Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Сити и тъпи- идеалът на новото време
Петър Краевски - 12 Април 2008
Размисли на тема: Ученик бие учителка в час, по видеоклипа
Петър Краевски
Петър Краевски

Медиите завъртяха поредния скандален клип - отъпял ученик напада преподавателка по английски език. Някакво голобрадо джереме с жълто около устата посяга на учителка. Удря жена. А неговите олигофренясали другарчета скачат по чиновете и реват като животни.  Замерват жертвата си с предмети.  Купонясват на воля. Абе, пълна идиотия! Това и в „Курило” го няма”. Там поне редовно си пият хапчетата.

Гледам тая тотална тъпня и си мисля – ето, окончателно потънахме в постмодерната епоха. Вече не ни впечатляват литературните опити на позакъснелите български постмодернисти. В началото на 90-те четяхме в бутикови списания, че идеологията на новото време се базира на думички като „разпад”, „разруха”, „декомпозиция”. Предвкусвахме бума на комуникациите, който на запад беше довел до несигурност на дефинициите, повърхностно възприемане на информацията и общо затъпяване на масовата консумативна единица. Идеята, че животът е рейв парти, в което е важно да се „накефиш максимално” възприемахме като екзотично предчувствие. Дори понякога, изпаднали в интелектуално самодоволство, спекулирахме на чашка с тезата на проф. Едвард Можейко, че и по нашите ширини се задава вездесъщият „политически постмодернизъм”...

Беше. Мина времето на първите пролетни птички. Ятото долетя. От небето заваляха цвъчки. Вече сме в епицентъра на купона. Огледайте се. Напориста съфамилничка на Ихаб Хасан „пее” „хита” „Кен лий” сякаш я колят на банциг. Тв водещите Иванчо и Андрей се шебечат по сцената, ръсят цинизми, след което призовават да бъдем морални. Някакъв си Фънки пълни екрана с холестерол и дивотии. Смешник от Айтос бездарно се прави на клоун, прикривайки ментални отклонения, а стреснати корифеи му правят вятър - не се досещат, милите, че така попадат в поредния постмодерен капан: принудени да обсъждат халтурата, те я превръщат в културен феномен и поставят собствения си авторитет под съмнение. Галиба.

Бой по авторитетите – това е директивата. Сивата маса е на дневен ред. И колкото по-малко сиво вещество в нея, толкова по-добре. Парадокс. Но на кой ли му пука. Важното е купонът да върви. Ситото и тъпото лесно се управлява. Пусни му фураж, пусни му чалга и е доволно. Ако пък прихване социален бяс, рецептата е известна – има я в „Кланица 5” на Кърт Вонегът /кой ли пък беше тоя?/. Така е то. Път на новите халтурно-масовици! Зелен светофар към зеления хайвер! Осанна на тия, които „правят шоу” с елементарни простотии, кълчотят се, гюбекничат, словоблудстват, па после приседнат на шведската маса, където – о, изобилие от полуфабрикати и алкохол без бандерол! Каквото ядат, това произвеждат. Това и насаждат в главата на „драгия зрител”. Защо тогава се учудваме, че учениците възприемат тези модели на поведение? Техните кумири псуват, бият се, стрелят по улиците, рушат морала, лицемерничат. Техният министър на вътрешните работи си хортува с бандити. Техният министър-председател унижава учителите, замразява им заплатите, тъпче ги като самодоволен окупатор. Техният татко, батко или чичо кара джип ”Чероки” 4х4 с еърбеци и бронирани стъкла или поне си мечтае да го подкара. Очевидна очевадна реалност, простете за парономазията /кво пък беше тва?/.

Преходът се оказа време на разруха. Рай за лешоядите, тегоба за носталгиците, свирепо безразличие за болшинството. Остатъците от понятия като „хуманизъм”, „солидарност”, „възпитание” или най-обикновена „човещина” се разлагат на общественото бунище. Миризмите на леш и канализация са новите аромати. Добрият вкус е лошият вкус. Бъди брутален, бъди себичен, бъди егоист, за да бъдеш успешен. Като досадна прелюдия преминаха софистичните упражнения от типа „За хуманизма човек убивам!”. Бе, какъв хуманизъм бе, ало! Бегай, че те сгазим! Щото аз съм най-големия! Чат ли си?

Ако съм честен, в деконструкцията, все пак, донякъде и отчасти има логика. Новото се изгражда върху руините на старото. Но не разрушихме ли достатъчно вече? Не сме ли на път да изгребем и хумусния слой на почвата, върху която трябва да цъфне цветето на утрешния ден? Стигнем ли до твърдата скала, /то се знае/, ще ударим на камък. А камъните у нас /това е факт/ излъчват особени енергии. Живеем в страната на урановите залежи. Дали тяхната мека радиация не влияе и на онтогенетичното ни развитие?

Мутирайки бавно, си задавам този въпрос. Добре, че все още си го задавам. Все още се намираме в преходния период на полуразпад. Докога? Търся информация в Google - уран 235 се разпада за 700 000 000 години. Не. Е, не! Седемстотин милиона дори ми е трудно да ги произнеса. Прекалено съм обезверен, за да довърша статията с ефектна поанта. Вижте там, измислете си някакъв финал. Дет са вика, да спазим постмодерния дискурс на епохата. Галиба.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Man
13 Dec, 2009 | 00:17

Даже не можах да разбрера за какво се карате. Търсих авто обяви и от сайт на сайт попаднах тук. Но искрено недоумявам за какво е спора.

Христо Моллов
02 May, 2008 | 00:09

Само мога да кажа ЕВАЛА, г-н Краевски...

Трайко
24 Apr, 2008 | 13:49

Там беше, но го махнах клипа, че се дигна голям вой. Ще го преработим и ще го пуснем пак...довечера.

Пианиста
24 Apr, 2008 | 08:31

Че си на опашката е ясно, няма да ти трошим хатъра. :) Краевски не го видех в твоя клип - не излиза в ютюба. Бе, голяма логорея са тея коментари ебаси. Наздраве, щом си решил да почерпиш...

NobleFairSititngBull
24 Apr, 2008 | 05:48

Да, ама не, аз съм последен....:-)

Краевски,
Не мога да разбера само как успя да се намърдаш в моя видео клип и да ми се дърлиш там?

http://www.youtube.com/watch?v=mr7gkBOhB3s&watch_response

Ония двамата от Учиндол и от Костинброд ще побеснеят!

Наздраве!


Пианиста
16 Apr, 2008 | 22:52

Добре.

Noble-Fair Sitting Bull
16 Apr, 2008 | 19:23

Обявявам форума за закрит!

Петър Краевски
16 Apr, 2008 | 18:32

Хайде, щом ти прави удоволствие, затваряй форума. Че сме на път да защитим заглавието на статията. :)

Noble-Fair Sitting Bull
16 Apr, 2008 | 17:50

За да видиш, че не те лъжа ето пасаж от книгата, който спестих миналия път, за да не се разводняват нещата:

"Забравих да отбележа, че дърленето на мен ми е любимото занимание. Аз, ако не се дърлех с някого, или с някои, не се чувствах добре, понякога даже се чувствах толкова зле, че се налагаше да взимам антибиотици, тъй като докторите мислеха, че съм болен от грипа “Соломон”. Запътих се към хола и с крайчеца на окото си забелязах, че кретенът се шмугна някъде. Веднага го потърсих в банята, в кухнята и в стаята на жена ми. Тя си беше на местото и спеше, проверих под завивката, под кревата и в гардероба – нищо. Проверих даже в пералнята, хладилника и в кофата за боклук. Нямаше го! Как успя така безшумно да се изсули от къщи? Все ми е тая (като на онази негърка дето я питали в магазина какъв чорапогащник предпочита – черен или прозарачен и тя изчуруликала – “Все ми е тая!”). Сега за мен най-важното беше да открия новия форум на Краевски и да разлая юзерите. "

Noble-Fair Sitting Bull
16 Apr, 2008 | 17:44

Краевски, абе знаеш колко обичам аз да затварям форумите, аз да съм последен и ако може пръв също. Ще ти подаря Москвича на теб ако не ми отговориш този път и ме оставиш да се накефя...

Пианиста
16 Apr, 2008 | 13:53

Откъде знаеш, че не знам кой си? И откъде-накъде да не се бъзикам с някой, който се връзва? Мухахахаха... Този смях да ти е познат?

Noble-Fair Sitting Bull
16 Apr, 2008 | 13:17

И не лъжи хората за вуйчо си. Всички знаем, че свако ти, а не вуйчо ти от Каспичан е зооветеринар. Вуйчо ти от Каспичан, както споменах вече, е много известен авджия.

Noble-Fair Sitting Bull
16 Apr, 2008 | 13:07

Явно ти си изключително тъп, след като не си разбрал толкова време, кой стои насреща ти. Ще дойда да те помлатя малко с един тиган Тефал по чутурата, белким ти стане някоя нова гънка в мозъка, та да почнеш да мислиш поне на нивото на тиганите Тефал ("Тефал ти мислиш за всичко!")

Пианиста
16 Apr, 2008 | 07:34

Вуйчо ми от Каспичан е ветеринар. Споделих му за теб и ме посъветва да те пратим на зоопсихолог. След това - пушката и на пържоли. :)

Noble-Fair Sitting Bull
16 Apr, 2008 | 03:25

Е, значи е дошло време да се гръмнеш...., аз си мислех, че ще поканиш вуйчо си, авджията, от Каспичан, да свърши тази работа, като по-голям майстор от тебе...

Пианиста
15 Apr, 2008 | 21:25

Нотабъл и прочее къвто сте там, ако кложите на кантара и двайсет кила бичи пържоли, може и да склоня. Отговорете както си искате. Зареждам пушката.

Noble-Fair Sitting Bull
15 Apr, 2008 | 20:39

Съгласен! Ще ви подаря въпросния Москвич с мой автограф върху него за 3000 лева, а вие ще ми подарите пианото си и ще ми върнете 500 лева. Тази оферта е окончателна и не подлежи на коментар, затова не ми отговаряйте с нови предложения.
Отговорете само с "Да". Отговорът с "Не" ще се счита за неправилен.


Конджугал 3.14
15 Apr, 2008 | 18:03

Статията вече я свалиха от първа страница, стига сте писали тука.

Пианиста
15 Apr, 2008 | 17:57

Към Нотабъл Фейр Ситинг Бул: Ще ви подаря пианото, ако и вие ми подарите 2500 лена. С ДДС-то.

Noble-Fair Sitting Bull
15 Apr, 2008 | 17:32

Е, добре, каквото можах направих. Вземете някой роднина и ли приятел да ви вози, сериозно ви казвам че няма проблем. Ако трябва ще намерим начин да се свържем без да даваме лична информация на показ.

Към Пианиста,
Г-не, ние тук не продаваме, пазарът е на друго място.
Тук само се подарява. Ако искате да подарите пианото, ще го взема.

Пианиста
15 Apr, 2008 | 15:22

Аз пък продавам пиано, Wilhelm Hanke, Berlin 1943. За два бона и петстотин го давам. С ДДС-то.

Господин Гюров
15 Apr, 2008 | 14:44

Благодаря отново, Noble-Fair Sitting Bull! Говорих с жената преди малко (тя е асистент в местния университет и ходи пеша на работа), и тя не ще. И двамата не сме си направили труда да си извадим шофьорски книжки, така че няма смисъл, не го пазете за мен. Сигурно има свестни хора, на които тази кола наистина би могла да свърши добра работа!

Noble-Fair Sitting Bull
15 Apr, 2008 | 12:49

Е, г-н Господин Гюров,
Аз мислех, че сте в София, то и аз съм от Пазарджик, ама навремето Тато нали ни подлъга, че ще ставаме нация техническа, та всички се набутахме тук в София и станахме научни сътудници по разните научни институти. В малкия град естествено се ходи най-добре пеш. Тук и градския транспорт е отвратителен, претъпкан е и мирише на лошо. На мен работата ми е тук и не мога още да се реша да се замета и аз нанякъде в провинцията. Иначе, от време-навреме и аз карам на парче проекти (софтуерни) по Интернет. Много блага работа! Няма стока, няма складове, няма данъци, нищо няма - само парите в банковата сметка, а ти им пращаш сорс кода от тук по мрежата.
Е, тогава, ако ви потрябва за нещо кола, вимнаги можете да дойдете да си го вземете Москвича и си го карайте, докато си свършите работата. Ще ви напиша пълнонмощно.

Господин Гюров
15 Apr, 2008 | 12:05

Noble-Fair Sitting Bull, благодаря Ви за щедрото предложение (за москвича), но ще го отклоня. Питате как я карам хептен без кола. Ами карам я някак си, даже страхотно я карам, както се пееше в една стара песен :) Отдавна съм напуснал София, живея в по-малък град и работя вкъщи по проекти на парче. За редките случаи, когато ми потрябва кола в градски условия, има таксита. За междуградско пътуване, автобусите и влаковете има кой да ги кара, докато аз си чета книга, размишлявам или дремя. При това излиза много по-евтино.

Личните автомобили имат сериозен дял в екокризата и предстоящия глобален недостиг на течни горива (прочетете нещо за peak oil, ако досега не Ви е попадало), предпочитам да не съм част от този проблем.

vulgar
15 Apr, 2008 | 11:51

Mъ4no mi e,gospoda-za sebe si,4e sam vulgar,za g-na Gyurova,4e e umen i otziv4iv 4ovek,a nqma kola /za razlika ot edna kamara kyutuci/,za vsi4ki svestni bъlgari mi e ma4no...shte se nayde reshenie i mozhe bi doshlo e vremeto!?

Софроний
15 Apr, 2008 | 10:36

Тройната коалиция е виновна за дереждето в българското образование, защото хич не й пука. И как ще и пука за нещо българско, като е ъставена от украинец, турчин и глобализиран немец? Вчера обявиха българския език за НЕОФИЦИАЛЕН. Утре ще ни закрият и като народ. Едва тогава ли ще запеем "Стани, стани, юнак балкански"? Или вече сме станали народ от безгръбначни подлизурковци? Май ще започваме всичко отначало - ще си организираме родно българско училище - като през Възраждането

Noble-Fair Sitting Bull
15 Apr, 2008 | 07:56

Пък и да ви кажа честно, благодарен съм че Господин Гяуров, че този път той се нахендри на vulgar да се разправя с него за Кирилицата, защото миналя път бях се нахендрил аз и той направо ми скъса нервите. Съсвем сериозно ви говоря, че след тази разправия ми хрумна дори абсурдната идея, че турците никой не ги е гонил от България. Според мен те сами са си избягали в Турция, като са видели с какви хора си имат работа. Аз лично също панически бих избягал. Сега като го говоря това даже си мисля и за кубинците и американците, янките май и те са избягали. Само ще дам пример: там ако две коли се чукнат съвсем леко на пътя без всякакви предисловия започва кютек – ама няма моля, няма извинете. Първо се бият, после се побратимяват…., щото все пак трябва да се оправят чрез полицията, протоколи, затраховки и т.н.

Noble-Fair Sitting Bull
15 Apr, 2008 | 07:37

Това за подаръка на Москвича ви го говоря съвсем сериозно. Ако някой тук си мисли, че си правя майтап, готов съм да се обзаложа с всеки на сума 100 лева, че и повече, колкото той каже. Имайте предвид, че освен всички други прякори, съм известен също и с прякора "Печелещия от басове"....

Noble-Fair Sitting Bull
15 Apr, 2008 | 06:10

Г-н Господин Гюров,
Ама Вие как така я карате так хептен без кола? Ами аз имам две. Е сега няма да Ви дам БМВ-то, защото много си го харесвам, макар че е 12 годишно, но "Москвича-Алеко", мога да Ви го подаря. В много добро състояние е, в движение, платена гражданска до края на годината. Данъкът не е платен. На около 55 х. км. е, двигателя дето се вика е почти нов. Миналата година му смених водна помпа и радиатор. Купето малко е поръждясало тук там. То в тоя безумен град май вече на-добре да се ходи пеш. Съвсем сериозно Ви говоря, просто не искам да го подарявам на случайни хора, а Вие тук доста интелигентно се държите според мен. Прехвърлянето и всички документи обаче Вие си ги поемайте.
Казвайте искате ли го, ей го тук пред блока стои като паметник, щото аз съм с БМВ-то. Като Ви го подаря, вече с чиста съвест ще си купя някоя малка количка за из града, и жената няма да ме хока, че само съм се чудил какво да купувам.





