Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
5 причини Ислямска държава да атакува Европа
24 Март 2016
Европейският съюз се е превърнал в главната мишена на ислямисткия тероризъм и има няколко причини за това
Взривовете в Брюксел доказаха, че Европейският съюз се е превърнал в главната мишена на ислямисткия тероризъм и има няколко причини за това. Ето 5 от тях, според американското списание „Тайм“:

1. Почвата беше подготвена на терористичните нападения. Всичко започна през пролетта на 2014 г., когато френски граждани, свързани с групировката Ислямска държава, откриха огън в Еврейския музей в Белгия. След това последва нападението срещу редакцията на френския седмичник „Шарли Ебдо“ и кървавата баня в Париж от 13 ноември 2015 г. Равносметката - загинаха над 185 души. Общо Ислямска държава извърши или подтикна други да извършат около 75 терористични нападения в 20 страни, без да се включват в тази бройка Ирак и Сирия. Колкото по-силно изтласкват Ислямска държава от Близкия изток, толкова по-осезаема става заплаха за целия свят.

2. Европа се превърна в своеобразна база за вербуване на привърженици и бойци на Ислямска държава. Терористите не случайно избират градовете, в които да нанесат своя удар. През 2012-2015 над 400 души са заминали от Белгия за Сирия и Ирак, за да се включат в редовете на Ислямска държава. От Франция за същия период са тръгнали три пъти повече хора – 1200. Следователно, Париж и Брюксел се превърнаха в европейските столици, изнасящи най-голям брой чужди бойци за Близкия изток.

3. Безкрайната миграционна криза, която Ислямска държава също използва като инструмент за вербуване. През 2015 г. в Европа пристигнаха над 1 милион мигранти, а от началото на тази година – над 135 000. Мигрантската криза предостави на радикалите „блестяща възможност“ да провокират разкол между мюсюлманския Изток и Запада.

4. Ислямска държава се възползва и от все по-усилващия се разкол в ЕС. Германският канцлер Ангела Меркел, която фактически се явява водещият лидер н ЕС, с огромна трудност успя да достигне до споразумение за бежанците с Турция, обещавайки й в замяна безвизов режим. Но след атентатите в Брюксел европейците с още по-голямо нежелание ще възприемат това, че турските граждани ще могат да щъкат свободно из Европа. Държавните и правителствени глави на редица страни вече заговориха за връщането на вътрешните граници в ЕС. Това може да сложи край на Шенгенската зона, а заедно с нея да заплаши целия европейски проект.

5. Европа е отслабена от задаващия се референдум във Великобритания. Ако такава важна за ЕС страна напусне неговия състав, това ще постави под въпрос самото съществуване на Евросъюза. Освен това, 53% от французите, над 45% от германците, испанците и шведите искат да се проведат референдуми. Може само да си представим какво ще се случи, ако в навечерието на гласуването във Великобритания се случи терористичен атентат.

Лидерите на Ислямска държава имат множество възможности за дестабилизирането на Европейския съюз. /БГНЕС


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
26 Mar, 2016 | 02:36

Чета и все недоумявам, защото съм от тези дето все още казват на бялото бяло и на черното черно - каква Европа, какви референдуми?! Че там гласовете на референдуми и всякакви избори, даже и социални проучвания се броят като в България. Може цяла Англия, поне цялото бяло население да гласува за отделяне и да се обяви оставане. Освен ако евреите са решили да я отделят, защото винаги са се стремили да създават хаос, този жизнен за тях хаос в който най лесно върви геноцида на белите. Докато не се появят смелчаци да посочат с пръст евреите - ето го Звяра! ще се въргаляме в калта докато станем и ние диваци.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.