Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Атентатор камикадзе е извършил терористичния акт на летище Бургас
19 Юли 2012
Жертвите са осем, един от тях е българин - шофьорът на автобуса

Атентатор камикадзе е извършил терористичния акт на летище Бургас в сряда, 18 юли, това съобщи Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи, на летище Бургас тази сутрин. В лицето е имало шофьорска книжка от Мичиган. Проверено е на територията на САЩ дали има издадена такава шофьорска книжка – книжката е фалшива. Самоличността на лицето, което направи този терористичен акт, към настоящия момент не може да бъде установена, каза Цветанов. На летището - лицето – камикадзе по никакъв начин не се е отличавал от всички останали, с бермуди, с раница на гърба, не се е отличавал от туристите на летището, каза Цветанов.

Атентатор е задействал бомбата в автобуса с израелски туристи, която избухна в сряда на летище „Сарафово” в Бургас. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, след като тази нощ посети мястото на атентата и ранените в бургаската болница. Самоубиец е водещата версия на разследващите, въпреки че по-рано беше съобщено за бомба в багажното отделение на автобуса. Министър-председателят помоли прокуратурата да разпространи снимката на извършителя, за да се установи самоличността му. Смята се, че атентаторът-камикадзе е мъж с дълга коса, който е заснет от камерите да обикаля в района на паркинга – достъпен за всички. Въпреки експлозията, в дрехите му са открити фалшиви американски документи на жител на Мичигън. Премиерът обясни, че тялото на извършителя е било най-обезобразено от всичките жертви и тепърва предстои да бъде идентифицирана самоличността му. Пръстовите му отпечатъци не фигурират в базата данни на ФБР. Според Борисов атентаторът не присъства и в регистрите на „Гранична полиция”, тъй като е влязъл с фалшиви документи.

Продължава огледът на летище Бургас, след приключването на огледа, районът ще бъде почистен. Около 17.00 – 18.00 часа се предполага, че летище Бургас ще бъде отворено.

На лицата, които са настанени в болница, им е оказана медицинска помощ. Те са около 32 души, 31 са в добро здравословно състояние, каза Цветанов. С полет за Израел ще бъдат върнати в домовете си днес. Трима души са транспортирани в София, една жена е починала, тя е била в тежко състояние, медицинските екипи работят за другите двама.

Информацията от януари няма нищо общо с това, което се случи, това каза Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи, в Бургас. Нямаме никаква информация за предполагаема подготовка за извършване на терористичен акт, каза Цветанов.

Партньорството е на високо ниво, няма подобна информация, която да е постъпила за подготовка за извършване на такъв атентат, нито от партньорските служби, нито от нашите, каза Цветанов.

В разговор със съветника на президента Обама, той е казал, че техни представители са на разположение, работим в синхрон, каза Цветанов.

Израелски специалисти са пристигнали около 01.00 часа тази нощ – до 04.00 – 05.00 часа сме обменяли информация – каза Цветанов.

Осем са жертвите на атентата на летището в Бургас, съобщи министърът на външните работи Николай Младенов. През нощта една от жените, които беше в критично състояние, почина, затова към момента можем да потвърдим, че има осем жертви на инцидента. Един от тях е български гражданин – шофьорът на автобуса и един е с неустановено гражданство – вероятният атентатор, каза Младенов.

По нареждане на премиерът Бойко Борисов правителственият „Еърбъс” излетя за Бургас. С него в Израел ще бъдат върнати около 70 израелски туристи, които са прекарали тази нощ на летище „Сарафово” и са част от групата, която пристигна вчера, и стана обект на терористична атака.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

коментар
19 Jul, 2012 | 12:59

Все пак е влязал в залата на летището. Да пуснат и снимки от паркинга до автобуса. Всъщност могат да го засекат за няколко часа.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.