Noble-Fair Sitting Bull
15 Apr, 2008 | 05:46

Ето и линковете към парчето "Wild Thing"

The Troggs
http://www.youtube.com/watch?v=4qHX493bB3U

Jimi Hendrix
http://www.youtube.com/watch?v=zMTSPx7dNBE

Noble-Fair Sitting Bull
15 Apr, 2008 | 04:53

Краевски,
Не знам тук вие как сте, но аз обожавам това парче на Troggs и по-скоро текста му:

Wild Thing
(Chip Taylor)

Wild thing
You make my heart sing
You make everything
Come on, wild thing

Wild thing, I think you move me
But I gotta know for sure
Come on and hold me tight
Oh you move me

Wild thing
You make my heart sing
You make everything
Come on, wild thing

Wild thing, I think I need you
But I gotta know for sure
Come on and squeeze me tight
Oh I need it

Wild thing
You make my heart sing
You make everything
Come on, wild thing

Всички уважаващи себе си музиканти след това са правили кавъри на това парче, включително и моя фаворит Jimi Hendrix.
Ха, кажи сега, след като тук не е мястото да се правят "wild things", т.е. да се пишат простотии, къде да ида аз, та разкажа как аз виждам края на новелата "Великия Гетсби" от Франсиз Скот Фицджералд. Защото хич не ми харесва, че този тъпанар, автора де, накрая му отрежда съдбата да бъде застрелян в басейна от някакъв идиот, подкокоросан от веролмния Том, дето чука жена му (на идиота). Между впрочим в тази новела за първи път се споменава фразата, че "той бил толкова тъп, че дори не знаел че е тъп" - това му го казва жена му (на идиота), защото, тя се чука с богатия Том, а този ахмак нищо не знае. Аз после, както всички знаете доразвих тази идея на автора - "той дори не знае, че не знае че е тъп".
Ако искате аз мога тук да ви разкажа как ги виждам нещата за края на тази велика новела от моя гледна точка, но после да не кажете пак, че съм вулгарен.

Чакам указания...




Господин Гюров
14 Apr, 2008 | 17:06

vulgar, проверете пак как се пише Мерцедес. Колкото до "Вие", във вашия случай пиша "вие" (и "вашия") съвсем умишлено.

За кирилизацията на всякакви Windows, инжИнерът (той сам се нарича така) отдавна е направил сайт, вижте например тази страница:

http://injinera.bgplus.com/dloadmnu.htm

Дори ако някой заради административни забрани не може да сложи кирилица на комлютъра, от който публикува мнения, пак има просто решение. Отивате в някой форум или сайт, където има кирилизатор, пишете там и накрая вместо да публикувате текста там го копирате тук, става с 3 клавишни комбинации (Ctrl+A - маркира всичко; ctrl+C - слага маркираното в клипборда; Ctrl+V - вади го от клипборда). Например може да използвате clubs.dir.bg или abv.bg. При писане съответно на ново мнение или мейл, там има възможности за кирилизация.
Но ако става въпрос за собствения ви компютър, най-добре му добавете кирилска подредба на клавиатурата веднъж завинаги, прави се за няколко минути.

vulgar
14 Apr, 2008 | 16:23

...i da iztriesh Gqurov ot li4nata si karta-shto za shliokavshtina dopuskash v nay-li4niq dokument! SRAMOTA!

Офицерски
14 Apr, 2008 | 16:14

Смятах да напиша коментар по повод статията тука, но думите на Калоян ме спряха. Калояне, моля ви, дайте си адреса, за да ви изпратя официална молба, за да ми разрешите да пиша в този сайт. Упоменете тарифата е чина си, та за днам кой на кого да козирува. Ако трябват препоръки от по-висши офицери, ще пратя. Рапорт даден.

vulgar
14 Apr, 2008 | 16:03

...i shtom mi govorish na VIE,pishe se s glavno V,a mercedes-s malko "m"...izvinqvay,4e ti go kazvam na shliokavica - po-dobre vulgarna istina,otkolkoto pretenciozna lъъъъъъъъъъzha

vulgar
14 Apr, 2008 | 15:48

vizh kak me podseti,Gqurov,ti kato si patriot,zashto ne znaesh AZBOUKATA na SV.SV.Kiril i Metodiy,a iskash edin vulgarin,demek-prostak,da se spravi s nqkoi nedostataci na tehnikata,ot koqto nishto ne razbira...ami prosto mi kazhi kade e tozi pust kirilizator ta da mirqsash i ti,a az da se pokiriliziram

vulgar
14 Apr, 2008 | 15:29

a...Gqurrov,shto ne pishesh na glagolica,4e da te 4etat?

Господин Гюров
14 Apr, 2008 | 15:25

@vulgar, ако смятате, че писането на роден език на собсвената му азбука е въпрос на формализъм, не знам какво да ви кажа!
И не виждам никаква връзка между горното и карането на Мерцедес. Аз също не карам Мерцедес, нямам кола изобщо.
Колкото до правата на животните и т.н., ако сте имали предвид, че всеки има право на безхаберие или неграмотност по отношение писането с кирилица в Интернет, прав сте. Имате право да тормозите другите с писането на шльокавица, а те имат правото да не ви четат и да не ви смятат за патриот.

vulgar
14 Apr, 2008 | 15:15

g-n Gqurov,stiga formalizam...zna4i ako ne karash mercedes,a stoish kato bull,nqmash prava,taka li? A pravata na zhivotnte,Gqurov?Shte sereziram evreopeyskiq SSSR

Kaloqn
14 Apr, 2008 | 15:12

снобарско, позьорско и скучно.


