Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Трифон Зарезан в Брестовица
Величко Златинов - 16 Февруари 2004

С танци и веселие отбелязаха в Брестовица Трифон Зарезан. Тържеството в Пловдивското село уважиха областният управител Гьока Хаджипетров, кметът на община “Родопи” Йордан Шишков и председателят на ОбС на “Родопи” Димитър Василев.


Депутатът Рупен Крикорян и шефът на ОбС “Родопи” зарязват в лозята край Брестовица
     Сред гостите бе и посланикът на Чехия у нас Петер Докладал. Очакваше се специално за празника на виното в Брестовица да пристигнат президентът Георги Първанов и министърът на външните работи Соломон Паси заедно с грузинския си колега, който бе на официално посещение в страната ни.

     Поради трагедията с българските моряци край Босфора обаче, държавният глава отказа визитата си в пловдивския край и отмени всички посещения в страната.

     Това обаче не помрачи настроението на брестовичани, за които Трифон Зарезан е патронен празник. По стара българска традиция домакините посрещнаха гостите с хляб и сол, след което ги запознаха с историята и корените на винарството в селото.

     Отрицателните температури не уплашиха запалените лозари и те зарязаха лозов масив край Брестовица. В инициативата се включиха и знатните гости, които след обредния ритуал бяха разведени из винарските изби в района.

     Брестовица е сред лидерите във винопроизводството в Пловдивския край. Районът се слави с традиции в лозарството и е известен с неповторимия си сорт грозде, произвеждан само тук.


Брестовица отбеляза Трифон Зарезан с всенародно веселие
     В момента в региона се провежда целенасочена и балансирна стратегия за съживяване на отрасъла. За тази цел, със съдействието на общината, местни частни и държавни сдружения са поели инициатива за облагородяване на лозовите масиви и за засаждане на млади насаждения.

     Неотдавна община “Родопи” състави рекламно CD, в което бяха включени и винарските традиции на региона. Целта бе да се популяризират местните марки вина както на вътрешния, така и на италианския пазар.

     След дегустацията винарският празник продължи на селския площад, където самодейният танцов състав и вокалният ансамбъл към читалище “Съзнание” забавляваха премръзналите гости и домакини.

     Градусът не спадна и заради виното, леещо се от бъчвите, дарени от трите винарски изби на селото. Всеобщото веселие завърши с дълго хоро, което се изви на площада. Купонът продължи с коктейл, на който местните жители можеха спокойно да разговарят с гостите.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.