Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кристалина Георгиева е новото ни предложение за еврокомисар
19 Януари 2010
Премиерът Бойко Борисов отказва да приеме оставката на Румяна Желева като външен министър
Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева

Премиерът Бойко Борисов е информирал президента на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, че има намерение да предложи Кристалина Георгиева за еврокомисар, съобщава New Europe.

От офиса на Барозу излязоха със становище, в което се казва, че "Президентът Барозу приветства замяната, предложена от българското правителство като отговор на създалата се ситуация. Процесът на изслушването ще се проведе в най- скоро време" .

Премиерът е приел оставката на Румяна Желева като кандидат за еврокомисар, но не е приел оставката и като външен министър.

Кристалина Георгиева е най-високопоставеният източноевропеец в Световната банка, тя е вицепрезидент от март 2008 година. Тя беше спрягана за премиер, после за енергиен министър и вицепремиер на новото правителство на ГЕРБ, но отказа да напусне позицията си. Освен вицепрезидент, тя е и корпоративен секретар на Световната банка. Работи там от 2003 година като икономист по околната среда за Европа и Централна Азия, шест години по-късно става директор на звеното по околна среда, а впоследствие поема и управлението на екологичното и обществено развитие в Източна Азия и Тихоокеанския регион.

 След като става ръководител на Световната банка за Русия, Кристалина Георгиева се издига и до директор за стратегията и дейността на звеното за устойчиво развитие на институцията (World Bank Sustainable Development Network).

Доц. Кристалина Георгиева е чела лекции във водещи университети в цял свят. Автор е на най-популярния учебник по икономика сред българските студенти.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

чичото
19 Jan, 2010 | 16:37

има и друга неточност- "икономикс"


stoletnik
19 Jan, 2010 | 15:42

..."Работи там от 1003 година" ...
Че тя била столетница не ами хилядолетница :)
Да е жива и здрава още толкова !


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.