Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
НС прие оставката на кабинета "Орешарски"
24 Юли 2014
"За" оставката гласуваха 180 депутати, „против” – 8 , 8 се въздържаха

Парламентът гласува оставката на министър-председателя Пламен Орешарски и неговото правителство. "За" оставката гласуваха 180 депутати, „против” – 8 , 8 се въздържаха.

Минути преди гласуването Орешарски заяви: Поех нелека задача – да оглавя правителство без подкрепа. Представих програмни намерения, управленска програма, която беше в началото на всяка наша дейност. Работихме в най-сложната политическа среда. Изпълнихме преобладаваща част от нашия ангажимент до края на май тази година. Ръководихме се от интереса на хората, въпреки съпротивата, която срещахме всекидневно. Постигнахме добри резултати. Всички бизнес индикатори отбелязаха подобрение от края на миналата година до май тази година, някои от тях минаха нивата от предкризисната 2008 г. Борсовите индекси нараснаха с 40 на сто.

Освен като добри колеги, винаги съм гледал на всички вас и като представители на огромното мнозинство български граждани, които въпреки своите политически различия имат поне една обща цел – да живеят в по-добре уредена държава. За мен беше чест и отговорност да работя за тази цел.

Президентът Росен Плевнелиев е готов още днес да събере на политически консултации парламентарните партии, заявиха от пресцентъра на държавния глава. Целта е и четирите политически сили да декларират, че нямат намерение да съставят кабинет в рамките на 42-рото Народно събрание.

По конституция, след консултациите президентът трябва да възложи мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, в случая ГЕРБ. Ако до 7 дни партията не успее, или откаже да предложи състав на Министерския съвет, държавният глава връчва мандат за съставяне на кабинет на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат-премиер или на "Коалиция за България". Ако и в този случай не бъде предложен състав на правителство, държавният глава дава мандата на някой от останалите парламентарни групи. В случай че няма съгласие да бъде излъчен кабинет в рамките на 42-то Народно събрание, президентът назначава служебно правителство, разпуска парламента и насрочва нови парламентарни избори най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на настоящото Народно събрание.

При консултации на "Дондуков" 2, политическите лидери вече се разбраха изборите за 43-то Народно събрание да бъдат на 5-ти октомври. Държавният глава вече заяви, че има намерение да разпусне настоящия парламент на 6-ти август, а ден по-рано да обяви приоритетите на служебния кабинет.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.