Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Символът на съвременна България
Иван Иванов - 26 Юни 2008
Голямото чакане... Нека добавим унижението, грубото отношение, цинизма...

Спокойно може да се твърди, че символът на съвременна България е опашка от чакащи хора. От деца чакаме по опашки. Чакаме всички – стари и млади, болни и здрави. Чакаме безкрайно, понякога търпеливо, понякога нервно. У нас чакането по опашки е начин на мислене, форма на социален контакт. Надали има обикновен човек, който може да си представи, че ще постигне каквото и да е без упорито и дълго чакане...

В началото на „прехода” чакахме за храна. След това чакахме за издаване на нови лични документи. Преди две години чакахме за нови номера пред КАТ. Сега на мода е чакането пред Търговския регистър, Имотния регистър, данъчните и осигурителните служби.

Юристи, счетоводители, икономисти, тъговци, собственици на имоти чакат по цял ден. Чакат от сутринта. Понякога дори не спят, бдят и чакат през нощта. Изготвят се списъци, избират се отговорници за различните опашки. Чака се по улиците, чака се в тесни и задушни коридори. 

И всичко с цел да се достигне заветното гише. А то е създадено по съветски образец. Чакащият се навежда, плахо подава документите през тясното отворче... и съвсем естествено нещо липсва, нещо не е наред. В закона може да пише всичко, но тук си има ред... Голямото чакане започва отначало...

Нека добавим унижението, грубото отношение, цинизма, липсата на информация, заплахата от глоби, сривовете в системата, крайно некачественото и ненавременно обслужване, високите цени...

Колко време и нерви губим по безсмислени опашки. Какво налагаше смяната на автомобилните номера? И защо тази промяна се извърши по възможно най-идиотския начин? Какво налага чакането за пререгистрация на фирмите? Не може ли това да се направи по служебен почин? Какво налага непрекъснатите и крайно некомпетентни изменения и допълнения на законите? 

Уважаеми читатели, управляващите ни уверяват, че българската администрация се европеизира, нормативната уредба се усъвършенства, животът ни става по-добър.

А ние чакаме ли, чакаме по опашки...

Имате думата...


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vulgar
03 Jul, 2008 | 17:21

избра се СИМВОЛ,а не син вол,нали???

vulgar
02 Jul, 2008 | 14:43

...само ще ви кажа, че официозите все още се правят,че не долавят ПРИЛИКАТА м/у БЪЛГАРСКИЯ и ТРАКИЙСКИЯ конник върху плочки и други подобни барелефи...А бе направо ни казват: вие сте СЛЕПОЦИ! БРАВО на БЪЛГАРИЯ,чеизбра най-точния свой символ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Иванчо
30 Jun, 2008 | 04:47

А бе Тошо, ща се правиш на ударен? Каче ли и дядо ти Груйо не е отдавна наясно кои са всичките сегашни политици, - "пребоядисани бивши червени" (или техни близки - за по новите).......... Иначе.......................Тъщата на печатаря Пашов дала гаража си за цех
Бат Сали продавал дипломи по 1300 лева.................
Полицаи вадят от печката запалените винетки ментета..............................................( Пък някои от тези "дипломанти" може да се окажат и пишещи в медии и интернет сайтове и форуми)


Тошо
28 Jun, 2008 | 23:18

За червените е ясно. Но аз казвам за костовистите и другите дето бяха комсомолски секретари, а сега първи демократи.

Фройд
28 Jun, 2008 | 22:30

Пък по въпроса за "дипломирани" или не...... знаете ли за колко се купува една диплома? Кой ги купува? И с какви цели?......( заради псевдо-кариери на болни егота)

Иванчо
28 Jun, 2008 | 22:27

Ми то като погледнеш, други пък са червени празнотиквеници. И кво значение всъщност? ..... Караниците и болните егота на подобни освиняват бъдещето на собствените им деца! Кое е по важно? Бъдещето и самоумажението на младата генерация, или болните егота на .... идиоти без стойност?

Тошо
28 Jun, 2008 | 12:12

Иванчо, еваллата. Точно така. Разни зализани вишишчета -среднистчета, Иван Костов и вече били хора. А като ги погледнеш - сини боклуци.

Фройд
28 Jun, 2008 | 12:05

Мола ви господа, успокойте се! Спомнете си че цялото зло на света идва всъщност от "Болни его-та" Хората ги е грижа единствено да "докажат" че другия е по-прост от тях! .......................... Малцина ги е наистина грижа къде са ги набутали..... хранещите ги за продан кокошари (пардон ФЕРМЕРИ)

Иванчо
28 Jun, 2008 | 11:59

Всъщност като се сбъркам да ида на някой "дискусионен форум в интернет" ... или пък като чета понякога медиите... и все се сещам как преди години станах свидетел на страхотен скандал между две циганки! Между цветистите им обиди и прозвища често се чуваше... - ти си мръсна циганка..... - а ти ма... ти пък да не си кадъна щот им лягаш на амуджите за пет лева..... ( и от този род)

Бай Ганю
28 Jun, 2008 | 11:53

Да господа, Символът на съвременна България е всъщност...."Разкапан от проказа ... цветномислещ мозък"- който естествано е пълен със злоба и единствената му грижа е как да боядиса калта която всъщност излива.... в цветовете на дъгата!!!

Иванчо
28 Jun, 2008 | 11:49

Пък и тарикатлъка на "боядисаните мозъци" не е толкова в разпространяването на неприятни новини! Чалъма е ..... да не се допусне някой да предложи ...РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ!!! (важното е да си се плюят журналисти и чатещи на тема.... боички и лична интелигентност! ( за да не остане ни време, ни място, нито пък желание у людете да ви четат идиотщините) Което пък води не само до срив на продажбите на печатни медии, но и просто да откаже людете да търсят достоен начин на живот !!!....(мамка им комунисти...мамка им ДСБ...Мамка им...ДПС....Атака...ББ.... кого забравих да напсувам на боички???)