Кой Ви дава право да пишете, не мога да разбера?

Господин Гюров
14 Apr, 2008 | 14:45

Поздравления и от мен за автора!

Опасявам се, че коренът на проблема е много надълбоко и изобщо не е на национална или народностна почва, нещата са доста по-зле.

В хората (както в животните) има заложени различни програми. На биологично ниво изглежда има асоциация между удоволствие и оцеляване. Ние, хората, обаче сме се научили да си създаваме и удоволствия, които не само не подпомагат оцеляването, а понякога са направо самоунищожителни. Озовали сме се в положението на онзи лабораторен плъх със забит електрод в центъра на удоволствието на мозъка, който натискал и натискал бутончето за тока, докато умрял от изтощение.

На всичкото отгоре икономическата система, в която се оказахме, не само не противодейства на подобно поведение, ами го стимулира! Консумирай, консумирай и пак консумирай - това е мотото на съвременната икономика, за да се развива тя добре. Цялата рекламна помия и отвратителни модели на лайфстайл, които ни се натрапват, са заради това, че за да се произвежда повече (т.е. печели повече), трябва да се консумира повече. Към биологичният повик да консумираме се прибавя социалният натиск за същото. А разумът е твъде младо и крехко образувание, за да може да неутрализира успешно подобен натиск.

При социализма по една или друга причина поне този външен натиск да се консумира го нямаше и хората по-лесно развиваха интелектуалните си дадености и някои добродетели. Сега си мислим, че имаме повече свобода, а всъщност сме роби на био- и социалното си програмиране.

Ако сте го пропуснали, вижте филма "Идиокрация". Там се набляга на още един тревожен момент, който няма да преразказвам тук.

Засега светлина в тунела не виждам, колкото и да ми се иска.

---
Една забележка към "големите българи" тук, които използват главните букви така: BULGARI. Моля започнете да използвате кирилица. Това е много по-показателно за това дали мислите за българщината, отколкото да патриотарствате чрез големи ... латински букви! Оправдания с технически причини не приемам, 2008 г. сме!
В българските сайтове много хора прескачат без да четат мненията на латиница, и с право.

vulgar
14 Apr, 2008 | 13:16

Gad Saebi,za sazhalenie,ve4e ti plashtame-bez sud i prisuda...okaza se,po silata na neestestveniq podbor,4e ste na varha na zhivotinskata hranitelna veriga,no ot lakomiq shte vzeme da se zadavish,Gad

fen
14 Apr, 2008 | 12:52

Г-н Краевски,
моите словесни възможности са доста скромни, не бих си позволил да напиша нещо така сериозно като статия,напрмер. Доволен съм, че под формата на коментар имам възможността да споделя своите мисли. А вие се справяте блестящо! Май трябва да се извиня, защото "блестящо" се затъмни и изтърка от употреба при един професор.:)
П-в вестник?!? Ха-ха-хах!!! "Къде ви е спонсора, извинете и каква ви е целта, че да пишете таквиз едни работи; че като си имате мнение - имайте си, нещо против ?!?"

За Алеко Константинов от известно време имам малко по-специално и доста различно от общоприетото мнение, но не искам да коментирам сега.

==========================
Noble-Fair Siting Bull, ти пък така ме повиши в длъжност, такива едни похвални слова - не знам как да реагирам. Не съм свикнал така.;) Thanks ever so much! Гот е, че сме на едно мнение! Обаче най ме изкефи с писанията си за Учиндолския шоумен. Толкова на място и така казани неща..., а бе, всички стрели от колчана ти са в центъра!!! С у п е р! Съжалявам само, че съм пропуснал Виктор Пасков при "Батко", голям гърч е било. :)))
А за Олиго-Блъснатите от "Сблъсък"-а вече нЕАм думи!...

Браво, момчета!
NO PASARAN!

GAD ZAEBI
14 Apr, 2008 | 12:52

vulgaren bulgarin,shte te osadq da mi plashtash do deveto kolqno zadeto me mrazish-tova e prestaplenie

vulgar
14 Apr, 2008 | 12:18

Ako shtete mi vqrvayte...kogato predi godini beshe BUM na srpskata 4alga,si misleh:taq drzhava si otiva! Ne moga da povqrvam,4e tazi pornografia nameri po4va i u nas zna4i i nie sme patnici. S risk nqkoy da me obvini v "antisemitizam",ne moga da ne otbelezha,4e pone 90% ot TVte oba4e sa evreyski...i ponezhe ne mogat vse pak da izpalnqt efira na 100%-tolerirat i antibulgarskata "RODNA"4alga...a i razni filmi /nali gepiha i kinocentara/ zhabeshki otkradnati o4i i pr. Ta nali na 4alga-geniite nqkoy plashta i ...abe qsno e dori v zhabeshkite o4i...e ne moga da zaobi4am Gad Zaebi li beshe...

citatel
14 Apr, 2008 | 10:28

Otlicen "feuilleton". Po-dobar ot tezi na Aleko i na Konstantinov vzeti zaedno.

Петър Краевски
14 Apr, 2008 | 08:47

Към fen. Много точни констатации. В коментара ви се съдържа конспекта на една вълнуваща статия. Моля ви, напишете я.

Петър Краевски
14 Apr, 2008 | 08:33

Доста смислени коментари. Това е обнадеждаващо! В статията има още много неща да се кажата, но обемът е ограничен, знаете. Sitting Bull, за "Сблъсък" ми е думата. Но, мисля, маркирах основната линия с пунктир - всеки сам си доначертава картинката.

