Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Великобритания се сдоби с нова принцеса
3 Май 2015
Съпругата на принц Уилям, херцогинята на Кеймбридж Катрин, роди дъщеря
Съпругата на принц Уилям, херцогинята на Кеймбридж Катрин, роди дъщеря. Кейт бе приета в болница "Сейнт Мери" в Лондон за раждането на второто си дете. В официално съобщение на кралското семейство се казва, че херцогинята и новородената й дъщеричка се чувстват добре. Бебето, което тежи 3 килограма и 700 грама, е родено в 8,34 ч. лондонско време. Раждането на принцесата бе обявено официално пред болницата от градския глашатай Тони Апълтън.

По-рано днес херцогинята на Кеймбридж бе откарана в частното отделение "Линдоу" на болницата с кола, придружена от съпруга си принц Уилям, около 6 ч. местно време. Принцът е присъствал на раждането, както при идването на бял свят на първото им дете, принц Джордж, през 2013 г.

По свое изрично желание, родителите не знаеха до последния момент какъв е полът на детето. Въпреки това букмейкърите залагаха повече на момиче. Като вероятни имена се сочат Алис, Елизабет, Шарлот или Виктория. Обявяването на името на престолонаследника може да отнеме няколко дни. Името на Уилям е обявено седмица след раждането, а на баща му Чарлз - цял месец след идването му на бял свят.

Новородената британска принцеса ще заеме четвъртото място на опашката за престола - след дядо си принц Чарлз, баща си принц Уилям и брат си принц Джордж.

По протокол след раждането на кралското бебе принцът се обажда първо на кралицата, после на баща си принц Чарлз и съпругата му Камила, на министър-председателя и чак тогава на родителите на Кейт - семейство Мидълтън.

Протоколът изисква още след обявяването на новината за раждането, кралицата да бъде уведомена в Бъкингамския дворец с официално писмено съобщение за щастливото събитие. В съобщението, подписано от кралски лекари, се указва часът на раждане на бебето и неговият пол. След това съобщението се поставя на специален триножник пред портите на Бъкингамския дворец - същия, който е използван при раждането на принц Уилям.

В миналото министърът на вътрешните работи е трябвало да присъства на раждането на евентуалните престолонаследници. За късмет на Кейт Мидълтън, тази традиция е преустановена с раждането на принцеса Александра, братовчедка на кралица Елизабет Втора, през 1936 г.

След раждането на принцесата щастливите родители планират да прекарат първите няколко дни в двореца Кенсингтън. След това ще заминат за провинциалното имение Анмър Хол в Норфолк в Източна Англия.

Раждането ще бъде отбелязано с топовен салют с 41 гърмежа в Грийн парк и топовен салют с 62 гърмежа от Лондонската кула край река Темза. В чест на събитието ще бъде изсечена монета с номинал 5 британски лири. Децата, които ще се родят във Великобритания в същия ден ще получат "късметлийско" сребърно пени.

По предварителни оценки на експерти раждането на кралското бебе ще инжектира десетки милиони британски лири в националната икономика, тъй като новият престолонаследник традиционно определя модните тенденции в бебешките стоки. Раждането на принц Джордж доведе до скок на икономиката с 390 милиона лири. Всички ползвани от него дрехи, храни и играчки буквално се разграбват от щандовете на британските магазини.

Очаква се щастливото събитие да отвлече вниманието от предстоящите парламентарни избори в страната, които ще се проведат на 7 май.


последни в Хайлайф:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.