Иванчо
28 Jun, 2008 | 11:43

Той Тодор си е неграмотен, бе! Да не е "учен" като разни с боядисани мозъци идиоти? Иначе, на този Тодор бандата щели да наложат закон по медиите да се излъчват 70процента добри и само 30 процента лоши новини! Щото като гледаме кво става по великите ни медии..... жълтите издания на Великобритания - ряпа да ядат! В БГ .... признак на интелигентност е да се разпространяват и коментират САМО ОСВИНЯВАЩИ ГРАЖДАНИТЕ НОВИНИ!!! ( по този начин пък празноглавците могат да обясняват на объркалите се да дойдат на сайта...."къде е ключа от мазето")....... И депресираните люде ... просто ще емигрират в чужбините, или.... ще си се бееесят от мъка! За да се петелчат тука празноглави злобари!!! И да изкарват жълти стотинки от предателските си ходове!!!

дсб
28 Jun, 2008 | 10:07

Тодур да се научи да пише правилно, дори и на майтап да е, пък после да говори за цветове.

Тодур Жифкуф
28 Jun, 2008 | 02:37

Да.... още по зле ще става! Щото само разни "цветномислещи" и празноглави "мислители" ще получават достъп до медии и интернет сайтове! Който се опитва да види наистина какво става..... ще го баннем и от интернет, и от медии, и от държавата! Щото на нас "цветномислещи идиоти" ни трябвят! Да се лаят тука дали БСП, даби ДСБ, дали ДПС, дали ..... БойкоБорисофци ще ви оттърват!!! Ха ха хаааааа

Gugutka
27 Jun, 2008 | 19:53

Gerrudi kazva -"А така - мърмориш си заедно с всички останали, хем си изливаш душицата и ти олеква, хем никой копче не може да ти каже. Хак да ни е! Да продължаваме да си траем и да се жалваме само по безумните опашки, в краен случай - и във форумите с псевдоними!"

Да, така е! Но пък докато се прайм на умни и коментатори по опашки, по интернет, по кръчми и медии даже..... КОЙ НИ Е ВИНОВЕН???

Жалко дето тъй са се изОФЧИЛИ българите, че дори за бъдещето на децата и внуците им не им пука! И си траааят...... псувайки!!! (дори и когато са анонимни ..... както тука)


*LUBO
27 Jun, 2008 | 08:15

Хубава статия!
Така е, мачкат ни, но гледайте внимателно какво ще се случи идният месец юли 2008...Едно селско момче, ще им покаже, че не сме пречупени и ще ги остави само да си мечтаят да ни изтребят, но без да могат както досега.

емо кало
27 Jun, 2008 | 05:21

браво,блу,имаме нужда от урсуз-дийп уруспии /в синю/ да разбием вулгарите

дсб
26 Jun, 2008 | 16:28

И преди 10 ноември и сега, щом комунистите са на власт, чакането заема голяма част от живота ни. Преди чакахме по опашки за хладилници, телевизори, банани, а сега за най различни изсмукани от пръстите документи и административни измишльотини. И това не е случайно - така ни обезсилват, изнервят и замайват, за да не можем да мислим трезво. Защото ако видим реално нещата ще ги изметем от властта и те няма да могат никога повече да ни управляват.

Тъмно син
26 Jun, 2008 | 14:50

А за gerryqu - като нае разбираш нищо регистрации, що поне даваш мнение. Публични предприятия - що за глупост. А знае ли кога се изготвят отчетите на дружествата. Питай някой счетоводител.


Тъмно син
26 Jun, 2008 | 14:31

Много точно - да се пререгистрира фирма е невъзможно по електронен път. Да се даде отчет 10 час не мърдат. А отношението на секретарките е наистина гнусно. Метод за унижение на хората. Но на някои боклуци като Вулгар сигурно им харесва. Ало Каспичанско село, с удоволствие бих ти разбил тъпата мутра, но няма нужда, че ще станеш по-красив.

Иван
26 Jun, 2008 | 10:09

gerryqu, що не опиташ да се пререгестрираш по електронен път. толкова проблеми ще излязат, че по-добре да висиш на опашка. Имам няколко приятели, които след няколко поредни опита и малко повечко побелели косми се наложи да отидат на опащката.
Просто толкова неграмотно е направена тая система за пререгестрация, че чак е страшно.
Искаш или не - там си!

gerryqu
26 Jun, 2008 | 09:29

Иване, прав си! Болезнено прав! Най-гадното е, че търпеливо си чакаме! Още не сме изкоренили робската психика. Я накарай един немец да чака!?! - Едва ли.
Друг е въпросът, че имаме и лошия обичай винаги да чакаме последната минута за всичко. Това, че трябва да се публикуват отчетите на публичните предприятия се каза още в началото на годината. А и може да се подава и по електронен път (както и пререгистрацията). Но ние явно имаме нужда да чакаме на опашки. Къде другаде ще можем да споделим натрупания гняв срещу системата, и то в един глас с множество други недоволни, без да има опасност ние да излезем на преден план и някой да ни забележи и нарочи за бунтари. А така - мърмориш си заедно с всички останали, хем си изливаш душицата и ти олеква, хем никой копче не може да ти каже. Хак да ни е! Да продължаваме да си траем и да се жалваме само по безумните опашки, в краен случай - и във форумите с псевдоними!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.