Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бойко Борисов: Агонията на кабинета беше пълна. Големият отсъстващ днес е мандатоносителят
24 Юли 2014

Агонията на кабинета беше пълна, но дори и опорните им точки не удържаха. Аз не разбрах защо губят избори и подават оставка. Затова дезертираха сега – защото знаеха, че ако бяха останали, ноември щяха да се сринат, така че да не могат да се съвземат. Това коментира в Народното събрание председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов след приетата от депутатите оставка на правителството.

Според Борисов, ако има голям отсъстващ в този парламент, това е лидерът на БСП, мандатоносителят, евродепутатът Станишев. „Представяте ли си какво падение е на тази партия, мандатоносителят, този, който направи правителството, този, който хвърляше всички хули и упреци от парламента, днес, когато си дава оставка неговото творение, защото никой друг, освен него, не се е разбирал явно с ДПС как да управляват, той просто отсъства от парламента? Аз не мога да си представя каква безотговорност е това”, подчерта Борисов. „Всички говорят за демокрацията. Хубаво – демокрация, демокрация, ама на базата на коя демокрация те управляваха една година заедно с „Атака”, добави още той.

Борисов съобщи, че според неговият анализ първо винаги трябва всички политици да се съобразяват с мнението на суверена – народът. „Мнението на суверена се казва на избори. Преди една година изборите категорично показаха, че ГЕРБ е първа политическа сила. Тези, които са вътре в залата, не се съобразиха с това и решиха да направят една пагубна и абсолютно нелогична коалиция на националисти, ДПС и социалисти. Това е абсолютно невъзможна коалиция. Изводите какви са? Изборите са тези, които определят как да бъдат подредени политическите партии и съответно кой да управлява. Аз съм „за” консенсус, да се съобразяваме, да има толерантност. Само си спомнете какво правеха те една година и народът ги наказа на изборите за евродепутати. Те се сринаха”, припомни Бойко Борисов.

Според председателя на ГЕРБ в един момент може да се окаже, че след изборите няма да има кабинет. „От това, което декларираме, от това, което избирателите ни искат – по никакъв начин да не се коалираме с БСП и ДПС. Чувам какво казват колегите от БСП – никога с ГЕРБ, никога повече с ДПС. В един момент може да се окаже, че след парламентарните избори нямаме правителство“, коментира Борисов. „Затова е необходимо да се даде по-голям хоризонт, защото не е сигурно при тази омраза, конфронтация, а и по никакъв начин тези хора не са разбрали какво са сгрешили, по никакъв начин в парламента не са си направили изводите, ако те не си ги направят и през тези три месеца, можем да изпаднем в още по-тежка ситуация зимата”, предупреди Борисов.

„По-добрата коалиционна култура можеше да я видим през тази една година. Първата политическа сила можеше да оглави парламента и тогава нямаше да има нужда от „златния пръст” на г-н Сидеров. Те не дадоха пример за коалиционна култура през тази година”, коментира още председателят на ГЕРБ.

По думите му оттук-нататък, ако всички си направят изводи, най-важният от тях ще бъде: „първата политическа сила – дали ще е БСП - пожелавам им успех, дали ДПС, дали реформатори, който и да е друг – трябва около него да се направи правителство. Ако се прави коалиция, тя трябва да бъде направена по принципа, по който се правят коалиции в цяла Европа“, заяви Бойко Борисов. „Големи коалиции има в Германия между социалдемократи и десни, в Австрия, в Холандия са 7 или 10 партии в коалиция – тя се прави пред очите на обществото, представя се програма и гледаш по тази програма с кого имаш съвпадения. Към този момент единствените, които виждаме в това отношение, са Реформаторският блок”, посочи Борисов.

Той изрази надежда, че след предстоящите консултации при президента ще има възможност да остане за няколко минути, за да върне веднага отказа от мандат за този парламент. „Ние сме поставили задача да имаме поне 121 депутати. Ако имаме 121 депутати, тогава публично ще поканя всички, които са в парламента, една по една партиите и ще разговаряме с тях за политиките. И г-н Адемов, и Корнелия Нинова, и много говориха, че по структуроопределящите неща би трябвало да се намери голямо съгласие. Тогава бих го направил. В противен случай конфронтацията е такава, че действително може всяка една партия да се съсипе с едно движение и едно решение”, каза Борисов.

“Няма друг вариант. Вариантът е един – лидерът на една партия носи политическа отговорност. Когато лидерът на една партия, мандатоносител, не е в парламента, не носи никаква отговорност за това, което е сътворил, резултатите са тези, които видяхме”, коментира Борисов. „Ние сме партия, която иска да носи отговорност. Другото е безотговорно. Имам сто експерти в залата – мога да посоча всеки за премиер и вечер да идва да му давам задачите. Това е задкулисие, това е неправилно, това се случваше една година. Орешарски не можеше да вземе нито едно решение сам като експерт, той трябваше да ходи да пита петима други души. Нали не мислите, че в Германия освен Ангела Меркел, няма други експерти и специалисти за канцлер? Тя носи политическата отговорност и затова тя е канцлер”, добави още лидерът на ГЕРБ.

Той заяви, че никога не трябва да се постъпва по начина по който управляващите са постъпили в този парламент. „ Игнорираха първата политическа сила, а в края на краищата народът е този, който ни подрежда. Решиха да си направят някаква задкулисна комбинация, сринаха се и за съжаление, сринаха и държавата. Иначе нямаше да тръгнат да си дават оставка”, коментира председателят на ГЕРБ.

Бойко Борисов пожела успех на всички 17 кандидати за председателя на БСП. „Надявам се лидерът, който си изберат в неделя, да идва не само когато правят правителство, но и когато пада правителство, за да поеме отговорност“, заяви Борисов. Той изрази надежда новият лидер на левицата да е човек, с когото може да седне и да се разбере с него по важните за страната въпроси. „Не може в момента от държавния бюджет да отидат над 5 милиарда в Националния осигурителен институт за пенсии и ние да се правим, че имаме пенсионни фондове”, добави председателят на ГЕРБ. Той призова председателят на Народното събрание да разпореди на МВР да свали загражденията около парламента още днес, защото според него това е грозно за една европейска столица с толкова цветя, естакади, хубаво метро, паркове и градини, нови булеварди.

Председателят на ГЕРБ беше категоричен, че най-нормалното е подкрепата за кандидатурата на Кристалина Георгиева за еврокомисар, изразена днес от ДПС. „Кой да подкрепят – Вигенин, отсъстващия днес от парламента Станишев? Това е най-нормалното. Освен това, г-н Местан прекрасно знае, че служебният кабинет може да оттегли кандидата за еврокомисар и да се изложим в Европа, както сме правили и ние. Проявиха разум и това е мъдро решение, за което експремиерът Орешарски заслужава похвала, че удържа на натиска”, коментира Борисов. Той обаче изрази съмнение, че ще има подробен отчет за работата на кабинета „Орешарски“. „Той няма да го направи – и днес не го направи. Те нямат коалиционна култура, дори да се държат адекватно с опозицията. Не ни дадоха нито едни искани разчети, сметки от което и да е министерство”, заяви председателят на ГЕРБ.

„Интересува ме какво взеха като решение вчера на оперативното заседание на Министерски съвет. Искам разсекретяване на това оперативно заседание вчера, кои точки са приети и става ли въпрос за решения за милиарди. Подписал ли е Орешарски тайно точка за милиарди “, попита председателят на ГЕРБ.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.