Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
3,9 по Рихтер разлюля Перник и София
29 Май 2012
Трусът е станал тази сутрин

По последни данни на Геофизичния институт на БАН трусът, усетен в 10.23 ч. в района на Перник и София е с магнитуд 3,9 по скалата на Рихтер. Епицентърът на труса е в района на силното земетресение от 5,8 по скалата на Рихтер от 22 май.

Земята се разтърси отново в 10.23 ч. В района на Перник се е чул тътен преди земетресението, оплакаха се разтревожени перничани. По улиците на града са излезли хора, които отново стоят пред блоковете, а не на достатъчно безопасно разстояние от сградите.

Трусът е с магнитуд към 3,8 по скалата на Рихтер, съобщи директорът на Геофизичния институт при БАН д-р Николай Милошев. Епицентърът на земния трус е отново в района на Перник. Това е вторичен трус, добави Милошев. Попитан дали има ново активиране на земните маси, след като два дни почти нямаше земетресения, Милошев отговори, че няма такова активиране. "Това е естествен ход на затихване на силното земетресение от 22 май. Действително намаляват трусовете като честота, но е трудно да се каже дали ще има или няма да има повече трусове", обясни Милошев. Той отново повтори, че може и да има трусове със сила около 4 степен по скалата на Рихтер.

"По принцип нормализирането на земните пластове става от дни до седмици, а ние все още нямаме и изминала седмица от силния трус. Надяваме се да няма по-силен трус от 4 степен, но с доста голяма сигурност можем да кажем, че най-вероятно по-силно земетресение от 4 степен по Рихтер няма да има", подчерта директорът на Геофизичния институт на БАН. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.