Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Яж, не плюскай!
Иван Иванов - 3 Юли 2008
Рано или късно природата отвръща на удара. Отначало леко, подсещащо, по-късно

“Нека храната ви бъде лекарство и лекарството – храна!” Тези думи на най-великия лекар на Античността Хипократ, изглежда, отдавна са забравени. Съвременният човек се е отдалечил от природата. Загубил е инстинкта си колко и какво да яде. Повечето хора ядат три-четири пъти повече от необходимото. Ядат непрекъснато. Ядат с настървение. Превърнали са храната в своя заветна цел, в основно, а понякога и единствено удоволствие. Превърнали са живота си в едно голямо плюскане.

Какво се яде? Продукти, приготвени с бяло брашно, с много захар, с много сол. Бял хляб, бисквити, сладкиши, вафли, пици, сладоледи, пасти, кексове, безалкохолни напитки, чипс, солети, бял ориз, пържени храни, тлъсти, пушени и консервирани меса. Преработени, рафинирани, вредни храни. Храни, пълни с подобрители, оцветители, консерванти...

Рано или късно природата отвръща на удара. Отначало леко, подсещащо, по-късно жестоко. Идват неизбежните болести. Идват лекарствата, болниците. Идва преждевременната старост...

Примерите са налице. Около нас е пълно с хора, страдащи от стомашни, чревни, бъбречни, сърдечни, ставни и др. заболявания, които обаче за нищо на света не биха се отказали от следобедния си сладкиш. И всички те говорят за най-различни диети, за здравословен начин на живот, за отслабване. Говорят, но продължават да ядат колкото и повече отколкото им дава сърце. И, разбира се, продължават да се оплакват...

Така е – всяко удоволсвие се заплаща.

Ето защо моят съвет е: “Яж, не плюскай”.

Имате думата.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Чалгю
07 Jul, 2008 | 21:30

Да! Прав е авторът да казва..........- "Така е – всяко удоволсвие се заплаща. т е: “Яж, не плюскай”."

И когато на един такъв автор му зададат провокиращи въпроси.... най-логично е да..... се захване с безопасна за здравето и психиката тема!.......... Щото е опасно да се правят есета по жежки обществени проблеми, и да се показват (дори и пъзливичко) ...виновниците!!!

..........Затова и в сила е казаното от Мирон Иванов: - "Поради липса на отговор, въпросът се закрива"............
....и моя "тесночелен съвет" към такива е:...- Драскай простотии! Не ПИШИ опасни коментари!!!



ttt
04 Jul, 2008 | 14:04

Демби, и аз бях като теб. Прочети няколко пъти заглавието на статията и предположи че може и да е истина, а истината е че е наистина истина!
Моето детство премина по времето на комунизма. Имаш кинти - нямаш какво да си купиш. Шоколад и банани ( тогава бяха хит защото ги нямаше ) виждах само по нова година. После дойде новото време: в магазина има всичко - ти неможеш да си позволиш нищо.
Минаха години, намерих си що - годе хубава работа. Всичко можех да си позволя от магазина, при това без да гледам цената и като не видял почнах да ям като свиня. Само след 3 години здравето ми беше скапано тотално, няма да влизам в подробности.
Хванах се в ръце, отслабнах приблизително 25кг и сега се храня здравословно и като че ли има някакъв шанс да се пооправя, но някои поражения остават за цял живот - само за 3 години успях да се подредя така. Все пак има шанс - човек да се храни както природата му повелява.

ДЕМБИ
03 Jul, 2008 | 22:39

ЯЖ, ПИЙ И СЕ ВЕСЕЛИ!!! нЯМА ДА ЖИВЕЕМ 1000 ГОДИНИ. АЙДЕ, НАЗДРАВЕ!!! ЗАМЕЗВАЙТЕ ЗДРАВО!!! САМО ТАКА!!!

Д-р Мемилова
03 Jul, 2008 | 22:27

И тук, както и във всички останали сфери на живота сме с промити мозъци. Внушиха ни, че можем да си плюскаме на воля, после взимаме хапче или хранителна добавка и все едно се храним здравословно. Лъжа и измама..Всяка истина трябва да бъде осъзната. И при храненето се изисква осмисляне и воля. С добавките е лесно, но- здравето е илюзорно...

Тъмно син
03 Jul, 2008 | 15:34

Съгласен съм с теб, gerryqu. Здравословното хранене е въпрос повече на култура, отколкото на пари.

gerryqu
03 Jul, 2008 | 10:40

Само между другото - освен че е вредно, чревоугодничеството е грях!
Здравословното хранене, противно на разпространеното мнение, не е по-скъпо. Въпрос на навик е да се приучи човек да се храни умерено и с невредни храни.

espoar
02 Jul, 2008 | 22:55

sashto kam tazi tema, edno hubavo filmche, koeto mozhete dasi smaknete v mrezhata: "SUPER SIZE ME", goliamoto pliuskane v Macdo


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.