Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Внезапно почина големият български археолог д-р Георги Китов
15 Септември 2008
Още не съм избрал своята могила, казал предният ден. Най- знатният храм избра него...
Д-р Георги Китов
Д-р Георги Китов

Сърцето на българския Индиана Джоунс спря там, където в последните години той направи едно от най- големите си открития- тракийския храм на цар Ситалк в Старосел. Вечерта в неделя д-р Китов издъхна от инфаркт на метри от последното си откритие- гроб на знатен тракийски воин. Само два дни преди смъртта си той извади от забравата на времето нова златна находка- нагръдник на тракийски аристократ, заедно с бронзова броня, копие и меч от 4-5 в.пр.Хр.

Нищо не е предвещавало внезапния край на 65 годишния учен, само четири часа по- рано той е изпратил дъщеря си Ирина за София за първия учебен ден. Семейството години наред е с него на разкопки, съпругата му Диана също е археолог. Колеги споделят, че предния ден д-р Китов е подметнал, че още не е избрал своята могила... Стана така, че най-знатният храм избра него.

През 2000 година начело на експедиция ТЕМП д-р Китов направи едно от най- големите открития в последно време- Тракийския култов храм на Четиньова могила. Разкопките вървяха трудно, защото все не стигаха пари. Дълго време се прави и път. Въпреки това светът оцени откритието, а стотици хиляди туристи отидоха в Старосел.

Името на д-р Китов е свързано с траките, през последната четвърт на 20 век той направи множество значителни открития, свързани с културата на древния народ. Сред тях са гробниците в (Жаба могила) при Стрелча, откриването на 673-грамовата златна маска на тракийски владетел, гробницата на цар Севт ІІІ в могилата Голямата Косматка близо до Шипка, както и Александровската гробница до Хасково, украсена с уникални стенописи от средата на ІV век пр. Хр., и много други.

Д-р Георги Китов бе доктор на историческите науки от 1977 г., старши научен сътрудник от 1990. От 1992 година той е председател на Общото събрание на Археологическия институт с музей при БАН, от 1995 г. преподава като хоноруван доцент в Нов български университет. Основател и ръководител е от 1972 на археологическата експедиция ТЕМП - още преди ЕПОС и ЕТАП. Той е автор на над 200 статии и десетина студии върху историята, археологията и религията на траките.

Всички, които познаваха лично д-р Георги Китов, трудно могат да го видят с костюм и зад бюро в стая. Животът му премина на разкопките, почернял още в началото на лятото, полугол, остроумен и непосредствен. Той умееше да живее за хората си, да ги мотивира, да ги вдъхновява. Животът му бе една страст. Поклон пред вечната му памет...


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

DJov
19 Sep, 2008 | 14:44

Хубаво написано.
На Георги Китов - поклон. Дано го чакат там със пълна чаша.

Al
16 Sep, 2008 | 11:08

Mnogo dobra statia!Poklon pred edin velik balgarin!Moite saboleznovania!

dim
15 Sep, 2008 | 21:40

Почивай в мир велики Българино !


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.