Факти, Анализи, Коментари
   20 Януари 2021
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Защо азиатската обиколка на Тръмп е толкова важна?
5 Ноември 2017
11-дневната визита в Япония, Южна Корея, Китай, Виетнам и Филипините ще стане най-дългата чуждестранна обиколка на Тръмп като държавен глава
Ще видим ли по-ясна стратегия във външната политика на САЩ за Азия по време на първото посещение на Доналд Тръмп в региона като президент на Щатите? Въпросите около сигурността, свързани със Северна Корея, наред с американските търговски интереси, ще оглавят дневния ред в дискусиите. В първите си 10 месеца в Белия дом Тръмп и неговите съветници направиха редица противоречащи си заявления, което създаде чувство на несигурност сред азиатските лидери. Официалното оттегляне на САЩ от търговското споразумение за Транстихоокеанско партньорство, което някога бе смятано за крайпътен камък в американската икономическа стратегия в Азия, остави политиците и бизнеса отвъд Тихия океан концентрирани върху бъдещето на търговските отношения. На този фон незаети остават ключови позиции за отношенията с Азия в Държавния департамент и министерството на отбраната, което допринася за смесените послания, идващи от Вашингтон. 11-дневната визита в Япония, Южна Корея, Китай, Виетнам и Филипините ще стане най-дългата чуждестранна обиколка на Тръмп като държавен глава. Причините тя да е толкова важна са четири, пише Фокус, превеждайки статия на The Washington Post.

Първо, тя ще хвърли светлина върху насоката на американската външна политика и по-специално по отношение на Азия. В континента се ширят опасения, че визията на Тръмп за това, че „Америка трябва да е първа“ може да се отрази на отношенията с региона.

Второ, това ще бъде шанс да се подсилят отношенията на САЩ с Азия. Посещението на президента на САЩ идва в момент, когато категорична изборна победа вдъхна свежи сили на японския премиер и му даде мандат да разшири ролята на Япония в регионалната сигурност. В Китай пък 19-ият партиен конгрес в средата на октомври зациментира Си Дзинпин като лидер и разкри стратегия за затвърждаване на регионалната и глобална роля на Китай.

Трето, Тръмп ще търси по-силен консенсус относно ядрената заплаха, произтичаща от Северна Корея. Американският държавен глава ще се опита да събере партньори за „засилването на решимостта на международната общност да се изправи срещу севернокорейската заплаха“ и да се предприемат конкретни стъпки към ядреното разоръжаване на полуострова. Тръмп признава, че Китай подкрепя затягането на санкциите срещу Пхенян, но в същото време вярва, че Пекин може да направи повече да убеди Северна Корея да се откаже от ядрената си програма.

Четвърто, Тръмп ще има шанса да преговаря за американските търговски интереси. Без съмнение на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество  във Виетнам ще чуем отзвук на непрестанните му критики за търговския дисбаланс в Америка. Той ще се прицели в двустранното споразумение за свободна търговия с  Япония, което бе обсъдено на първата му среща с Шиндзо Абе през февруари. Едва ли японският лидер ще отхвърли веднага такова двустранно споразумение, но то би противоречало на стремежите за запазване на Транстихоокеанското партньорство, което Тръмп определя като „катастрофа“ и „кощунство“ над американския народ. Той ще лобира също за двустранна търговия с Южна Корея. Ще обсъди и отколешните търговски проблеми с Китай и ще отправи призив за „сверяване“ на бариерите пред американските търговски отношения с Китай. Белият дом не пази в тайна стремежа си да намали огромния търговски дефицит в отношенията с Китай, оценен на над 300 млрд. долара през 2016 г. 

Това е амбициозен план, изискващ навъртането на доста километри и още повече дипломатически маневри само за 11 дни, коментира изданието.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.