Ще споделя с вас една мисъл, която сподели с мен непрежалимия Доньо Донев в едно интервю преди доста години: "Това, че глупакът е глупак не е толкова страшно. По-страшното е, когато глупакът има инициатива!". /Цитирам по памет/. Доньо призна, че го е чел от някакъв руснаку но не се сети за името му. Откъдето и да идва оригиналът,посланието си струва замислянето.

Относно Виктор Пасков. Това е невероятен писател. "Балада за Георг Хених" е роман, който заедно с "Разруха" на Владимир Зарев /и няколко други, разбира се/ е хубаво да бъдат прочетени от младите хора.

Относно Слави и сие:

БАШ ШОУМЕН

Символ на съвременното поколение.
Върши работа голяма.
Изворът на неговото вдъхновение
е отходната му яма.

И накрая - за ситуацията у нас, която става все по-опасна и брутална:

АЛО, ЖУРНАЛИСТА!

За твойте словесни откоси
си имаме отговор прост:
задаваш ли много въпроси,
ще станеш и ти под въпрос!

Благодаря ви, че прочетохте. Между другото, пратих статията в един п-в вестник, но - мълчание. Като ги пляскаш таквизи работи, те слагат "на трупчета" т.е. "ставаш под въпрос". :) Виж, Веселина Божилова има от мен едно питие по избор. :)

С уважение и усмивка: П.Краевски




Писателя Ал Папоне
14 Apr, 2008 | 07:13

Става въпрос, че един наш общ приятел - Гофи (RIP) ми е говорил oще през 69-та за някакъв негов приятел, който заминал за ГДР да учи в консерваторията. Той се оказва Виктор Пасков. Гофи е описан в книгата на Пасков "Германия - мръсна приказка" на първите 2-3 страници.

Писателя Ал Папоне
14 Apr, 2008 | 03:28

Този тук Седящия, главния герой на новтата ми книга де, пак е тръгнал без да ме пита да се изказва по-форумите. Ама нейсе, за сега не е оплескал нещата.
Та да ви цитирам какво пише в новата ми книга за Учиндолския Главанак.

Та кой е този тайнствен приятел аз разбрах едва преди 7-8 години, след като гледах по телевизията в поредното “Шоуто на Слави” на плевенския некадърник, някой си Виктор Пасков, който бил много известен български писател. Както обикновено в такива случаи аз си казах “Тоя пък кой е?”.
Какъв е този писател. дето не го познавам дори, имам предвид творчеството му. Обаче, като влезе Виктор и въпреки скромния си ръст като захапа като булдог Учиндолския тарикат за врата, та не го пусна чак до края. Намекна му съсем учтиво, като на приятел, че е неграмотен. Въпреки че некадърника, както ще го наричам от тук нататък, повтаряше и сега и в предишните си предавания как свирил не на цигулка ами на виола, като че ли има някакво значение, след като той според мен на нищо не може да свири. Има ли значение, дали не можеш да свириш на цигулка или не можеш да свириш на пиано. Няма! Има значение на какво можеш да свириш, а не на какво не можеш. Мисли си, че като ми каже че свири на цигулка, аз ще взема да го класирам в групата на интелигентните и образованите хора. Абе ей, главчо, ач кьопек, на теб само като ти видят дебелата обръсната като учиндолска тиква глава, на хората веднага им става, че ти си един селскостопански труженик е не цигулар, пардон виолист.
Некадърника, който между впрочим е доста агресивен некадърник продължава да тормози целия български народ с бездарните си безвкусни песни. Дори ги пее с отвратителния си глас, който прилича на гласа на ония по гарите дето викат “Влака тръгва, качвайте се” или “На коловоз номер 3 пристига бързия от Каспичан”.
Та той остана смаян от изящната словестност на Виктор, с която му цепеше безкомпромисно тиквата на трески! Физиономиите, които правеше в момента съм прибавил към най-скъпите си спомени.
До сега той не си беше и помислял, че в собственото му шоу (една според мен доста тъпа безвкусица, където разни бездарни ченгета се правят на сценаристи и му пишат един куп щуротии, които този съобщава на ошашавената публика) ще има друг господар освен него!
А този господар в момента се казваше Виктор Пасков! Този човек ми стана веднага симпатичен с поведението си. Той беше същия като мен, интелигентен, смел и безкомпромисен към безвкусицата. Истински Noble-Fair Sitting Bull.

Noble-Fair Sitting Bull
14 Apr, 2008 | 01:59

Та да продължа за "Сблъсък". Оная там, голата, дето са я сложили зад "Олигофрен Брадърс" и дето се хили като ряпа през цялото време, някой, ако може само да ми каже за какво е там? Сигурно тя е въпросът без отговор на "предаването" им! Или пък е предназначена (според тях е не според мен), за тези зрители, които са любители на ръчната любов?

Noble-Fair Sitting Bull
14 Apr, 2008 | 01:38

Днес цял ден пътувах из прекрасната ни родина, пролетта е просто... нямам думи. Затова сега наведнъж на всички отговарям.
Багратион Пети, пропуснал си "Сблъсък" - с какво е по-различно то от изброените от теб предавания - с нищо. Някакви кретени дискутират неща, които изобщо не разбират, гарнирани с изумителните коментарии на "Олигофрените".

