Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
106 кг хероин заловиха служители на ДАНС при операция срещу трансгранична престъпна група
25 Юли 2014
В изпълнение на законовите задачи в Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) се води разследване по отношение на трансгранична престъпна група, изградила канал за трафик на големи количества наркотични вещества (основно хероин) през Турция и България към страни от Западна Европа, съобщиха от пресцентъра на ДАНС. В рамките на извършените оперативно-издирвателни мероприятия са установени основни фигури, контролиращи канала на територията на Република България. Участниците в групата са осъществявали престъпната си дейност в условията на стриктна конспиративност. За прикритие са използвали легални транспортни услуги за превоз на товари от и към Близкия изток. Постъпилите данни показват, че групата е сред основните престъпни структури, трафикиращи големи количества хероин към пазари в Западна Европа.

В резултат на осъщественото взаимодействие между ДАНС и Агенция „Митници” на 20.07.2014 г. при влизане в страната на ГКПП „Капитан Андреево” е отклонен за извършване на митническа проверка товарен автомобил с българска регистрация, управляван от български гражданин. При извършената проверка е установен специален тайник в ремаркето на товарния автомобил, в който са открити 104 пакета хероин с брутно тегло 106,300 кг, предназначен за транзитен превоз към крайните пазари.

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Хасково са предприети допълнителни действия, като на 23.07.2014 г. в гр. София е проведена специализирана операция за задържане на двама български граждани, заемащи високи позиции в престъпната структура. При последвалите процесуално-следствени действия в жилищата и автомобилите на лицата са намерени и иззети около 40 хил. евро, над 30 броя мобилни телефона, над 30 броя SIM карти на български и чуждестранни оператори, преносим компютър, таблет и малко количество кокаин.

На лицата е повдигнато е обвинение по чл. 242, ал. 4 от Наказателния кодекс. Задържани са за 24 часа по Закона за ДАНС, след което мярката е продължена за 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор.

Действията по разследването продължават.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.