Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Мехмед Дикме: Незаконната сеч е дело на политици
10 Март 2015
Има много голяма обвързаност с контрабандата на хората, които дават съответните разрешения и упражняват контрол върху сечта

За огромно съжаление, ситуацията в земеделието е доста нерадостна. Като прибавим и тежките климатични условия от последните години картината става още по-тревожна. Продължавам да се надявам на адекватни мерки на правителството и от министерството на земеделието, за да може да се помогне на земеделските производители.

Повече от година вече не работи системата за приемане на документи за програмата за развитие на селските райони, насочени за закупуване на земеделска техника и за модернизация на земеделските стопанства. По същия начин са спрени програмите за модернизация на преработвателните предприятия. Ресорното министерство има отговорност към всичко това и не бива да се бави, да работи активно за отблокирането на тези програми, за да могат земеделските производители да разчитат на европейско финансиране. Не го ли получат България ще продължава да буксува в отрасъла земеделие.

Подаването на неверни данни и отчитането на фиктивни дейности нанесоха щети на сектор "Тютюн" - продължавам да твърдя, че около 40 млн.лв. не отиват при хората, които реално произвеждат тази селскостопанска стока. Трябва да се направи преоценка на самата програма и на подпомагането. Подчертавам, че това са средства, идващи не от ЕС, а от българския бюджет. Необходима е нова експертиза и да се търсят възможности тези пари да стигнат до самите производители. В момента много хора, които не се занимават с тютюнопроизводство, получават субсидии на основата на информация от стари периоди, отпреди 7-8 г. Ако някой пък твърди, че това са средства за тяхното преориентиране към друго производство, няма да се съглася. Защото ако за 7-8 г. не са преминали към отглеждане на други култури, основателно ли е да се очаква, че точно тази година ще го направят.

Трябва да има много сериозен контрол, когато се раздават тези средства.

Ако има желание от страна на правителството и обединени усилия на няколко министерства, в т.ч. и на вътрешното, държавата може да надделее над дървената мафия. Мерките, които се вземат в момента с нищо няма да допринесат, за да се ограничи незаконната сеч.

Проблемът не се решава като се забрани износа на дървесина. Има много голяма обвързаност с контрабандата на хората, които дават съответните разрешения и упражняват контрол върху сечта. Не говоря за ниските, а за високите нива на управление в този сектор. Ще го кажа образно: вината не е в бай Хасан или в бай Иван, или в ромите, които отсичат по 1-2 кубика дървен материал, коренът на злото е в престъпната дейност с цели камиони да се пренасят и изнасят извън страната отсечените дървета.

Когато бях министър предприехме допълнителен контрол с поставянето на видеокамери по пътя на движение на дървесината, на наблюдение по централните пътища. За голямо съжаление тази практика бе прекъсната. Питам защо? Само когато има сериозен вътрешен контрол може да се спре контрабандата.

Нека да се направи ревизия за обвързаност на горски шефове с дърводобивни и дървопреработвателни предприятия. Дали пък там не се крие ключът за контрабандата?

Дали политиците не стоят зад дървената мафия? Да, но тя не трябва да се свързва само с една конкретна политическа партия, независимо какво е нейното име. Има проблем в горския сектор с незаконния добив на дървесина, както и има обвързаност на ръководителите на горския сектор с политическите назначения, както и с политиците, стоящи зад дърводобивните и търговските предприятия.

Мисля, че масовата сеч може да се намали драстично само със законодателни мерки и стриктен контрол от страна на държавата. Друг начин няма! Разбира се, и като се премахне политическия чадър над тази незаконна дейност. Но докато политиците назначават директорите, последните ще изпълняват техните задачи. Погледнете в последно време колко ръководители на горски стопанства бяха сменени от най-ниско до най-високо ниво. Идват едните, сменят другите, слагат свои хора.

Лошото е, че политици наистина стоят зад незаконната сеч! Би трябвало в ДАНС да знаят кои са те. През годините имаше разработки, ако не се лъжа беше "Лиани"- защо не я разсекретят?

И пак повтарям - не става въпрос за кокошкарските 1-2 кубика откраднат дървен материал, а за далеч по-сериозни количества, изнасяни с камиони. /БГНЕС

Мехмед Дикме е бивш министър на земеделието и горите/2001-2005 г./, народен представител в 39 НС


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

U2
10 Mar, 2015 | 10:23

ПАРАЗИТЪТ ВСЕ СИ Е ПАРАЗИТ - ТОЙ КРАДЕ, ЛЕЖИ, ЛЪЖЕ, МАМИ...И НИКОГА НЕ РАБОТИ.
ИЗТРЕБВАЙТЕ ПАРАЗИТИТЕ КЪДЕТО ГИ ВИДИТЕ !


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.