Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Пореден областен управител застана пред съда
19 Март 2012
Бившата областна управителка на Русе Мария Димова днес се изправи пред съда, за да отговаря на обвинения за престъпление по служба

Бившата областна управителка на Русе Мария Димова днес се изправи в Русенския окръжен съд, за да отговаря на обвинения за престъпление по служба, сключване на неизгодна сделка, подбудителство към даване на невярно заключение и длъжностно присвояване, предаде кореспондентът на БГНЕС в крайдунавския град.

Ексгубернаторката е обвиняема заради неизгодната заменка на бившата резиденция на Тодор Живков в лесопарк "Липник", която е заменена срещу пет апартамента в търговски център на градския площад, получени от покойния Михаил Михайлов-Мишо Бирата. Първоначално е била направена фалшива оценка на имотите, но назначената от съда нова тройна експертиза оцени апартаментите за 778 000 лева, а резиденцията за 1 235 000 лева.

Днешното съдебно заседание тръгна с гаф, тъй като се оказа, че Димова е получила обвинителен акт, който се разминава с оригиналния документ от прокуратурата. В диспозитива, предоставен на Мария Димова, има разлики в текста, като на последните страници липсват подпис и печат на прокуратурата. Въпреки това съдът не уважи искането на адвокатите делото да се прекрати и да се върне обратно и насрочи следващото заседание за петък. На излизане от съдебната зала Мария Димова отказа всякакъв коментар по случая.

Случаят влезе в съда, след като бившият областен управител и настоящ кмет на Русе Пламен Стоилов оспори сделката и Великотърновската апелативна прокуратура върна досъдебното производство за доразследване. През декември миналата година делото беше възобновено, като на Димова беше наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 15 000 лв., която след обжалване беше намалена на 5 000 лв. Ако бъде призната за виновна, Мария Димова е заплашена от присъда между 3 и 10 години затвор. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.