в това число и за най-силната от тях, е добре заради конюнктурата на деня и емоциите на деня, да не се разрушават окончателно мостовете помежду си, добави той и обясни, че тази препоръка се отнася и за БСП. "Аз лично не бих отишъл толкова далеч – не бих отишъл отвъд допустимите граници на политическите консултации", подчерта Местан и обясни, че "призивът му е към всички, но тъй като конфронтационният език напоследък, включително и под формата на несръчни възгласи като "горчиво", се чува от ляво", е решил да постави нарочен акцент върху левицата.

На въпрос дали са необходими нови консултации при президента Местан отговори, че консултациите са много хубаво нещо, стига постигнатото съгласие на тях да се материализира като окончателни актове. "В против случай думите девалвират, а оттам се обезсмисля и самата политика. Поради тази причина е добре по-трудно да постигаме съгласие, по-трудно да се ангажираме с думи, но когато сме го сторили, да извървим докрай пътя".

"Нямаме право да съучастваме в процеса на тоталното девалвиране и изхабяване на доверието в политическата система. Това е наша обща отговорност", подчерта Местан и дори подкрепи думите си с библейското "Вкупом съгрешихме, вкупом непотребни станахме". /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.