Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Защо подкрепям протеста срещу предложените от ГЕРБ промени в Закона за електронните съобщения?
7 Януари 2010
Подобна практика няма в нито една европейска страна. Факт до доказване на противното.

Нека да си изясним какво точно провокира протеста срещу предложените от ГЕРБ промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС). Или поне какво защо аз го подкрепям и участвам в организацията му?

Ето какво:

Какво се опитват да ни уверят ченгетата? Щели да действат по-бързо, по-ефективно и щели да могат да проследяват телефоните на бандитите. Най-обичам аргументи, в стил: "Ако отвлекат техните деца, на моето рамо ще плачат..." Така, МВР щяло да действа "хем по-бързо, хем по-евтино!.." Ефектен аргумент, нали? Да, но освен пропаганда, в него няма НИЩО друго. Абсолютно нищо!

Защо?

По ред причини, първата от които е тази, че в момента НЯМА никакви пречки това да се случва, защото:

Министърът на вътрешните работи има право да подпише заповед за специалните разузнавателни средства (СРС), която да бъде потвърдена от съдия, в последствие. Тоест, оперативни и бюрократични препятствия, които да забавят действията на МВР просто НЯМА!

Как издържането на специалисти, оборудване и специфичен софтуер за пасивен достъп, чрез интерфейс, ще бъде по-евтино на МВР, следователно и на данъкоплатеца, нека обясни самият министър. Аз с удоволствие ще го изслушам!

Допускам, че СРС са били използвани изцяло според изискванията на Закона при операциите "Наглите 1 и 2", "Крокодилите", а и сега, при "Апашите". Всичко това се случва при сега действащата законова рамка. Тоест, промените са излишни, според този аргумент!

Освен това, не приемам тарикатското изместване на темата: от една страна, МВР се оплаква, че не можело да  проследява своевременно телефоните на похитителите и похитените, от друга, прикривайки се зад този аргумент, ни пробутват и "нуждата" от пасивен достъп, чрез специален интерфейс... Не на мен!

Нека кажа две думи за това, какво би означавало това, МВР да има пасивен достъп. Това означава, че Интернет доставчикът НЯМА ИНФОРМАЦИЯ КОГА, КОЙ, ПО КАКВИ ПРИЧИНИ, ЗА КОЛКО ВРЕМЕ достъпва до трафичните данни на клиентите си!

Защо това е НЕПРИЕМЛИВ проблем? По ред причини:

Подобна практика НЯМА в НИТО ЕДНА европейска страна. Факт, до доказване на противното!
Начинът, по който е формулирано предложението, създава ситуация на безнаказаност. Липсват контролни механизми. Тоест, достъпът и контролът върху осъществяването му са в една и съща структура: МВР. То трябва да се само-контролира. Вярвате ли в Дядо Коледа?..

Дори хипотетично да допуснем, че има желание за контрол, това допълнително се обезсмисля, защото наказанията, които се предвиждат, са недостатъчно тежки, за да изпълнят изискванията за употреба на СРС, при разследването на "лошото" ченге, решило да облажи, гледайки където не му е работа.

При толкова основателни опасения и сведения, за злоупотреби, хипотезата за изтичане на фирмена, корпоративна, бизнес, адвокатска, лекарска, че дори и просто лична тайна, е напълно реалистична! Искаме ли да допуснем това?

Още нещо, което не се споменава често от радетелите на идеята за промени в ЗЕС, особено в частта им за директен, неконтролируем, недоказуем и ненаказуем достъп на МВР до трафични данни, е това, че тайната на кореспонденцията, защитавана от Конституцията, е силно застрашена! технологичен факт е, че при проследяване на електронните съобщения - e-mail - при достъп до информация от кого до кого е имейлът, се достъпва и ДО САМОТО СЪДЪРЖАНИЕ. Въпрос единствено на желание е ченгето да се "изкуши" и да погледне какво има в самото съобщение... Каква е цената на това '"изкушение"? Ако става дума за големи фирми, които се конкурират, а тази, която губи пазара, има "свой човек" в ДОТО? Каква е вероятността той да устои на "изкушението"? Аз вярвам, че логиката "каквото не може да се купи с пари, може да се купи с много пари!" е напълно приложима в случая.

