Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Гафът – издайничеството на неволната грешка
Веселина Божилова - 9 Октомври 2007
Според Фройд случайни грешки няма. Човек бърка, но грешката му издава тайни помисли, стремежи, страхове
Зигмунд Фройд: Случайни грешки няма
Зигмунд Фройд: Случайни грешки няма

Най-известният майстор на гафове в ново време безспорно е американският президент. Той състари британската кралица със 150 години, географията му е безкрайно поле на налучкване, веднъж нарече Африка страна. Друг път предизвика истинска паника на японската борса - вместо за дефлация Буш започна да говори за девалвация.

На миналогодишната среща на Г-8 в Санкт Петербург на работна закуска американският президент реши да обсъди със седящия до него Тони Блеър ситуацията в Близкия изток.” Веднага щом като Сирия и "Хизбула" престанат с лайната, всичко ще приключи”, сподели Буш с британския премиер. Той обаче не забеляза, че микрофонът му е включен и неговото виждане за ситуацията стана публично достояние.

Министърът на отбраната на Япония подаде оставка заради гаф със свои изявления за атомните бомби, хвърлени над Хирошима и Нагасаки. Фумио Кюма каза, че ядрената бомбардировка били неизбежна като единственият начин да се сложи край на Втората световна война. Това породи вълна от критики в японското общество, в което травматичният спомен от Хирошима и Нагасаки е дълбоко вкоренен в колективната памет. ...

Унгарският премиер Ференц Дюрчани по същия начин се разприказва пред отворен микрофон и всички чуха за предизборните му лъжи относно икономическото положение и цените. Оцеля на поста си, но центърът на Будапеща седмици наред бе окупиран от протестиращи.

Има и по-безобидни гафове. Първата дама на Америка примерно цъфна на коктейл в Белия дом с яркочервена рокля, абсолютно същата като на още две дами от присъстващите. Актрисата Рийз Уидърспуун пък за подобна изцепка на модна къща, продала уж бутик, заведе дело заради тоалета си на Оскарите. Звездата от „Сексът и градът” Сара Джесика Паркър признава, че най-големият и моден гаф е да застане пред олтара в черно. Гаф допусна скоро и местна телевизия в Ню Джърси в Америка, която в час за детски предавания излъчи откровено хард порно.

У нас сериозен гаф наскоро допусна кметът на Варна, от чието име бе поднесена голяма кошница цветя на Найджъл Кенеди по време на концерта му. Само ден преди това екипът на Кенеди лично обходи цялото летище, за да се увери, че там няма нито едно цвете – звездата има алергия и мерките са належащи.

Гафът, който не подлежи на извинения и обяснения, обаче, направиха двама министри.

„Да развалим седянката”, свойски сподели министър Орешарски с докарания вече до безумие министър Вълчев. „Да вкараме числа, експерти, да поразмотаем нещата”.

Делово преведено, този разговор може да звучи по следния начин: „ Да прекратим тези безплодни преговори, да оставим експертите да изчислят точно нещата и да продължим след няколко дни на вече уточнена база”. Сигурно това са искали да кажат, иска ми се да мисля. Защото да „развалим седянката” относно 80% стачкуващи учители в страната ми звучи точно толкова цинично, колкото го възприеха и самите учители. После поискаха оставките на министрите и правилно.

 Скритата камера си е скрита камера, но както личи и от примерите с американския президент и унгарския премиер, публичната личност трябва да мисли какво говори при ВСИЧКИ обстоятелства. Облечена във власт, тя става и достъпна за медиите по всички линии. Това е положението. Не е зле да го знаят и хората, които в момента се надпреварват за власт, защото така стоят нещата. Навсякъде по света, не само у нас.

Впрочем  министрите на другия ден още се извиниха. Според Фройд обаче случайни грешки няма. Човек бърка, но грешката му издава тайни помисли, стремежи, страхове – понякога тайни и за самия него.

Синонимите на „гаф” са грешка, нетактичност.

Интересни изводи прави едно проучване върху възприемането на гафа от околните хора.

Експериментът е доста простичък – един човек излива кафе върху себе си. Как реагират околните? Ще спестя тук описанието на методите, важно е да какво стигат учените. А то е следното – когато човек с големи способности прави гаф, това го прави по –привлекателен за околните, защото го „очовечава”. След него по привлекателност се нарежда „съвършеният” човек, който прави гаф- пак по същата причина. Хората обаче не прощават гафа на човек, който им е непривлекателен. Резултатите от този експеримент подкрепят твърдението, че макар високата степен на компетентност действително да прави един човек привлекателен, някои негови грешки още повече увеличават симпатиите, които изпитваме към него.

У нас , личи по всичко, случаят е точно обратен...


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

водач на МПС
09 Oct, 2007 | 20:08

Политиката е втората най-древна професия след проституцията...Кво казва проститутката? --Хей,за едната чест живея ! Кво казва политикът ?..........Айде да видим кой ще даде правилният отговор!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.