Noble-Fair Sitting Bull
14 Apr, 2008 | 01:28

Към fen,
Това пък което Вие господине сте написали в първия си постинг, според мен е съизмеримо, да не кажа даже по-велио и от самата статия. То трябва да се напечати с големи букви и да се сложи в пленарната зала, пред депутатите в парламента. Да го четат ежеминутно и да им боде очите.
Като че ли видях всичките си мисли през последните 18 години резюмирани в няколко реда. Бих добавил още едно две неща:

Къде са децата ни, на нас интелигентните хора - В чужбина.
Ще се върната ли в България - не.
Къде са децата на мутрите и мутро-политиците - Тук В БГ.
Кеф ли им е да са тук и да са недосегаеми ? - Кеф им е.
Кеф ли им е да карат джипове и да имат апартаменти, купени с крадените пари от бащите им ? - Кеф им е.

Е какво искате?

Само за сведение: България е паднала под турско робство, когато авторитетите са били унщожени до такава степен, че управниците са имали наглостта да влизат в черква на кон!


Noble-Fair Sitting Bull
14 Apr, 2008 | 01:09

"Бой по авторитетите – това е директивата." Браво Краевски, това солта на цялата статия според мен.
Абе момчета, ама вие сте бетер мене. Това, което казвате е 100% и мойта позиция. Е, тогава, защо се карахме миналия път? Защотото теърде емоционално се изразих за това, че Азис е един от проводниците на чалгата и начина, по който да бъде наказан? Ами те чалгарите от друго не разбират - с чалгарите по чалгарски.
Само че той е нивинно пионерче по сравнение с онзи от Учиндол - Глави (ударението е на а) Трифон-Зарезанов. Оня за пари би продал и изтърбушената си виола. Когото поискате тогоз ще омаскари стига да му платите и стига омаскарения да не може да му го върне тъпкано (като Ирак на Щатите).
И защо викате на Иван и Андрей двамата водещи? Ами аз много отдавна им викам "Двамата Олигофрени".
Един мой опонент от Щатите, Пол, ме критикува и то злобно, защо съм бил сложил в един клип заедно с "Кен Лий" неговия и мой любимец Ерик Джонсън. Същото ме пита и друг за друг аналогичен клип, само че с Джон Фогърти от Крийдънс. Отговарям и на двамта: "Защотото някой трябва да покаже на Кен Лиий-четата, които щъкат наоколо като хлебарки, че има и друга музика, красива и девствена. Хората да направят там на място и веднага избора си за кого са - за пошлостта и простотията или за красотата". Накря се съгласиха с мен и ми пожелаха успех в борбата с Кен Лийщината.


emil
13 Apr, 2008 | 22:27

Е,и.Аз поне си направих труда да сменя на кирилизатора от латиница на кирилица.

Jessika
13 Apr, 2008 | 20:50

Браво, чудесно написано. Дори само за да се уверя , че все още имам съмишленици като господин Краевски и форумците (този път са на ниво!) , пак си струваше да прочета статията.

Багратион Пети
13 Apr, 2008 | 18:31

Готин цитат от doko_06 в svejo.net:

"...биг брадър,мюзик айдъл,съвайвър..... дали да изброявам още предавания за промиване на мозъци,някой в древния рим беше казал"хляб и зрелища..." ,то хляба е горе-долу сносен,а от зрелища не можем да се оплачем,дори се конкурират. това е новата същност на народа "пей сърце,пърди гъз"..."
:)

Lord Karington
13 Apr, 2008 | 17:11

Vulgar, ima edna teza, che pra-rodinata na bulgarite sa Balkanite i Asparuh prosto se e vrushtal tuk. Temata e dulga, izljazoha dosta kinigi. Nezavisimo ot tova dali e vjarna ili ne, dali i v tvojata krasiva teza ima pravdina, sega nie sme tova, koeto sme. Radostno e, che komentirat umni hora. Tova dava nadezhda, che prostotiite okolo nas shte sreshnat otpor.

vulgar
13 Apr, 2008 | 16:24

Fen,edin priqtel beshe kazal navremeto:nie ne znaem gotovi li sme za krusta,a i da se gotvim ne mozhem,zashtoto ako sme gotovi...shte ni polozhat li na nego?! Razbiram tova,4e e nedostoyno da bqgame ot izpitaniqta,no dali mozhem da si gi izbirame? Za Lorda:imam hipoteza za bulgarite,4ast ot koqto zagatnah po otnoshenie nerazbiraneto na ponqtieto SLAVIANI - ot bukvata S-SLOVO v azbukata...i logi4niq izvod,4e te ne sa nqkakav etnos,razli4en ot bulgarskiq,a obshtnosti,vazprieli SLOVOTO.Sledovatelno parvi slavqni sa BULGARITE,sazdateli i razprostraniteli na bugarskoto SLOVO

fen
13 Apr, 2008 | 14:00

Vulgar,
не знам какво може да се направи ДНЕС, така, че поне ДА ЗАПОЧНАТ нещата да се случват, не мога да ти отговоря.
Факт е, че тук, в коментарите се подвизаваме не повече от 3-4, (да не кажа по-малко), човека с няколко "ник-нейма"; говорим си, размишляваме, ядосваме се, философстваме, готини сме, но... какво от това?

В момента се замислих -
Хр. Ботев с написаното слово или със смъртта си на Вола е по-значим?
"Народе????" на Левски по-голям символ ли е от бесилката?
А Думите на Исус в Евангелията по-силни ли са от разпнатото тяло на Кръста?

Не знам.
Като ни е толкова трудно да вземем решение, всеки сам за себе си, какво да правим днес, ДА НЕ БИ и ние ДА СЕ ПРЕВРЪЩАМЕ В СИТИ, ТЪПИ, АРОГАНТНИ, САМОДОВОЛНИ типове ?..........
=======================================
P.S. Краевски, още веднъж Чест и Почитания за това, което сте написали!

