Факти, Анализи, Коментари
   30 Май 2020
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

124 803 лева от декларираните доходи на Цветан Цветанов са с неясен източник
20 Октомври 2010
Сумата е натрупана в периода след като той напусна поста на зам.-кмет в Столичната община до назначаването му за министър

124 803 лв. от декларираните доходи от вътрешния министър Цветан Цветанов за момента са с неясен източник. Сумата е натрупана за 2 години - в периода след като той напусна поста на зам.-кмет в Столичната община до встъпването му като министър.

Това показва сравнението между имотните декларации, подадени от Цветан Цветанов в качеството му на заместник-кмет на Столичната община и след поемането на поста министър, съобщава вестник "Сега". Изданието е получило от Сметната палата копия от документите по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. Като зам.-кмет Цветанов е попълнил две декларация. От тях става ясно, че имотното му състояние в този период не е претърпяло никакви промени. При поемането на зам.-кметския пост той декларира собственост върху 7 имота, толкова са декларираните имоти и при напускането му през 2006 г. Промяна няма и в декларираните банкови влогове - лични и на съпругата му Десислава. И през 2005, и през 2006 г. те са 47 872 лв. Вероятно в тези спестявания са включени и получените от Цветанов накуп заплати при напускане на МВР.

Когато става министър, Цветанов декларира 5 пъти по-голямо състояние. Според встъпителната му декларация, подадена през юли 2009 г., той вече разполага с банкови влогове на обща стойност 102 950 лв., както и с два апартамента, закупени през 2008 г. Единият от апартаментите е платен с ипотечен кредит, но вторият - на стойност 146 436 лв., според Цветанов е платен със спестявания. От това излиза, че през 2008 и 2009 г. Цветанов е разполагал с обща сума от 249 386 лв, с част от която е платен новият апартамент, а останалото е във влогове в банки. От дадените до момента обяснения не става ясно как са натрупани тези пари. Пред "Нова телевизия" в неделя той заяви, че това се е случило в периода 1995-96 г.

След запитване от "Сега" от ГЕРБ обявили, че брутната заплата на Цветанов като лидер на партията е била 1200 лв. Той я е получавал в продължение на 29 месеца - от март 2007 г. до назначаването му за министър през юли 2009 г. Сметките показват, че след приспадане на осигуровки и данъци от тези заплати Цветанов е получил общо 27 530 лв.

Извън тези суми до момента е ясно и че Цветанов е имал и странични доходи от консултантска дейност. Според втората му декларация като министър, подадена през 2010 г., в която се посочват само промените в имотното състояние, настъпили през 2009 г., той е получил 34 931 лв. извън основното трудово възнаграждение. В интервютата си от последните дни Цветанов също призна, че за 2-3 години е изкарал "около 30000 лв." от консултантски услуги. До редакционното приключване на броя от МВР и партия ГЕРБ не отговориха с кои юридически или физически лица са сключвани тези консултантски договори и за какви точно услуги. През 2009 г. министърът е получил и 14 250 лв. от друга стопанска дейност. Не е ясно каква е тя.

Ако Цветанов не е получавал никакви други доходи извън обявените, общата сума, с която би следвало да разполага в периода след напускане на кметството до назначаването му за министър, е 124 583 лв. В същото време при избора му за министър той декларира 102 950 лв. по влогове, а 146 436 лева е платил в брой за второто жилище. Т.е. няма обяснение за произхода на 124 803 лв. Въпреки това Сметната палата обяви, че са правени проверки на декларациите му и не са открити нередности. Сега проверка правят и данъчните.

Теренът, върху който е изградена кооперацията с апартаментите на вътрешния министър Цветан Цветанов, е закупен с компенсаторки. Според нотариалния акт от продажбата, с който "Сега" разполага, инвеститорът "Ти Ви Би" е закупил имота от областния управител на София на 19 декември 2003 г. По това време областен управител е Росен Владимиров от ДПС. Имотът от 2720 кв.м в столичния квартал "Изток" е с данъчна оценка от 73 440 лв. и е бил разигран на търг, става ясно от документа. Няма информация каква е била началната тръжна цена и колко души са участвали, но търгът е спечелен от фирма "Ти Ви Би" с цена 293 000 лв., или 55 евро на квадратен метър. Най-странното в тази сделка е плащането на по-голямата част от сумата с компенсаторни записи. С компенсаторки е платена 75% от цената, или 219 750 хиляди лева. Останалите 25% са платени по сметка.

Любопитен детайл е и актуването на имота като частна държавна собственост. Актът е с дата 13 февруари 2003 г., т.е. до заповедта за търга (от юли 2003 г.) са минали само 5 месеца. Някъде по това време според думите на Цветанов са ставали и договорките със собственика на "Ти Ви Би" Тодор Бояджиев за цената на двата апартамента, които вътрешният министър реално е купил през 2008 г. Цветанов призна, че с Бояджиев са в приятелски отношения. При разпалването на скандала от РЗС свързаха Бояджиев с кръговете на ДПС заради съдружието му със сина на Рамадан Аталай в "Балкан газ". /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

mediator37
20 Oct, 2010 | 19:18

Още един виден консултант, като Доган.
Цял министър, пък без да иска излъгал в декларациите. Сега ще има: Имах пред вид, че...., Всъщност доходите ми са от баба ми наследство.... Това по-скоро са спестяванията на семейството ми от 1952 година насам.
Проклета полицейска мърша.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.