Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Не пътувайте до Гърция, предстои блокада на границата
18 Януари 2010
Пореден протест на гръцките фермери на наш гръб

Очаква се днес предиобед да започне блокадата на граничен пункт Кулата - Промахон. МВР и Министерството на транспорта призовават българските граждани, превозвачи и фирми да се въздържат от пътувания до Гърция, където четвърти ден продължава гръцката блокада на ГКПП Илинден -Ексохи. В деня на блокадата пред граничния пункт паркираха около 300 трактора и още толкова земеделски производители. Фермерите твърдят, че са се вдигнали на протест заради неотстъпчивостта на ръководството на министерството на земеделското развитие и храните, заради институционалните проблеми в сектора и заради изключително влошената икономическа ситуация, като настояват за гарантирани цени на продукцията им, намаляване на производствената стойност и замразяване на дълговете.

От понеделник започват и блокадите на ГКПП Кулата-Промахон. Първоначално от гръцка страна заявиха, че спирането на движението ще бъде за 24 часа. През този интервал от време няма да се допускат никакви автомобили. След това може да се постигне договореност със стачния комитет на гръцките фермери за някаква ритмичност на пропускане.

В тази връзка заместник областните управители на Благоевград и Серес се срещнаха на ГКПП Кулата още вчера, за да обсъдят условията на пропускателния режим по време на стачката. Основните искания, които от българска страна бяха поставени на разговорите, бяха да се уговори със стачния комитет да има пропускателен режим, както през същия период на миналата година. Тогава периодично се пропускаха колони от автомобили. От българска страна са взети всички мерки и има готовност при евентуално образуване на колони от тирове на превозвачи от страната и чужбина в района да бъдат поставени химически тоалетни.

 Екипи от две линейки на Спешна помощ от Сандански и Петрич постоянно ще дежурят на мястото, а младежки организации от БЧК-Благоевград ще осигуряват минерална вода и суха храна. Зам. областният управител Георги Баханов увери, че няма да се повтори миналогодишната ситуация тировете да направят успоредна колона, като минават през четвъртокласната пътна мрежа на трите погранични села Чучулигово, Марино поле и Кулата, за да не се разруши пътната настилка. Другата опасност е, че мостът край с. Марино поле не може да поеме тежките товари и има опасност от пропадане.

Още в събота протестиращите фермери направиха предупредителна блокада и струпаха около 100-тина трактора и селскостопанска техника на ГКПП Илинден-Ексохи. От стачния комитет на гръцките фермери се заканиха, че в понеделник българо-гръцките пунктове ще бъдат блокирани, докато не им се изплатят субсидиите за миналогодишната продукция.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.