Lord Karington
13 Apr, 2008 | 13:37

Относно историята на българите - ето, най-вероятно, къде е Пра-родина:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c9/Mount-Imeon.PNG

vulgar
13 Apr, 2008 | 12:30

Fen,dobre za nekrologa,istoriata i pr. Vinagi oba4e ostava vaprosa: KAKVO DA SE PRAVI...DNES? I naum mi ide samo Hristovoto:dosta e zlobata na dneshniq den...Mozhe bi izobshto ne ni e sudeno da predvizhdame utreshniq,ili tvarde opasni sa tezi,koito ni go "predna4ertavat" - malko kato magareto i kupata seno pred glavata mu...

fen
13 Apr, 2008 | 11:32

Vulgar,
малка поправка за датите в "некролога" - "681-1396".


Lord Karington
13 Apr, 2008 | 10:44

Vulgar, ima pravota v dumite tiq samo deto Bulgaria e doooooosta po-stara ot 681 leto. No tova e tema na istoricheski razgovori. Za dnes govorim tuka, a tova "dnes" iska ot nas da sme uchili-nedouchili, kolkoto da sme dobri rabotnitsi. Oshte Lenin navremeto e kazal, che rabotnitsite trjabva da sa gramotni samo dokolkoto da mogat da chetat direktivite na Partijata... Kolko savremenno mi zvuchi...

VULGAR
13 Apr, 2008 | 10:13

Lorde, napalno sam saglasen s teb i blestqshtata statiq na Kraevski! Samo iskah da akcentiram varhu na4aloto na kraq-1944...shto se otnasq do 681,vizhdam,4e sam sbarkal,no pona4alo tazi data e nevqrna. A taka nare4enite "ideali" sa samo variacii na tema satanizam

Lord Karington
13 Apr, 2008 | 09:15

Vulgar, dokolkotot vizhdam ot zaglavieto, Kraevski govori za sitoto i tupoto kato za ideal na novovto vreme - neshto kato svetloto budeshte, maksimuma, kojto e otreden nd masovoto. Na praktika v Bulgaria tupoto dori ne e sito, no v globalen aspekt tendentsijata e takava.

vulgar
13 Apr, 2008 | 08:30

fen,na stariq gerb na Bulgaria imashe dve dati : 861-1944...ne ti li prili4a na nekrolog

vulgar
13 Apr, 2008 | 08:17

istoricite ni obqsnqvat,4e nacionalnite katastrofi na Bulgaria se dalzhat vse na pogreshen izbor na sayuznici...sega se o4akvashe da sme v otbora na sitite i bogatite - nezavisimo ot cenata.Po vsi4ko oba4e li4i,4e otnovo nqma da sme v sastoqnie da si platim gqvolaka- golemite gqvoli ni natrisat i tehni smetki...ta zna4i - ne samo sme tapi,no nqma i da sme siti...po skromnoto mi mnenie

zig
12 Apr, 2008 | 21:41

E,поне сега ми олекна малко на душата,че има и 2-3 мислещи хора на тази планета.Или да развиваш съзнанието си е признак на лош вкус вече?

fen
12 Apr, 2008 | 21:17

Б Р А В О Краевски!

Това е най-силния коментар, който съм чел досега от вас!
Личи, че е писан ядосано, на един дъх. Съгласен съм с всичко в него, но какво може да направим, какво зависи от нас, как да променим статуквото?
Колко, според вас, са мислещите хора в България?
А можещите?
А каква е бройката на онези, на които им "стиска" Нещо да направят, да обвинят, да се противопоставят?

Всъщност - Срещу Кого Да Протестират????

Имаме ли БГ риалити шоу, освен НАШИЯ ЛИЧЕН ЖИВОТ,
имаме ли БГ кауза, единна за целия народ, освен ЛИЧНОТО ОЦЕЛЯВАНЕ,
важат ли БГ законите ЕДНАКВО за всички българи - НЕ,
имаме ли българите национална гордост и достойнство - НЕ,
имаме ли български национални символи, които почитаме- НЕ,
имаме ли БГ икономика - гръбнак на модерното общество -НЕ,
имаме ли БГ банки - НЕ,
имаме ли БГ телекомуникационна компания - НЕ,
имаме ли БГ електропреносна мрежа - НЕ,
ще има ли България официален книжовен език - НЕ,
важни ли са за някой в България младите хора - НЕ,
........................................,
има ли въобще ДЪРЖАВА България - ...




Иво
12 Apr, 2008 | 20:10

Във връзка с това вижте какво ни готвят нашите "мили" управници и ако сте съгласни с това-дайте си гласа.
http://www.bgpetition.com/knijoven-balgarski/index.html


Райков
12 Apr, 2008 | 19:47

Eвала!Статията е супер!100%истина.Но какво ли от това?

Багратион Пети.
12 Apr, 2008 | 18:47

Сити и тъпи - да. Иначе казано - простотия на филия! /Простете за сатиричния дискурс/. :)

kenkal
12 Apr, 2008 | 18:30

Хубаво и вярно казано! Лошото е, че от думи (и ваши, и мои и на другите мислещи - все още) полза няма. Разкапва се обществото ни и туй то.
Дали ще има кой да направи аутопсия на днешното време и да се поучи от видяното?

Vili
12 Apr, 2008 | 18:27

За съжаление си е точно така в действителност - сити и тъпи. Криворазбраната демокрация дойде с мутрите и чалгата, наркотиците и проституцията.

мс2
12 Apr, 2008 | 15:00

Отлична статия, господин Краевски! За съжаление, всичко написано е абсолютно вярно!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.