Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Руският патриарх Кирил има срещи на високо ниво
28 Април 2012
Патриархът на Москва и цяла Русия се срещна с президента Росен Плевнелиев и председателя на Народното събрание Цецка Цачевa

По време на срещата между руския патриарх Кирил и президента Росен Плевнелиев е била изразена общата позиция, че религиозното и културното наследство задължава институциите и държавниците да бъдат отговорни за развитието на двустранните отношения между България и Русия, съобщава БНР. Патриархът на Москва и цяла Русия се срещна и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева. В парламента патриархът получи подарък икона на Свети Иван Рилски. Той подари на Цачева великденско яйце и книга. 

Стотици вярващи се събират в Пловдив, където следобед руският патриарх Кирил и българският Максим ще отслужат тържествено богослужение в митрополитската църква "Св. Марина".

Пловдивчани ще посрещнат Негово Светейшество в градинката на площад Джумаята, от където ще потегли литийно шествие до църквата "Св. Марина". Там ще го очакват българският патриарх Максим и всички митрополити и епископи, след което ще започне и молебенът, уточнява иконом Добромир Костов, протосингел на пловдивската митрополия:

Молебенът ще бъде извършен пред частицата от кръста Господен, който се пази в манастира "Св. Троица" на Кръстова гора, а също и пред чудотворния образ на Св. Богородица, т.нар. Златна ябълка, които са едни велики светини за нашата епархия. След богослужението техни светейшества ще поздравят и всички миряни.

Относно избора точно на Пловдив за посещението извън столицата на патриарх Китил, отец Добромир подчерта: Пловдив е градът, където се е провело първото официално честване на празника на Св. Кирил и Св. Методий на 11 май 1858 година. Най-подходящото място е където Негово Светейшество ще измоли Божията богословия за двата народа.

Няма недоизказани неща в църковните отношения между Българската и Руската патриаршии, обяви в специално интервю за БНР ръководителят на руската църковна дипломация митрополит Иларион. От уважение към възрастта на патриарх Максим, руският патриарх Кирил е взел решение да посети страната ни преди останалите поместни православни църкви, каза още руският висш духовник.
Отношенията между двете църкви - българската и руската, имат дълбока и сериозна история, заяви митрополит Иларион. Той отчете значението на приноса на България за развиването на славянската азбука и спасяването на делото на Светите братя Кирил и Методий и добави следното: България бе първата страна, която получи славянската азбука и тя дойде в Русия именно от вашата страна България.

Проблеми няма в отношенията между двете църкви, активно се работи между тях, подчерта митрополит Иларион. Свидетелство, според него, е това, че се строи православен храм в Москва, който ще носи името на митрополит Киприян, пренесъл кирилицата в Русия след падането на България под османско владичество.

Посещението на патриарх Кирил предизвика редица спекулации, че пловдивският митрополит Николай ще получи негласната подкрепа на руската църква при евентуален избор за нов български патриарх.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.