Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
30 години преход
10 Ноември 2019
На тази дата бе свален управлявалият повече от 33 години първи секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет Тодор Живков
Преди 30 години на този ден стана нещо, което малцина се надяваха вече да дочакат-  на 10 ноември 1989 г., ден след падането на Берлинската стена, на пленум на БКП бе свален тогавашният първи секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет Тодор Живков, управлявал България повече от 33 години.
   
Живков бе свален от Андрей Луканов и сподвижниците му Добри Джуров, Станко Тодоров, Петър Младенов.
   
Луканов бе един от премиерите в страната след демократичните промени. Той бе застрелян пред дома си в София на 2 октомври 1996 година. Тодор Живков бе свален от власт чрез вътрешнопартиен преврат, бе изключен и от БКП.
   
През 1990 г. Живков бе поставен под домашен арест, а през септември 1992 г. за злоупотреба с властта и икономическия крах на страната бе осъден на 7 години затвор, който бе заменен с домашен арест. Присъдата му бе отменена от Върховния съд през февруари 1996 г.
   
Веднага след 10 ноември 1989 година започва изграждането на опозицията чрез създаването на нови и възстановяването на стари партии, закрити след 1944 г. България се включи в общия процес на демократични промени, обхванал цяла Източна Европа. След тази преломна дата, в страната започва преход към демократично обществено устройство и към пазарна икономика.
   
В периода ноември 1989 г. – януари 1992 г., когато се провеждат първите преки президентски избори в историята на България, двама души са заемали поста.
   
На 3 април 1990 г. ІХ Народно събрание избира Петър Младенов за председател (президент) на Република България.
   
На 1 август 1990 г. учреденото вече VІІ Велико Народно събрание с гласуване в пленарна зала избира Желю Желев за президент.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
14 Nov, 2019 | 20:55

Какво е диктатурата и какво е демокрацията? И двете са способи да се владее света, и двете работят безупречно. Това че периодически преминават от едното в другото, е предвидено още в началото от създателя им. Той пък се е маскирал като бог, Йехова, с еднакъв успех и в диктатурата - че то няма никакви богове, това е само азербайджано-тюркски фолклор, и в демокрацията - че това е бога на азербайджано-тюрките, на кого пречи, всички си имат право на богове. При диктатурата властта е от насилници, следвани от нужното множество лакеи, при демокрацията лакеите са оставени на себе си, и всякаквите канибали с лакейство успяват да хапят, дъвчат и пият човешко. Илюзията че при диктатурата може да се появи и добър диктатор е жалка, като се има предвид, че всякакви надхвърлящи тълпата идеи могат да се появят само в културна, творческа и духовна среда, а такава е омразна и за диктаторите и масите. При демокрацията е същото, като този естествен строй за нисшите е оставен сами да си го правят, те ще се варят в собствен сос и няма да допуснат отвратителните им висши да посочат Нагоре. Това е и разпада, смъртта, и висшите, творчески надарените и духовно възвишените, за страданието си получават талант да осъзнават че излизането им от тука е чрез отчуждение, скриване и намразване на света съставен над 90% от бездушни диваци. Изгодна ли е на някого такава постановка на този театър, на ужаса привидно, а комедия както го нарекъл Данте? Ако света може да му хрумне да попита малцината криещи се, би получил отговор - на Този който е над всичко. Той и е допуснал този свят, за да можем ние от погнуса да се върнем в Него.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.