Има и друг проблем:

Огромният брой Интернет-потребители, милионите абонати на мобилните оператори, изискват такъв човешки и технически ресурс за проследяване на ЦЕЛИЯ ТРАФИК, че изглежда малко вероятно това да е по силите и по джоба на МВР. Не е ли напълно логично да допуснем, че сред милионите, съществува сериозен риск да бъдат "изолирани" само тези, които са неудобни: хора с силна гражданска позиция, критично настроени към властта, общественици, журналисти и т.п...

Има и други аргументи срещу предложените промени в ЗЕС, но рискувам текстът да стане прекалено дълъг. Става дума за ЛИПСА НА ГАРАНЦИИ ЗА НЕНАРУШАВАНЕ НА ПРАВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ. За нищо друго не става дума! Не става дума дори за това, имаме ли какво да крием! Това никак, ама никак не е важно!

А какви гаранции дава МВР? Началниците щели да гарантират!  (справка: Благородна Макева, Главна дирекция "Криминална полиция": "Да, системите, нашите, така са настроени!.." в "Челюсти по Дарик и НОВА) Да, но аз споделям мнението, че в една законова и демократична държава, спазването на законите се гарантира от "Принципа на правото" и съдебната система, а не от началниците, които, за тяхно съжаление, заемат своя пост временно...

Чувствайте се свободни да ме коригирате, ако греша!..

Асен Генов


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

iv4o
09 Jan, 2010 | 17:44

Ами по принцип ,ние сме работодатели и на ченгета и на парламент,съд ит.н. а да си подслушваш работодателя е малко некоректно а?

от Шопа
08 Jan, 2010 | 20:00

Неотдавна френската ТВ пусна репортаж от поделението на полицията и жандармерията, която контролира интернет сайтовете – измами, порно, педофилски, терористични, ислямистки, неофашистки и т.н. И това явно за широката публика. Какво се прави в сянка си остава секретно. Всичко това е подкрепено със закони гласувани и приети от съответните законодателни органи. Така е и във всички цивилизовани европейски държави. В САЩ този закон се нарича “Закон за национална сигурност“.

аз
08 Jan, 2010 | 10:54

Последния път като ме окрадоха (телевизор, видео, комютър, телефон), ченгетата ми казаха "оооо под 10 000 долара щета, нямаш никакъв шанс мой човек." А аз дори имах заподозрян който можех да опиша или да разпозная. А съседка беше запомнила част от номера на колата на престъпника. След два дни отидох при ченгетата, защото имах още данни по случая от съседи. И познайте! Следователя по моя случай бил отишъл на море! Отпуска човека. Ей тогава ми грейна в главата каква ни е държавата. От тогава се оправям сам.

А каква е една държава която има 39000 военни и 65000 полицаи?
Майтап бе Уили, въпроса е риторичен.

възмУтен
07 Jan, 2010 | 10:15

За какво са им на ченгетата още права за достъп. Та те явни престъпници като заловят НИЩО не се случва с последните (справка Максим Стависки...).
Дали ще събират оперативна информация (със сегашните си средства) три дни или три години ефекта е същия - престъпника е НАВЪН (справка Вальо Топлото и предния споменат). Освен това да не забравяме и за т. нар. споразумения (справка Д. Желязков). ....
Е. За какво са им още права за достъп...май само за изнудване .....за пари.

П.П.
Вчера (06.01) в обедната си почивка (която ползвах в 11h) отидох да пия едно кафе с един познат. В заведението влезе едно ченге. Чух коментара:"- ... ако не пушат в градинките, са по кафетата и сладкарниците. Толкова могат статистиците мръсни...за това им плащаме".
Това последното да го коментирам ли?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.