Факти, Анализи, Коментари
   19 Юни 2018
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

24 май се отбелязва с тържества в цяла България
24 Май 2012
Този най-хубав български празник ни обединява

С празнични шествия и тържества  отбелязват днешния празник във всички краища на страната. В 11.00 ч. пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека започна официалната церемония за 24 май - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост.

Слово произнесе кметът на София Йорданка Фандъкова. Това е празник на всички българи. Словото е нашата сила, искреност и мъдрост. Инвестициите в образованието културата и науката са не само грижа за духа, но и тласък за развитието на икономиката. Да не се примиряваме с посредствеността и невежеството. Трябва да говорим за младите и да слушаме техния глас, каза Фандъкова.

Този най-хубав български празник ни обединява. Нека се обърнем към нашите съграждани, които днес са далеч от нас, извън България, но сърцата им туптят в такта на "Върви, народе възродени", каза вицепрезидентът Маргарита Попова. Делото на Кирил и Методий е част от културното дело на света, подчерта Попова.

Грамотността следва да бъде масово явление, каза писателят Алек Попов и посвети словото си на дъщеря си и всички други млади хора.  В историята ни има нелепо разделение - между хора на знанието и хора на действието, каза Попов. И голямо неразбиране на мястото на духовността в живота, което трябва да преодолеем. 

С награждаване на 13 изявени пловдивски учители започнаха тържествата, посветени на Деня на българската писменост и култура в Пловдив. Над 1000 ученици се включиха в тържественото шествие, което тръгна от площад "11 май" пред хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий", тъй като именно на това място на 11 май 1851 г. по инициатива на Найден Геров е честван за първи път деня в прослава на светите братя Кирил и Методий.

В празничното си слово преди шествието пловдивският кмет Иван Тотев призова: Пловдив е градът, в който за първи път се чества делото на светите равноапостоли Кирил и Методий, защото Пловдив е и ще бъде духовно и културно средище не само в България, но и в цяла Европа.

Пловдивският митрополит Николай, който отслужи тържествена литургия в църквата "Св. Св. Кирил и Методий" поздрави пловдивчани и призова да пазим децата на България: Нека да пазим обществото, защото все още нашият народ е духовно неподготвен за съблазните в нашето съвремие.

С тържествен молебен и поднасяне на цветя пред паметника на Васил Априлов  започна празникът в Габрово. По традиция по улиците на града премина празнично шествие на ученици, студенти, просветни и културни дейци.

В Разград венци и цветя бяха поднесени пред паметника на учениците на Кирил и Методий на площад "Възраждане". Празнични прояви имаше и във Видин.

Над 20 000 ученици и студенти във Варна се включиха в празничното шествие.

И в Кърджали най-светлият български празник беше отбелязан с ученическо шествие. Представителни групи преминаха по централната улица до Паметника на освободителите. Там се проведе тържественият ритуал.

24 май е обявен за официален празник с решение на НС от 30 март 1990-а година.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  П Р Е Д С Т А В Я М Е  В И
  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
Copyright © 2002-2018г. Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително