Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Стойнев: ЕК трябва да се съобрази с българския интерес
17 Април 2014
Газопроводът "Южен поток" не трябва да бъде жертван в името на чужди интереси, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев

Газопроводът "Южен поток" не трябва да бъде жертван в името на чужди интереси. България ще се бори това да не се случи. Ние не сме сами, защото "Южен поток" се подкрепя от Италия, Австрия, Гърция и много други. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Стойнев е категоричен, че "Южен поток" е стратегически приоритетен проект на България. Той отхвърли неверните публикации в някои медии, според които тръбите за газопровода уж се демонтирали. "Тръбите са махнати, за да бъдат складирани. Намерението ни е да се започват строителни дейности още тази година", уточни енергийният министър.

По повод намерението да се гласува резолюция за "Южен поток" от Европейския парламент, Стойнев напомни, че България е част от Европейския съюз и трябва да се съобразява с европейските политики, но "солидарността е един от основните принципи, въз основа на които е създаден ЕС".

"Европейската комисия трябва да отчита какви ще бъдат негативните ефекти за всяка една държава-членка относно бъдеще действия", категоричен е Стойнев и добави, че има страни, които са далеч от Русия и ще бъдат много по-малко засегнати от едни евентуални санкции, докато на други, сред които и България, те биха се отразили много негативно.

"Трябва да гоним националните си интереси в проекта "Южен поток. "Когато ни спряха "Набуко", защо не бяхме толкова активни? Сега искат да ни спрат и "Южен поток". Как ще се развиваме?", попита Стойнев риторично и напомни, че управлението на ГЕРБ е пропиляло четири години без да направи нищо за диверсификацията на газовите доставки. "Заварихме ги така както бяха оставени нещата през 2009", подчерта той.

"Южен поток" е дългосрочен проект, който не засяга само България", категоричен е Стойнев.

Според него днес по политически причини, защото и Европа е в предизборна кампания за Европарламент, някои се опитват да спрат "Южен поток". "Южен поток" трябвало да бъде жертван и ние трябва да се примирим с това. Не. България и това правителство отстояват националните си интереси", подчерта Стойнев.

Той смята, че не трябва да се стига до крайности, а да се даде път на дипломацията.

"За "Южен поток" ние не сме сами. "Южен поток" се подкрепя и от Италия, и от Австрия, и от Словения, и от Унгария, и от Хърватия, и от Гърция. Няма да ви кажа кои са държавите, които директно отказаха да предоговорят междуправителствените си споразумения", заяви той и добави, че ние като чуем нещо от Европа, само и само за да й се харесаме сме готови да сервилничим.

"Не това няма да стане. Ние ще се борим този проект да се осъществи", подчерта Стойнев. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.