Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бедствено положение е обявено в община Ружинци
24 Април 2014
Поройните валежи разрушиха мостове и водопроводни съоръжения. Евакуирани са хора

Бедствено положение е обявено във видинската община Ружинци заради поройните валежи, които причиниха наводнения и щети. Бедственото положение важи за всички населени места в общината и е със срок 30 дни.

Приливна вълна в коритото на река Гаговица наводни тази нощ къщи и мазета във видинското село Гюргич. Разрушени са мостове и водопроводни съоръжения. Евакуирани са хора. Проблеми има и в село Плешивец. Тази нощ над село Плешивец, община Ружинци, са паднали близо 80 литра на квадратен метър дъжд. Огромното количество вода създава бедствена обстановка в селото.

Прииждат двете реки, съединяват се на едно, има съборена къща, кошара, отнесени три коли, две ремаркета за коли. Два моста са счупени, както и стълбове. Имаме евакуация на хора. Наводнени са мазета и гаражи, съобщи кметският наместник Ненчо Лозанов.

Екипи на Гражданска защита са помагали тази нощ за справяне с бедствието. Водата в реките вече значително е спаднала, но в селото се притесняват, че днес отново ще вали, а това би създало и нови проблеми.

Падналият през нощта дъжд създаде кризисна обстановка и в село Гюргич, каза кметът Иван Петков:

Имаше много голяма приливна вълна, тук, в коритото на реката, и в следствие на това се получиха аварии - мостове има отнесени, имаме водопровод скъсан и множество аварии получени, но за щастие няма пострадали хора и животни. От пожарната бяха дошли тук с цел да евакуираме населението, което живее долу, ниско до реката. Изкарахме ги на високата част горе с общинския бус. Други поразии нямаме, както и къщи  разрушени нямаме.

Водата, изпусната от язовира в село Гюргич, е поета от язовира край село Смирненски, съобщиха от Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" в Монтана. Арендаторите на водоема са били предупредени още в началото на интензивните валежи и са предприели необходимите мерки за контрол на водния поток. Ударната вълна е поета от свободния обем на язовир "Смирненски" и няма опасност за населението, жилищните сгради и стопанските постройки в района.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.