Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Орешарски подаде оставка
23 Юли 2014
Оставката на правителството е била депозирана в деловодството на Народното събрание, потвърдиха от пресцентъра на парламента

Оставката на правителството е била депозирана в деловодството на Народното събрание, потвърдиха от пресцентъра на парламента. Това е станало само минута преди 18.00 часа - края на работния ден, съобщава БНР.

След края на днешното заседание на кабинета все още не беше ясно кога ще бъде депозирана оставката, въпреки информациите, че въпросът е обсъждан. 
Вицепремирът Даниела Бобева съобщи само, че премиерът Орешарски ще обяви решението си до няколко часа.

По-рано стана ясно, че кабинетът ще заседава и следващата сряда, но в оставка.

Няма подписан договор между БЕХ и "Газпром" за предоставянето на заем от руската компания за изграждането на "Южен поток", стана ясно от заседанието на правителството. Обсъден е бил докладът на икономическото министерство за предварителното проучване и намерението американската компания "Уестингхаус" да изгради 7-и блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Остава обаче следващото правителство да потвърди свършеното до момента и да продължи напред, каза вицепремиерът Даниела Бобева. Тя уточни, че по предварителни данни проектът е някъде около 5 милиарда щатски долара.

В процеса на работата по проекта се уточнява неговата финансова рамка, структурата на финансовото предложение, финансовият модел, тоест това са едни предварителни числа - някъде около 5 милиарда щатски долара, някаква предварителна стойност има, която се посочва в доклада. На четири тура са проведени преговори с "Уестинхаус". Доста въпроси са били затворени. Това е, което ние успяхме да направим дотук. От тук нататък следващото правителство ще реши какво да прави и точно как да го направи с този проект, каза Бобева.
Бобева потвърди, че вчера са водени поредни разговори с ръководството на американската топлоцентрала  „Марица“ за нови  цени, на които се изкупува електроенергията.  Тя коментира, че няма постигнато споразумение:

Вие знаете, че цената на електрическата енергия, което се произвежда от тази централа, надвишава многократно пазарната цена, не многократно, но надвишава сериозно пазарната цена. Вчера не видях прогрес в преговорите между двете страни и им дадохме последен шанс до понеделник да се опитат да подготвят работещо споразумение. Вчера веднага след заседанието отидоха да работят заедно.
От направените изявления след заседанието на правителството става ясно, че днес е обсъждана темата за номинирането на българският еврокомисар. Решение няма, както няма и яснота дали този кабинет  ще издигне кандидатура за ЕК.

На заседанието си днес министрите разпределиха допълнително близо 18 милиона лв. за министерства и ведомства. 
Министерството на финансите получава над 7 милиона и 300 хиляди лв., за да се повиши събираемоста на приходите в бюджета и за намаляване административната тежест за бизнеса. 3 милиона лева получава Министерството на труда и социалната политика за да се осигури заетостта на наетите безработни лица в програмата „Сигурност“. 1 милион лева се дават и на Министерството на земеделието за закупуване на противоградови ракети. С 2 милиона лева се допълва бюджетът на Националната разузнавателна служба за покриване на неотложни текущи разходи.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.